USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія підтягує резерви, щоб пришвидшити наступ, – ISW

Окупанти активізуються на сході, позиційні бої точаться на більшості напрямків
Окупанти, війська РФ

Російські військові 

Джерело: відкриті джерела

Російські війська залучають до бойових дій на сході України тактичні й оперативні резерви з метою підтримання та потенційного нарощування темпів наступальних операцій, що тривають. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на інформацію українського військового оглядача Костянтина Машовця, який зазначив, що російське військове командування залучає тактичні й оперативні резерви для наступальних операцій на Лиманському напрямку, в районі Бахмута, а також на заході та південному заході Донецької області. Таким чином війська агресора намагаються перешкодити українським силам стабілізувати лінію фронту в цих районах.

Експерт уточнив, що багато з цих резервів призначені для використання передбачуваного російського прориву української оборони, а не обов'язково для підтримки поточних російських наступальних операцій, спрямованих проти стабілізації оборонних позицій України.

Так, за словами аналітика, нещодавно російські війська залучили додаткові підрозділи 3-го армійського корпусу (АК) до бойових дій на південний захід від Бахмута; невстановлений резервний полк 20-ї мотострілецької дивізії (8-ма загальновійськова армія, Південний військовий округ) і 10-й танковий полк (1-й армійський корпус "ДНР") до бойових дій на південний захід від Донецька; і частини 272-го мотострілецького полку (47-ма танкова дивізія, 1-ша гвардійська танкова армія) на Лиманському напрямку.

Машовець зазначив, що російські війська усе ще мають відповідні резерви для подальшої інтенсифікації наступальних операцій. Однак цих резервів буде недостатньо для того, щоб зруйнувати українську оборону.

"Російські війська із середини 2022 року намагалися досягти більш ніж поступових незначних тактичних успіхів в Україні. Введення тактичних або навіть обмежених оперативних резервів саме по собі не змінює російські перспективи оперативно значущих успіхів, оскільки російські війська поки що не продемонстрували здатності здійснювати продумані механізовані маневри, які б дозволили їм швидко захопити значні ділянки території", – йдеться у звіті ISW.

Аналітики додають, що російські війська просунулися на захід від Авдіївки та Запорізької області. Вони залучають тактичні та оперативні резерви для участі у боях на сході, намагаючись посилити темпи наступальних операцій.

Росія намагається прорвати оборону у смузі трьох бригад

Окупанти вже кілька діб поспіль намагаються прорвати оборону українських військ у смугах трьох бригад на Авдіївському напрямку. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський побував на цьому напрямку та прийняв низку рішень.

"Працював на Авдіївському напрямку, де противник зосередив основні зусилля і вже декілька діб поспіль намагається прорвати оборону наших військ у смугах трьох бригад, щоденно кидаючи в бій штурмові підрозділи на техніці та в пішому порядку", – розповів він.

За його словами, спільно з командирами розглянули оптимальні варіанти дій наших військ, маневр резервами, забезпечення боєприпасами та іншими матеріальними засобами.

"Були вжиті всі необхідні заходи для зміцнення оборони та організації постійної взаємодії між всіма елементами оперативної побудови на цьому напрямку", – констатував генерал.

Авдіївський напрямок

Як розповів Сирський, наступальні дії противника підтримуються інтенсивним вогнем артилерії та активним застосуванням FPV дронів і дронів зі скидами.

"Авіація противника періодично наносить удари КАБами з відстані 40–50 км, артилерійські позиції та основні елементи бойового порядку прикриваються засобами РЕБ", – розповів головнокомандувач ЗСУ про тактику ворога.

В цих умовах, як каже генерал, найбільш ефективним способом ведення оборони є знищення бронетехніки та штурмових груп піхоти противника вогнем артилерії, діями бронегруп, комплексним застосуванням ударних безпілотних систем різних типів, захист від ворожих дронів своїх підрозділів засобами РЕБ у поєднанні зі знищенням пунктів управління ворожими БпЛА ударами ракетних систем і вогнем артилерії.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони України повідомили, що закон про мобілізацію спрямований на заміну 330 тисяч виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою. При цьому у відомстві додали, що новобранці, які залишилися, замінюватимуть поранених і задовольнятимуть інші військові потреби залежно від ситуації на полі бою.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат