USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Росія б’є по Україні ракетами з КНДР: СБУ навела докази

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності
КНДР ракета

КНДР запустила балістичну ракету. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки задокументувала факти повітряних атак РФ на цивільну інфраструктуру України із застосуванням далекобійного озброєння Північної Кореї. Йдеться про балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляються на території КНДР. Про це інформує пресцентр СБУ.

Слідство встановило, що окупанти випустили по Україні понад 20 північнокорейських засобів ураження. Унаслідок ворожих "прильотів" загинули щонайменше 24 мирні жителі, ще більше ніж сто цивільних отримали тяжкі поранення.

"Один з перших фактів застосування агресором балістики КНДР зафіксовано 30 грудня 2023 року під час обстрілу Запоріжжя. Наступний удар північнокорейськими ракетами окупанти здійснили на початку січня цього року по багатоквартирному будинку у Києві. Тоді від ворожої атаки загинуло четверо мешканців столиці, ще понад 50 – перебувають у важкому стані", – йдеться в повідомленні.

Крім того, як зазначають у спецслужбі, рашисти вдарили балістикою КНДР по житлових будинках п’ятьох прифронтових селищ Донеччини, що призвело до загибелі 17 мирних жителів. Також загарбники випустили північнокорейські ракети по приватних оселях мешканців Харкова і тим самим вбили трьох цивільних громадян. Ще понад 60 харків’ян отримали тяжкі поранення.

Наразі всі ці факти документуються слідчими Служби безпеки у межах кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ⁠ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Серед іншого, встановлюються логістичні маршрути постачання озброєння КНДР на територію Росії.

Ще більше доказів зв’язків РФ і КНДР

Минулого місяця Білий дім підтвердив, що Росія обстрілює українські міста північнокорейськими ракетами. Північна Корея також, імовірно, надала Росії "мільйони артилерійських снарядів" за останній рік, йдеться в доповіді, опублікованій минулого тижня генеральним інспектором Пентагона.

"Співробітники розвідки у Вашингтоні дедалі більше стурбовані зростаючими зв’язками між Північною Кореєю і Росією. І довгостроковими наслідками того, що, схоже, є новим рівнем стратегічного партнерства між двома країнами. CAR заявила, що вивчення північнокорейської ракети "показує, що Північна Корея змогла виготовити передову зброю, інтегрувавши компоненти, вироблені ще 2023 року, попри санкції Ради Безпеки ООН, що діють з 2006 року, які забороняють виробництво балістичних ракет Північною Кореєю", – зазначає ЗМІ.

Використання Росією північнокорейських ракет на полі бою в Україні може також дати Пхеньяну дані, які він не може отримати від програми випробувань.

Новини за темою: Буданов – про війну у 2024 році, удари по РФ та постачання зброї КНДР до Росії

ЄС пропонує накласти санкції на Північну Корею за відправку Росії ракет

Нещодавно Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти Північної Кореї за надання ракет Росії, які використовуються проти України. 

Згідно з документами, з якими ознайомилося агентство, Євросоюз запропонував включити до чорних списків міністра оборони Північної Кореї та Ракетне управління КНДР – урядовий орган, який контролює національну програму балістичних ракет.

Читайте також:
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині
Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська