USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Росія в обхід санкцій отримує нідерландські мікросхеми для техніки

Мікросхеми NXP нещодавно були знайдені у російських гаубицях, ракеті та вертольоті, які були знищені в Україні
мікросхема Нідерланди
Джерело: відкриті джерела

Мікросхеми, які виготовляють нідерландські компанії, все ще потрапляють до Росії та використовуються у військовій техніці, незважаючи на запроваджені проти неї санкції – це відбувається серед іншого за допомогою посередників з Азії. Про це повідомляють нідерландські видання NOS і Nieuwsuur.

Зазначається, що до РФ потрапляють мікросхеми переважно великих нідерландських виробників, як-то NXP та Nexperia. Зокрема, мікросхеми NXP нещодавно були знайдені у російській техніці, яка була знищена в Україні, – броньованій гаубиці, крилатій ракеті та бойовому вертольоті.

Раніше мікросхеми NXP і Nexperia виявляли в російських безпілотниках, зокрема дронах-камікадзе. На них припадає близько 6% усіх мікросхем стороннього виробництва, що потрапляють до Росії.

Обхід обмежень у цьому випадку здійснюється за допомогою невеликих компаній, які відправляють мікросхеми у РФ поштою, а також посередників з Азії, які купують нідерландські мікросхеми й попри санкції перепродують їх у Росію. Найбільшим посередником у торгівлі мікросхемами з Нідерландів, згідно з розслідуванням, є китайська компанія Sinno Electronics. Вона перебуває під санкціями США, але не Європейського Союзу чи Нідерландів.

Нідерландська прокуратура поки що відкрила лише одне кримінальне провадження щодо незаконного продажу мікросхем, а митниця, попри "багато десятків тисяч перевірок", змогла затримати лише один підозрілий вантаж на 300 тисяч євро.

Представники NXP та Nexpreria наголошують, що дотримуються санкцій і не ведуть бізнесу з Росією, так само продукцію не можуть перепродавати російській стороні їхні клієнти, яких компанії, як вони стверджують, перевіряють.

Міністерство закордонних справ Нідерландів же у коментарі NOS зазначило, що тіньова торгівля мікросхемами відбувається без згоди й відома виробників.

У той же час Нідерланди передали Україні близько 300 тонн енергообладнання. Також країна готова розглянути передачу Києву винищувачів F-16.

Крім того, нещодавно стало відомо, що в одному з безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, збитому восени 2022 року в Україні, були виявлені деталі, виготовлені щонайменше 13 різними компаніями зі Сполучених Штатів.

А у рамках дослідницького проєкту київського аналітичного центру було виявлено деталі канадського виробництва в одному типі ударного безпілотника, який Росія використовувала під час військового нападу на Україну.

Також розслідування Statewatch Trap Aggressor щодо безпілотників Shahed 136 виявило 30 компонентів західного виробництва із країн, включаючи Японію та Німеччину.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів