USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російські пропагандисти вдаються до створення дзеркальних сайтів, аби оминути санкції ЄС, – Bloomberg

Пропагандистська машина Кремля швидко використовує лазівки в нових нормах Євросоюзу
Пропаганда
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз після вторгнення Росії в Україну наклав санкції на російські пропагандистські ЗМІ – RT і Sputnik, які підтримуються державою-агресором. Однак пропагандисти намагаються знаходити способи, щоб оминути ці обмеження. Зокрема, створюють сайти-дзеркала, щоб продовжувати поширювати свою пропаганду. Про це повідомляє Bloomberg.

"Ми плюємо на ваші санкції", – заявила в коментарі Bloomberg головна редакторка RT та пропагандистка Маргарита Симоньян. 

Зазначається, що після майже двох років війни RT.com може бути недоступним в ЄС, але низка менш популярних сайтів-дзеркал надає той самий контент, спрямований на підрив підтримки блоком України. Один з них – swentr.site.

Swentr був зареєстрований лише через три дні після того, як ресурси RT потрапили під санкції. За даними дослідницької групи Reset, це один із щонайменше 19 сайтів, які RT використовує для охоплення аудиторії в Європейському Союзі.

Російські платформи дезінформації виявилися більш гнучкими, ніж спроби ЄС приборкати їх, з’являючись під новими іменами, щоб надавати посилання для своїх учасників та інших користувачів X із синьою галочкою, щоб просувати порядок денний Кремля, створюючи розбіжності між членами Організації Північноатлантичного договору та підживлення плутанини навколо війни, додають у виданні.

"З іншого боку, процес санкцій ЄС загалом просувається повільно і йому важко зосередитися на рухомій цілі. Хоча виконавчий орган ЄС забезпечує керівництво та нагляд, завдання застосування санкцій є здебільшого відповідальністю держав-членів, що ще більше ускладнює ситуацію", – йдеться у матеріалі.

Єврокомісарка Віра Юрова, яка відповідає за боротьбу з дезінформацією в Євросоюзі, заявляє, що Європейська комісія знає про дзеркальні сайти і працює з країнами-членами з метою ефективного застосування обмежень.

"Я хочу наголосити, що, незважаючи на деякі спроби обходу, санкції є ефективними. Ніхто не може знайти ці канали, переключаючи навмання. Онлайн, пошукові системи новин та агрегатори не показують результати цих ЗМІ", – уточнила Юрова.

У виданні додають, що ці заходи мали певний успіх. Так, той же Swentr за жовтень отримав близько трьох мільйонів переглядів, у той час як міжнародний портал RT, незважаючи на блокування в деяких регіонах, зібрав 141 мільйон.

"Санкції з боку державних засобів масової інформації лише частково зменшили здатність Кремля поширювати дезінформацію в ЄС. Пропагандистська машина Кремля швидко використовує лазівки в нових нормах", – сказав директор Reset по ЄС Фелікс Картте.

Як повідомляє Reset, Sputnik, на який діють ті ж обмеження, що й на RT, також працює через сайти-дзеркала, такі як sputnikglobe.com. У той час як близько десятка російських ЗМІ підпали під штрафні заходи Євросоюзу під час війни, RT і Sputnik мають найбільший охоплення міжнародної аудиторії та найактивніше намагаються обійти обмеження.

Контент RT поширюється багатьма мовами на різних платформах і його видалення потребує постійної пильності. Хоча YouTube видаляє акаунти підсанкційних ЗМІ, трансляції RT все ще регулярно перепощують. Експерти називають це нескінченною грою в "убити крота", йдеться у публікації.

Пропагандисти активно застосовують соцмережі

У виданні додають, що російські медіаперсони, такі як Симоньян, які потрапили під санкції, ведуть облікові записи в соціальних мережах, а контент RT поширюється кількома мовами на платформах, включаючи X, TikTok і Facebook Meta Platforms Inc. Додаток для обміну повідомленнями Telegram є ще одним популярним засобом масової інформації.

Зазначається, що ідеологічна гнучкість Росії є головним активом у спробах поширити дезінформацію.

"Згідно з жовтневим звітом Державного департаменту США про експорт пропаганди Кремлем, він часто намагається посіяти сумніви, а не встановити низку фактів", – пояснюють автори.

За словами латвійської дипломатки Байби Браже, яка до червня була помічницею генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, Росія продовжує використовувати "регулярні масовані дезінформаційні операції в різних країнах, щоб вплинути на результати виборів і поставити під сумнів їхню чесність".

"Росія приділяє значну увагу нетрадиційним методам ведення війни. Будь-яка західна країна, а також політичні, культурні лідери, журналісти і впливові особи мають знати, що російська воєнна доктрина включає в себе інтерес до них", – резюмувала Браже.

Нагадаємо, що російському пропагандисту Гаспаряну, який закликав до геноциду українського народу, дали 10 років тюрми.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму