USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни передали ХАМАСу трофейну зброю з України, битва за електроенергію і Третя світова. Головні тези інтерв'ю Буданова

Україну ж взимку чекає битва за електроенергію
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв'ю "Українській правді". В ньому він прокоментував війну в Ізраїлі, глобальні світові конфлікти та що чекає Україну взимку. 

Наводимо головні тези.

Про провокації Росії і ХАМАСу

"Нам чітко відомо, що трофейна зброя з України все-таки передавалася росіянами угрупованню ХАМАС. Здебільшого це піхотне озброєння. Є деяка інформація про те, що щось заходило до "Хезболли", але наразі достовірно нам це невідомо", – розповів Буданов.

Він нагадав, що за понад тиждень до початку вторгнення ХАМАСу в Ізраїль на території Лівану почала офіційно мовити російська станція "Супутник" арабською мовою в абсолютно пропагандистському стилі з явними російськими наративами. 

А 24 вересня російський космічний апарат, який здатен вести радіоелектронну розвідку та перехоплення супутникових сигналів, був переміщений на геостаціонарну орбіту Ізраїлю.

Новини за темою: Трамп може бути частково причетний до провалу оборони Ізраїлю, – ЗМІ
 

"Нагадаю, що в період з 22 по 24 вересня був офіційний візит російської військової делегації в Іран. Нам відомо, що було кілька, скажімо так, побажань з іранської сторони. Одне з них стосувалося розширення спроможностей щодо розвідувальної інформації. Тепер зрозуміло, яку саме розвідувальну інформацію почали росіяни надавати всім зацікавленим сторонам. Наголошую, що тут не один Іран, а всі зацікавлені сторони", – додав Буданов.

Як війна в Ізраїлі відобразиться на Україні

"Якщо конфлікт буде обмежений за часом, до кількох тижнів, то в принципі немає про що хвилюватися. Але якщо ситуація затягнеться, цілком зрозуміло, що будуть певні проблеми з тим, що не тільки в Україну треба буде постачати озброєння і боєприпаси", – зазначив головний розвідник.

Про Третю світову війну 

"За сукупністю географії ми бачимо кілька конфліктів, які, на перший погляд, здаються регіональними, крім України, але вони всі пов'язані між собою одними й тими самими країнами, які втягнуті в ці процеси. Тож так, я вважаю, що все ж таки ми досить швидко наближаємося до глобальної війни", – розповів Буданов, наголосивши, що це його суб'єктивна думка.

Битва за електроенергію

Голова ГРУ нагадав, що минулого року у жовтні окупанти намагалися вчинити в Україні тотальний блекаут.

"Тоді він, слава Богу, не вдався. Але в їхніх планах особливих коригувань немає, тож вони будуть продовжувати це робити і в цьому сезоні. На жаль, нас знову чекає битва за електроенергію", – сказав він.

Буданов зауважив, що сил і засобів у окупантів достатньо, тому що останнім часом ракетні удари вони обмежено завдавали. 

"Певний запас ворог відновив. Цей запас не дуже значний, але достатній для того, щоб створити цілком реальні проблеми не тільки нашій енергетиці, але й нафтогазовій сфері, промисловим підприємствам, військовим об'єктам", – додав він, зазначивши, що Україні вкрай необхідно набагато більше ППО, ніж зараз є.

Про військову допомогу Україні 

"До середини наступного року ми особливих проблем не бачимо з військовою допомогою. А далі все буде залежати від нас – як правильно зможемо всім донести, показати і пояснити наші потреби, а також налагодити збільшення виробництва у нас", – уточнив Буданов.

Скільки може тривати війна в Україні 

По оцінці економіки, за словами головного розвідника, без особливих проблем Росія може собі дозволити війну до 2025 року. За кількістю техніки – до 2026 року максимум. 

Новини за темою: Штурм Київщини та катування жителів Харківщини: Які злочини знайшли в телефонах російських військових?

"Тобто ми виходимо з вами десь на 2025 рік. По людському ресурсу, очевидно, що їм вистачить надовго. Але хто б там не казав, якщо оцінювати сукупно наш людський ресурс, то там теж надовго. У нас країна не така маленька. Інша справа, а чи готова Російська Федерація іти до верхньої межі, до останнього? По факту всі вони воюють мобілізованими, відчувають брак боєприпасів, брак озброєнь", – зазначив він.

Новини за темою: ГРУ створило секретну армію під виглядом ПВК "Редут": Розслідування

"Світ виявився не готовий до війни такої інтенсивності. І це, до речі, один із висновків, які точно будуть робити всі країни після цього. Всі будуть намагатися нарощувати свої арсенали", – наголосив голова ГРУ.

Чи закінчиться війна перемовинами

Буданов уточнив: жодних перемовин з окупантами не буде.

"Цього не можна допускати. По-перше, це буде зрада людей, які залишаться на окупованих територіях. По-друге, неправильно з точки зору пам'яті тих, хто загинув, і тих, хто зараз воює. Можливість для дипломатії буде в той момент, коли війна буде завершена. Жодна війна у світі не закінчилася без підписання двостороннього, багатостороннього договору про закінчення війни чи чогось подібного. Багато є форматів, але завжди війна закінчується – треба ж якось порозумітися всім. Але в нашому випадку це можливо виключно, коли окупанти покинуть або хоча б почнуть покидати Україну по кордонах 91-го року", – резюмував він. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням