USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

"Росію потрібно притягнути до відповідальності": Як світ реагує на підрив Каховської ГЕС

Дії РФ мають однозначно кваліфікуватися як воєнний злочин
Каховська ГЕС після підриву
Джерело: Maxar

Через кілька годин після російського теракту на Каховській ГЕС світова спільнота висловлює свою думку про подію. Як реагують країни та організації на злочин РФ, розповідаємо нижче.

Європейський Союз

Президент Європейської ради Шарль Мішель написав у Twitter, що він шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС, і пообіцяв притягнути РФ до відповідальності.

"Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності", – написав він.

За словами генсека Ради Європи Марії Пейчинович-Бурі, руйнування Росією дамби в Україні є злочинним і нерозважливим.

НАТО

Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг також відреагував на підрив дамби в Каховці.

"Руйнування Каховської греблі сьогодні піддає ризику тисячі мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні", – зазначив він.

ООН

В українському управлінні Організації Об'єднаних Націй заявили, що руйнування Каховської греблі наражає на небезпеку тисячі мирних жителів, багато з яких залишилися без даху над головою і гостро потребують гуманітарної допомоги.

"Цивільні особи та цивільна інфраструктура – не мішені", – уточнили там.

Варто зазначити, що замість оперативної реакції на тлі теракту організація опублікувала пост з нагоди "дня російської мови".

При цьому жодних заяв на офіційному акаунті ООН щодо скоєного теракту на ГЕС досі не було.

Джерело: ООН

Естонія

Таллінн засудив умисне знищення Росією ГЕС, написав у Twitter від імені країни міністр закордонних справ Маргус Тсахкна.

"Цей воєнний злочин призведе до екоциду, величезних економічних збитків і переміщення тисяч людей. Особи, які вчинили воєнні злочини, мають бути притягнуті до спецтрибуналу", – наголосив він.

Литва

За словами міністра закордонних справ країни Габріелюса Ландсбергіса, "терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити". Він зазначив, що росіяни не домовляються ні про що, крім сили.

"Вони (окупанти, – ред.) вчиняють величезні катастрофи без жалю. Повторюю знову: для міцного миру в Європі потрібна українська перемога як на полі бою, так і в суді. Більше нічого не спрацює", – написав Ландсбергіс.

Німеччина

Канцлер Олаф Шольц назвав підрив Каховської дамби "новим виміром" війни в Україні.

Виступаючи на форумі в Берліні, він заявив, що руйнування ГЕС "відповідає тому, як Путін веде цю війну".

При цьому додав, що Німеччина "спостерігає з турботою і занепокоєнням" за тим, що відбувається.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Гідроелектростанція повністю зруйнована. Більш детально про теракт розповідаємо тут.

 
Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти