USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Росії на війну з Україною набирають мігрантів, боржників і безробітних, – ЗМІ

Російські чиновники отримали план від вищого керівництва
Мобілізація Росія
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

Апарат повпреда президента РФ в Центральному федеральному окрузі призначив план для регіональних органів влади з вербування на військовий контракт. Кандидатів шукають серед мігрантів, банкрутів, боржників, безробітних та інших вразливих соціальних верств населення. Про це повідомляє видання "Важные истории".

Що дізналися журналісти?

Автори матеріалу зазначають, що у розпорядженні редакції опинилися лист із дорученням та спеціальна форма з 22-ма категоріями населення, яких російська влада насамперед хоче відправити на війну з Україною. А військовий, який працює у пункті прийому на контракт, розповів, як відповідальні за вербування співробітники пропонують гроші і вмовляють прийняти їхніх кандидатів, щоб вони змогли покращити свою статистику. 

Як вербують "добровольців" на контрактну службу?

Значно збільшити штатну чисельність російської армії Володимир Путін наказав ще у серпні 2022 року. Однак, зробивши ставку на вербування на контракт, влада не досягла потрібного результату, йдеться в публікації.

"Вони не змогли "умовити", примусити чи спокусити грошима потрібну кількість цивільних. Тому влада оголосила мобілізацію. Вона пройшла неоднозначно, були облави та хвилювання, влада вирішила другу хвилю поки не оголошувати. А з січня цього року розгорнулися ще активніші вербування на контракт. Скрізь розвісили оголошення, банери, спокушали великими грошима", – розповів голова громадського руху "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко

У виданні з’ясували, що до вербування підключили і регіональні органи влади.

"У розпорядженні редакції є лист федерального інспектора по Тверській області апарату повноважного представника президента в Центральному федеральному окрузі Сергія Світіна начальнику регіонального управління Росгвардії Олександру Пляскіну (ми не розкриваємо ім'я та посаду людини, яка передала редакції листа з міркувань безпеки). Світін інформує Пляскіна, що повпредом президента у ЦФО Ігорем Щеголєвим "доручено забезпечити щотижневе інформування про роботу територіальних органів федеральних та регіональних органів влади суб'єктів ЦФО щодо залучення громадян до укладання контрактів про проходження військової служби у Збройних силах Російської Федерації з 1 березня 2023 року", – йдеться у матеріалі.

Лист датований 3 жовтня 2023 року. До нього додавалася таблиця "Відомості про роботу органів влади щодо залучення громадян до укладання контрактів про проходження військової служби у Збройних силах Російської Федерації з 1 березня 2023 року", додають у виданні.

"Цю форму відповідальні особи повинні заповнювати щотижня: вносити дані про кількість людей, з якими провели консультації щодо укладання договору, і кількість тих, хто погодився по кожному муніципальному району, округу, місту регіону. У таблиці також має бути зазначений встановлений план з вербування для співробітників федеральних і регіональних органів влади і на скільки відсотків цей план вдалося виконати", – уточнюють автори.

Також у виданні додають, що відомості мають вносити з урахуванням суворого розбиття громадян за 22-ма категоріями.

"Можна зробити висновок, що потрібну кількість одне Міністерство оборони знову набрати не може. Тому поставлено жорстке завдання виконавчій владі підключитися до цього набору та цілеспрямовано вести його серед пригнічених верств мігрантів, боржників, тобто тих, кого можна якимось чином притиснути. Підписання контракту досі добровільне, але можна умовити чи поставити якісь умови, чи зробити життя нестерпним", – наголосив Сергій Кривенко.

За його словами, влада вдається до таких заходів, щоб хоч якось змусити людей піти воювати, бо охочих це зробити по-справжньому добровільно не так і багато.

"Це ж мишоловка – контракти зараз розірвати не можна. І навіть якщо вони там брешуть, що це на рік, на кілька місяців, але після указу Путіна з 1 вересня минулого року всі військовослужбовці – безстрокові", – каже експерт.

Облави на мігрантів

Про те, що в Росії проходять військові облави на мігрантів, відомо як мінімум з літа 2023 року.

Автори зазначають, що поліцейські регулярно проводять рейди на ринках, у молитовних будинках та інших місцях збору людей з регіонів, де основною релігією вважається іслам, і відвозять їх до військкоматів, де пропонують підписати контракти на військову службу.

"Також ЗМІ звертали увагу, що в "добровольці" на війну з Україною активно вербують мігрантів з непогашеною судимістю або людей без громадянства і тих, хто нещодавно отримав паспорт РФ", – йдеться у матеріалі.

"Робота" з боржниками

31 жовтня мешканка Красноярська повідомила, що пристави запропонували їй піти служити за контрактом, щоб сплатити борг перед банком. Жінка брала гроші на ремонт квартири, в якій зараз мешкає разом із двома дітьми. Вона не має ні військового квитка, ні медичної освіти, додають автори.

Є й інші

Російський військовий, який працює у пункті прийому на контракт у військовій частині не у ЦФО, розповів "Важним историям", що представники органів влади приводять до них людей у стані алкогольного сп’яніння, безхатьків, людей із вадами, наркозалежних та тих, хто щойно вийшов із в’язниці.

"Відчуття, що позбавляються маргінального шару суспільства. Їм абсолютно неважливо, якої якості буде армія. "Окопи копати будуть", – кажуть вони. Їм неважливо, що з сім'ями (завербованих) буде після того, як вони їх туди відправлять, зате обіцяють, звісно, ​​золоті гори. Мігрант один був, який російською мовою майже не говорив навіть. Коли я їх питаю, чи добровільно прийшли, то всі кажуть, що так. Хоча я бачу, що цей представник адміністрації, який привів людину, мімікою показує так казати", – зазначив співрозмовник видання.

Кого ще залучають до вербування?

У місті, де служить військовий, у роботі над вербуванням громадян на контракт зараз задіяно всі органи влади: від міністерств до державних ЗМІ, впевнений військовий. Їхні представники також їздять містом і обходять квартири.

"Якщо людина сюди сама приходить на контракт, але в неї військовий квиток втрачений чи прописка не місцева, вони прилітають, забирають її на годину, і вона вже прописана в якомусь гуртожитку, військовий квиток на руках – усе дуже швидко роблять. Якщо людина на депортацію, її, наприклад, швидко включають до якоїсь програми з переселення народів. Для банкрутів у військовій частині сидять представники банків, вирішують питання, як їм рахунок відкрити, щоб його не заарештували одразу. Коли на кону їхня кар'єра, вони вміють швидко працювати. І щоб залишатися біля своєї годівниці, вони готові багато людей штовхнути в топку. Ці представники влади в такому страху зараз і до людей (яких вербують на контракт) ставляться як до засобу виживання", – каже співрозмовник.

Військовий додає, що до них у військову частину приходять приблизно порівну бажаючі укласти контракт і ті, кого приводять представники органів влади. При цьому, виходячи із планів зверху, у його регіоні, цієї кількості явно недостатньо.

Кривенко допускає, що якщо російська влада не зможе набрати потрібну кількість людей на контракт, навесні можуть провести другу хвилю мобілізації.

Раніше ми повідомляли, що Кремль намагається уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії, тому на війну проти України вербують іноземців. Зазначалося, що зокрема, найманців підшукують у Вірменії та Казахстані.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров