USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Саакашвілі програв справу про порушення його прав Грузією

ЄСПЛ одноголосно ухвалив, що не було жодних порушень статті 6 Європейської конвенції про права людини
Саакашвілі

Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі

Джерело: відкриті джерела

23 травня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повідомив, що не знайшли підстав для сумнівів у справедливості кримінального провадження проти колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Про це йдеться в заяві ЄСПЛ.

Справа "Саакашвілі проти Грузії" (заяви №6232/20 та №22394/20) стосувалася двох окремих груп кримінальних проваджень, порушених проти колишнього президента Грузії.

Перша група проваджень стосувалася нападу у 2005 році на члена парламенту, а друга – помилування у 2008 році чотирьох колишніх високопосадовців Міністерства внутрішніх справ, засуджених за вбивство. Обидва провадження відбулися після того як у 2012 році новосформований уряд офіційно оголосив, що розслідування злочинів минулого буде ключовим пріоритетом.

У сьогоднішньому рішенні у цій справі Європейський суд з прав людини постановив одноголосно, що не було порушень статті 6 §§ 1 і 3 (d) (право на справедливий судовий розгляд / право на присутність і допит свідків) Європейської конвенції з прав людини щодо способу, в який національні суди розглядали докази проти Саакашвілі, або щодо передбачуваної відсутності незалежності або неупередженості судді, який розглядав другу кримінальну справу проти нього.

Також суд п'ятьма голосами проти двох вирішив, що не було порушень статті 7 (відсутність покарання без закону) Європейської конвенції.

"За конкретних обставин справи пан Саакашвілі міг обґрунтовано передбачити, що використання свого права помилування для спотворення процесу правосуддя у справі про вбивство призведе до його кримінальної відповідальності за грузинським законодавством", – йдеться у повідомленні суду.

Суд також відхилив як неприйнятні скарги Саакашвілі за статтею 18 (обмеження на використання обмежень прав) Конвенції. ЄСПЛ встановив, що він не обґрунтував своє твердження про наявність прихованого мотиву – перешкоджання його участі в грузинській політиці – за його кримінальним переслідуванням.

"У зв'язку з цим суд взяв до уваги, що обвинувачення, висунуті проти пана Саакашвілі, були серйозними та обґрунтованими, що в матеріалах справи містилася значна кількість як прямих, так і непрямих доказів проти нього, що національні суди провели повністю змагальний процес, під час якого його адвокат мав можливість допитати всіх основних свідків та іншим чином оскаржити докази проти нього, і що, перш за все, судові рішення були належним чином вмотивованими", – заявив Європейський суд з прав людини.

Ув'язнення Саакашвілі

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі перебуває в ув'язненні на батьківщині. Ще у 2018 році його заочно засудили до трьох років ув’язнення у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані та до шести років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Також Саакашвілі звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині державного кордону. Крім того, після його повернення в жовтні 2021-го грузинська влада заявила, що він нібито зі своїми соратниками "планував убивство опозиціонерів, аби спровокувати заворушення та звинуватити владу".

На знак протесту Саакашвілі почав голодування, після чого стан його здоров’я погіршувався. Адвокати, родичі та прихильники Саакашвілі наголошують на погіршенні здоров'я політика та закликають відправити його на лікування за кордон.

Суд відмовився відкласти виконання вироку через стан здоров'я експрезидента. Представник Пенітенціарної служби Грузії Ніка Абрамішвілі заявив, що поданий суду звіт не містить достовірної інформації про тяжкість хвороби Саакашвілі й не може бути підставою для відстрочення. Водночас Саакашвілі назвав засідання суду "посміховиськом", а свій вирок – "смертним".

У 2023 році Володимир Зеленський доручив українському Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії через погіршення стану Саакашвілі. Водночас МЗС Грузії висловило "глибоку стурбованість" реакцією української влади на погіршення стану Міхеіла Саакашвілі, назвавши це "крайньою формою ескалації дипломатичних відносин".

Влітку минулого року бригада польських лікарів розпочала у Тбілісі комплексне медичне обстеження колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

А в березні цьогоріч голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що для того щоб "нормалізація відносин" з Україною відбувалася легко, влада Грузії має випустити з в'язниці колишнього президента Міхеїла Саакашвілі, а також припинити допомагати Росії ухилятися від санкцій.

Читайте також:
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"
На 16 років у Росії ув'язнили журналіста WSJ Гершковича На 16 років у Росії ув'язнили журналіста WSJ Гершковича
Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина