USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Російські хакери причетні до збоїв енергомережі в Україні у 2022 році

Йдеться про хакерську групу Sandworm
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Російська група хакерів Sandworm, пов'язана з розвідкою РФ, стояла за кібератакою, яка порушила роботу частини мережі України наприкінці 2022 року. Як пише "Укрінформ", про це йдеться у звіті американської фірми з кібербезпеки та дочірньої компанії Google – Mandiant.

Потужна хвиля російських ракетних ударів по енергомережі України в жовтні минулого року призвела до вимкнення електроенергії в багатьох частинах країни.

Водночас хакерська група змогла спричинити відключення електроенергії в одній із неназваних областей України.

Одночасно з ракетним ударом РФ по розподільчій станції хакери Sandworm активували автоматичні вимикачі на ній. Потім вони використовували шкідливе програмне забезпечення, щоб стерти дані з деяких із пов'язаних комп'ютерних серверів, щоб знищити сліди злому.

"Ця атака являє собою останню еволюцію можливостей Росії з кіберфізичних атак, яка стає дедалі помітнішою після вторгнення РФ в Україну", – зазначається у звіті.

Новини за темою: Активність кібершахраїв зростає: Від початку повномасштабного вторгнення кожен дев'ятий українець ставав жертвою шахраїв

За даними аналітиків, хакери використовують нові інструменти для атак не тільки на Україну, а й на інші країни.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російські хакери влаштували масовану кібератаку на держустанови Бельгії нібито у відповідь на нещодавній візит президента України Володимира Зеленського до Брюсселя.

Також повідомлялося, що російські військові хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись викрасти конфіденційну інформацію з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів