USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Сертифікат на купівлю авто та додаткова відпустка за знищену техніку: Які соціальні гарантії хочуть надати військовим

Окрім нагороди за знищену ворожу техніку хочуть надавати військовим ще 15 днів відпустки
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські військові, які повернулись з полону та мають намір надалі продовжувати служити, отримують 90 днів відпустки без поділу на частини. Така норма прописана у рекомендаціях комітету для другого читання законопроєкту про мобілізацію.

Також документ пропонує зберегти виплати для військових, яких вивели у розпорядження у зв’язку з тривалим лікуванням, в тому числі за кордоном, а також у звʼязку з перебуванням у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або після поранення (контузії, травми або каліцтва). 

Передбачається додаткова виплата і додаткова відпустка (до 15 днів на рік) за знищене/захоплене вороже озброєння та військову, бойову техніку.

На рівні законодавства хочуть закріпити одноразову виплату у разі загибелі військовослужбовця у розмірі 15 млн гривень.

Крім того, військовослужбовцям, які уклали перший контракт, хочуть надати право на отримання сертифіката на купівлю транспортного засобу.

Зазначимо, що текст не є остаточним. Пункт лише узгоджений комітетом і все ще може змінитися у залі. Розгляд законопроєкту Рада розпочне вже сьогодні.

Що ще передбачає документ до другого читання

Як ми вже писали, комітет підтримав норму, згідно з якою ухилянтів можуть позбавляти прав на керування транспортними засобами. Якщо документ ухвалять у такій редакції, як пропонується, то триватиме таке обмеження, аж поки особа не з’явиться до ТЦК.

Такого покарання можуть уникнути лише особи, яких таке обмеження позбавить основного законного джерела засобів для існування. А також особи, що використовують транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи що мають на своєму утриманні осіб з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Не виключається можливість запровадження військового обліку за кордоном.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики