USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Що робити людям, які втратили своїх близьких під час війни: Поради психолога

Біль – це абсолютно нормальна реакція на ті події, які довелося пережити українцям
цивільні війна
Джерело: відкриті джерела

Найскладніший психологічний стан, найболючіше психологічне відчуття – це саме утрата, коли ми втрачаємо те, що було цінне. Не завжди це люди, не завжди це дім, іноді це стан, іноді це змога пройтися улюбленою вулицею, зайти в ту улюблену кав’ярню, де була найсмачніша кава, повести дитину на той майданчик, де було добре. Про це розповіла психологиня Оксана Сашенко в ефірі UWN.

"Ми всі українці переживаємо свої втрати зараз, я дуже не хочу, аби ми порівнювали, я дуже не хочу, аби ми йшли в порівняння: ось хто втратив дім чи рідних, в того велика втрата, хто втратив змогу повернутися до свого міста, чи змогу жити попереднім життям – це втрата менше. Ні". Нам не треба мірятися втратами, потрібно просто поважати глибину болю кожного, і рани гояться тільки тоді, коли ми до них чуттєві, бережні і уважні", – зазначає психологиня.

Сашенко назвала метафору емоційної рани через метафору тілесної рани, коли з тілом трапляється рана, яка якщо її проігнорувати, – не загоїться.

"У ран є два варіанти: або загоїтися, або загноїтися. Нам так важливо допомагати гоїтися своїм ранам, а це можливо тільки тоді, коли ми їх визнаємо, коли ми не заперечуємо, коли ми абсолютно бережні, ніжні і чуттєві до того, де болить, коли ми визнаємо собі про те, що болить, про це, і це нормально", – додала вона.

За словами психологині, такий складний біль – це абсолютно нормальна реакція на ті ненормальні події, які, на жаль, довелося пережити.

На запитання про те, що робити із рубцями, які залишили рани, Сашенко відповіла: 

"Рубці зберігаються в пам’яті про те, що з нами трапилося, але рубці не болять, рубці просто залишаються як пам’ять. Ми не будемо йти до того, аби якось загіпнозувати і забути. Рубець тільки нагадує про те, що це зі мною відбулося, але воно в минулому, воно пережите".

Раніше психологи радили, як допомогти людині, що пройшла тортури окупантів.

Читайте також:
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк