USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія може укласти із Суданом угоду про обмін зброєю

Делегація ЗСС найближчим часом вирушить до Росії для укладання угоди про обмін зброї на російський логістичний центр у Порт-Судані
Судан зброя
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

РФ має намір підписати угоду із Суданом. Документ стосуватиметься обміну "життєво важливою ​​зброєю та боєприпасами" для російського логістичного хабу в Порт-Судані, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, помічник головнокомандувача Збройних сил Судану Ясір Аль-Атта заявив, що їхня делегація найближчим часом вирушить до Росії для укладання угоди про обмін зброї на російський логістичний центр у Порт-Судані. Й описав запланований російський центр як "не зовсім військову базу".

Водночас, кажуть експерти, один відомий російський військовий блогер заявив 27 травня, що Збройні сили Судану змогли відбити кілька районів Хартума завдяки поставкам іранських безпілотників.

"Заступник міністра закордонних справ Росії, спеціальний представник президента РФ в Африці та на Близькому Сході Михайло Богданов зустрівся з головнокомандувачем ЗСС Абделем Фаттахом аль Бурханом і кількома іншими суданськими офіційними особами під час дводенного візиту до Судану 28 і 29 квітня", – зазначили аналітики.

Крім того, в ISW раніше припускали, що Росія, можливо, змінить хід громадянської війни в Судані, підтримавши Збройні сили Судану у прагненні захопити військово-морську базу в Червоному морі. І також підтримка ЗСС Росією принесе велику користь Ірану через узгодження політики та стратегії РФ та Ірану.

Інтереси РФ у Судані

Західні медіа неодноразово писали, що Судан став полем бою в російсько-українському протистоянні, бо багатий на два ресурси – зброю і золото. Під час частих конфліктів, що відбувалися в країні протягом кількох десятиліть, у країну прямо й опосередковано надходила зброя зі США, Росії, Китаю та інших країн.

У результаті на початку 2022 року, коли РФ почала бойові дії в Україні, а Київ шукав усю зброю, яку міг дістати, у Судану її було в надлишку.

Так, глава української розвідки Кирило Буданов говорив, що Україна свого часу вивезла із Судану багато зброї. За неї платили різні країни, у них був широкий спектр зброї. Там можна знайти все: від китайського до американського, пояснював очільник ГУР МОУ.

Тим часом Росія вже давно займається пошуками золота в Судані, наголошували закордонні експерти. ПВК "Вагнер" очолила російську операцію в цій країні, як і в низці інших африканських держав, – навчали бійців Сил швидкої підтримки, які своєю чергою забезпечували безпеку російських підприємств на копальнях. До початку конфлікту в Судані навесні минулого року тільки 30% видобутого в країні золота було офіційно зареєстровано в Центральному банку. Решта золота, вартістю 4 мільярди доларів на рік, залишалася неврахованою, більша частина цього контрабандного золота потрапляла до рук росіян.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога