USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Від початку року секретні витрати бюджету Росії перевищили 37 мільярдів доларів, – розслідування ЗМІ

До цих витрат належать витрати на оборону, національну безпеку й правоохоронну діяльність
шойгу
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу оглядає нові встановлені шахтні ракетні комплекси стратегічного базування "Ярс" у Калузької області
Джерело: Reuters

Секретні витрати російського бюджету з початку року перевищили 3 трлн рублів, а це складає 37 мільярдів 482 мільйони 851 тисячу доларів. До цих витрат у тому числі належать оборона та національна безпека, а після початку повномасштабної війни в України до них, ймовірно, додалися витрати на "приєднані" території, пише The Bell.

Такі підрахунки журналісти зробили на основі останніх даних федерального порталу "Електронний бюджет".  У загальній структурі видатків секретні статті посідають перше місце.

"16 травня Мінфін (Росії, – ред.) оновив дані щодо загальних видатків бюджету – з початку року вони склали 11,9 трлн рублів (понад 148 млрд доларів, – ред.). Куди пішла частина цих витрат, Мінфін розкриває, але частина статей рік у рік залишаються секретними. При загальних витратах майже 12 трлн рублів офіційно відомо лише про 8,8 трлн рублів. Решта 3,1 трлн рублів – і є секретна частина", – зазначає медіа.

Більшість закритих статей бюджету охоплюють оборону, національну безпеку і правоохоронну діяльність. 

Чи багато це, чи мало?

Ще наприкінці березня на секретні статті припадала майже третина загальних витрат бюджету, тепер ця частка знизилася до 26%. Але в абсолютних цифрах ці витрати, як і раніше, залишаються на першому місці.

За вирахуванням секретних витрат з початку року найбільше держава витратила на соціальну політику (до цієї статті бюджету відносяться, наприклад, пенсії) – 2,9 трлн (понад 36 млрд доларів). Далі йде національна економіка (інфраструктурні витрати) – 1,09 трлн (12,5 млрд доларів). І незасекречені витрати на національну оборону – 804,2 млрд (10 млрд доларів).

Поточні секретні витрати бюджету в абсолютних значеннях виявилися вищими, ніж рік і два роки тому, випливає з підрахунків The Bell. На кінець травня 2022 року вони становили 2,5 трлн рублів, а за той же період 2021 року – 2,3 трлн рублів.

Що змінилося з початку року?

Частка витрат на соціальну політику з початку року склала 23,4% проти 27,2% та 28,2% відповідно за ті ж періоди у минулі два роки. Втім, прогнозують аналітики, до кінця місяця витрати на соціалку можуть збільшитися.

Росія витратила 26 мільярдів доларів на оборону тільки в січні та лютому 2023 року, що на 282% більше, ніж за аналогічний період минулого. Про це свідчать бюджетні дані, які оприлюднили в Reuters.

За інформацією видання, за перші два місяці 2022 року на національну оборону у РФ витратили 525,4 млрд рублів бюджетних коштів. 

"Дані, опубліковані на бюджетному онлайн-порталі Федерального казначейства, дають чітке уявлення про військові витрати. У травні минулого року Мінфін перестав публікувати звіти про виконання окремих місячних бюджетів, але тепер додав на портал дані за 2022 рік і початок цього року", – йдеться у повідомленні.

Згідно з новими даними, витрати на оборону в січні склали 1,18 трильйона рублів, а в лютому – 822,4 мільярда.

Новини за темою: США запровадили нові санкції. Серед тих, хто потрапив під них, – ПВК, що пов'язана з Шойгу

Водночас план витрат Росії на 2023 рік передбачає 4,98 трильйона рублів на оборону. Дані показують, що в січні – лютому країна витратила понад 40% запланованих річних асигнувань на оборонний сектор – це 5,51 трильйона рублів, або 17,1% від загальних витрат, порівняно з 3,57 трильйона рублів, або 14,4%, у 2021 році.

У січні – лютому 2023 року видатки на оборону становили 36,2% від загальних видатків бюджету, що майже вдвічі більше, ніж витрати на соціальну політику, і майже вчетверо більше, ніж витрати на "національну економіку".

Журналісти припускають, що зростання військового виробництва та величезні державні витрати підтримують російську промисловість, допомагаючи пом’якшити економічний вплив західних санкцій.

Що далі?

Усього за підсумком 2023 року закриті витрати федерального бюджету, згідно з його проєктом, повинні становити близько 6,5 трлн рублів або чверть від суми запланованих витрат.

У засекречені витрати можуть також йти витрати на анексовані території. Наприклад, до бюджету включили спеціальний інфраструктурний проєкт на 377 млрд рублів, під яким може ховатися реконструкція і будівництво в "ДНР" і "ЛНР".

Економісти припускають, що нині у РФ є тенденція до закриття інформації, що видно не лише за бюджетною статистикою, а й за загальними публікаціями макроекономічних показників

"З кожним місяцем із публічного доступу зникає дедалі більше індикаторів і цей тренд продовжиться", – кажуть експерти.

Новини за темою: Путін відмовиться від інших бойових дій заради затяжної війни в Україні, – ISW
Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою