USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росію вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО, – Зеленський

За словами президента України, це стало черговим кроком "ослаблення міжнародної ролі Росії"
ЮНЕСКО
Ілюстративне фото
Джерело: Reuters

Російську Федерацію вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО. І це стало черговим кроком ослаблення міжнародної ролі Росії, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Вперше в історії Росію виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО. Епоха російського впливу закінчилася, і це правильно: російським терористам немає місця на чолі значущих міжнародних організацій. Міжнародна роль Росії буде тільки продовжувати слабшати", – сказав глава держави.

Таке рішення прокоментував й очільник Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Це дуже важливо. Росія неодноразово обстрілювала українські міста, історичні будівлі, об'єкти з охоронної зони ЮНЕСКО", – додав Єрмак.

Що відомо про Виконавчу раду?

Виконавча рада – один ключових органів ЮНЕСКО разом із Генеральною конференцією (ГК) та Секретаріатом. Налічує 58 членів, яких обирає Генеральна конференція – дорадчий орган, до складу якого входять усі члени ЮНЕСКО. Членів Виконавчої ради обирають за квотним принципом, причому квоти виділяються для кожного регіону за відносною більшістю голосів.

Виконавча рада координує її діяльність у період між сесіями Генконференції. Її голову обирають з-поміж представників держав – членів Виконавчої ради.

Засідання Ради відбуваються двічі на рік:

  • розглядають та подають ГК проєкти дворічних програм та середньострокових стратегічних напрямів діяльності ЮНЕСКО;
  • визначають заходи для ефективної реалізації затверджених програм і бюджетів;
  • готують порядок денний Генконференції;
  • подають рекомендації щодо прийому в Організацію нових членів та встановлення асоційованих зв'язків з новими партнерами.

Росія входила до групи II "Східна Європа", від якої обрали Сербію (137 голосів), Албанію (134), Словаччину (117) та Чехію (99).

Україна неодноразово зверталася до ЮНЕСКО із закликом виключити РФ зі складу Виконавчої ради. Зокрема у липні Верховна Рада звернулася із закликом щодо необхідності позбавлення Росії членства в організації.

Раніше

Нагадаємо, у квітні до Києва з візитом прибула генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Про це у Twitter повідомляла заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Політикиня зазначала, що сторони обговорили подальші кроки, необхідні для відновлення справедливості та притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

З візитом перебувала також генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

"Візит очільниці ЮНЕСКО до України є величезним знаком підтримки наших зусиль із захисту та відновлення сфер культури, освіти, науки, молоді, спорту та медіа в Україні", – писала Джапарова.

Кроки ЮНЕСКО в Україні

Нагадаємо, культурний ландшафт Чернігова отримає статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а Чернігівську область відновлюватимуть спільно з експертами організації.

Такий самий статус, здобули для історичного центру Одеси.

Новини за темою: ЮНЕСКО через супутник моніторить зруйновані Росією культурні пам'ятки України
Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину