USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російський БпЛА атакував команду шведського телебачення на Запоріжжі: Знищено авто та професійну техніку

Співробітники TV4 збиралися зняти сюжет про український контрнаступ
Репортер Йоган Фредрікссон та фотограф Даніель Здольсек
Репортер Йоган Фредрікссон та фотограф Даніель Здольсек
Джерело: Детектор Медіа

Команду шведського телебачення TV4, яка перебуває на сході України, атакував російський БпЛА. Це сталося вранці 19 вересня. Репортер Йоган Фредрікссон та фотограф Даніель Здольсек травмувань не зазнали, однак було знищено авто і знімальну техніку медійників. Про це інформують на сайті TV4.

На сайті мовника уточнюють, що співробітники TV4 перебувають у звітній поїздці в Україні і збиралися зняти сюжет про український контрнаступ. Так, Йоган Фредрікссон і Даніель Здольсек, які перебувають у районі Запоріжжя, вийшли зі свого автомобіля, аби розпочати зйомки сюжету. Близько 11:30 їхнє авто атакував російський дрон.

Під час атаки було знищено автомобіль, у якому вони їхали, та знімальне обладнання. Також повідомляється, що чоловіки травмувань не зазнали. Незначні поранення отримали їхній локальний продюсер Олександр Павлов, а також двоє українських поліцейських, які супроводжували команду TV4.

"Цього разу нам пощастило. Російська ракета, яку ми почули з безпілотника, влучила прямо у двері нашого автомобіля. На щастя, в машині нікого не було. Все це було дуже близько до нас. Ось так зараз виглядає Україна для мільйонів людей – постійна небезпека для життя", – поділився Йоган Фредрікссон.

"Ми раді, що всі обійшлися без тілесних ушкоджень. Ми дотримувалися процедур безпеки, встановлених у редакції. Обидва наші журналісти мають великий досвід роботи в зонах бойових дій і це допомогло їм швидко зрозуміти, що відбувається", – розповів директор новин TV4 Nyheterna Фредрік Малмберг.

Процес отримання дозволу на супровід патрульної поліції розпочався на початку минулого тижня. Перед відправленням було перевірено, чи є у команди відповідний тип транспортного засобу для місцевості та відповідне обладнання, таке як шолом і захисний жилет, додають у виданні.

У повідомленні зазначається, що влада Запорізької області висловила занепокоєння з приводу атаки.

"Це відверта атака на пресу", – заявила голова Запорізької обласної ради Олена Жук в інтерв’ю TV4 Nyheterna.

Атаку російського безпілотника на автомобіль шведських журналістів прокоментував і прем'єр-міністр Швеції.

"Це підкреслює, що війна постійно зачіпає людей, які є абсолютно цивільними і які перебувають там з інших причин. Я припускаю, що буде дуже ретельно розслідувано, що за цим стоїть. Не можна виключати, що це той наслідок, який хоче бачити Росія: щоб журналісти не сміли там бути, щоб вони якомога менше висвітлювали цю війну", – зазначив він.

Раніше ми писали що в Росії суд заарештував журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича у справі про "шпигунство"

За даними ЗМІ, 7 квітня йому оголосили обвинувачення.

Журналіста звинувачували у шпигунстві за ст. 276 КК РФ. За версією слідства, Гершкович "діючи за завданням американської сторони, здійснював збір відомостей, що становлять державну таємницю про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу".

Також відомо про те, що Росія більше як рік утримує у полоні кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка, але заперечує це.

Зазначалося, що батьки кореспондента отримали останнє сповіщення від нього восени, журналіст написав його ще 14 квітня 2022 року.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську