USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія вирішила змістити кордон із Литвою та Фінляндією в Балтійському морі

РФ збирається оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ
Кремль Росія Москва

Кремль

Джерело: відкриті джерела

Російська влада вирішила в односторонньому порядку змістити морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Про це пише The Moscow Times із посиланням на проєкт постанови уряду.

Зазначається, що згідно з документом, який підготувало Міноборони РФ, Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області.

"Для цього буде змінено географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряють ширину територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів", – йдеться у матеріалі.

На кордоні з Фінляндією уряд РФ має намір скоригувати координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вигрунд, а також поблизу північного вхідного мису річки Нарва. На кордоні з Литвою під перегляд потрапила зона Куршської коси, у Гданській затоці – райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійської коси.

Чинні географічні координати, встановлені ще в 1985 році, "не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці", стверджують автори проєкту. Крапки були зафіксовані "за морськими навігаційними картами дрібного масштабу", які своєю чергою засновані на роботах середини XX століття, а це "не дозволяє визначити зовнішній кордон внутрішніх морських вод" РФ, йдеться у документі.

В результаті змін "буде встановлено відсутня раніше система прямих вихідних ліній на південній частині російських островів у східній частині Фінської затоки, а також в районі м. Балтійськ та м. Зеленоградськ, що дозволяє використовувати відповідні акваторію як внутрішні морські води Російської Федерації; зміниться проходження державного кордону РФ на море у зв'язку зі зміною положення зовнішнього кордону територіального моря", пояснюють автори проєкту.

Постанову Радміну СРСР 40-річної давності, що регулює кордони на Балтиці, Міноборони пропонує частково "визнати не чинною" (розділ "Балтійське море").

"Документ про перегляд кордону, який поки що офіційно не коментували МЗС Фінляндії та Литви, був представлений на громадське обговорення практично одночасно з початком навчань із застосуванням тактичної ядерної зброї", – додають у виданні.

"Ядерні" навчання Росії

Нагадаємо, що вчора ракетні війська Південного військового округу РФ розпочали перший етап нестратегічних (тактичних) навчань із застосуванням ядерної зброї. Міноборони РФ заявило, що Повітряно-космічні сили Росії також проведуть навчання з балістичними ракетами "Іскандер" і аеробалістичними ракетами "Кинджал".

Як вважають аналітики Інституту вивчення війни, Росія брязкає ядерною зброєю, аби вплинути на політичні дискусії на Заході. Це робиться в рамках кампанії рефлексивного контролю, щоб впливати на західних політиків, які приймають рішення.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога