USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Різні погляди з президентом. Західні ЗМІ пишуть про причини "звільнення" Залужного

WP назвав головну причину розбіжностей між Зеленським і Залужним
Зеленський, Залужний
У президента різні погляди з головкомом на мобілізацію
Джерело: Офіс Президента

Під час зустрічі президента Володимира Зеленського з головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним 29 січня між ними виникли розбіжності через погляди щодо мобілізації, а саме – скільки військовослужбовців Україні потрібно призвати цього року. Про це пише видання The Washington Post із посиланням на джерела.

Співрозмовники видання кажуть, що Залужний запропонував мобілізувати близько 500 тисяч осіб, кількість, яку Зеленський вважав недоцільною з огляду на дефіцит форми, зброї та навчальних приміщень, а також потенційні проблеми, пов’язані з мобілізацією.

"Наразі Залужний залишається на своїй посаді, але офіційний президентський указ, як очікується, підтвердить його звільнення майже через два роки після вторгнення Росії, оскільки сили Москви, схоже, отримують стратегічну ініціативу на деяких ділянках фронту", – йдеться у матеріалі.

Джерело WP заявило, що Зеленський сказав Залужному, що "українці втомилися від війни, а міжнародна підтримка України уповільнилася, тому новий головнокомандувач може оживити ситуацію". Речник президента України Сергій Никифоров спростував чутки про прозвільнення Залужного.

"Немає предмета розмови. Президент не звільняв головнокомандувача", – коротко прокоментував він.

Як пише The Washington Post, Никифоров у середу, 31 січня, поки не відповів на повідомлення видання із проханням отримати оновлений коментар з приводу цього питання.

За словами співрозмовника WP, очікується також усунення старших членів штабу Залужного. Валерію Залужному нібито запропонували іншу посаду, але він відмовився і планує піти у відставку, розповів один із високопосадовців. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наразі не коментує чутки про свою відставку.

Нагадаємо, у понеділок, 29 січня, українські медіа, посилаючись на власні джерела, повідомили про нібито звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При цьому дехто ствердно написав, що його посаду обійме нині глава української розвідки Кирило Буданов.

Згодом прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що глава держави Володимир Зеленський не звільняв головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Сьогодні видання Financial Times написало, що начебто президент України Володимир Зеленський все ж готується замінити головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, що стане найбільшою зміною у військовому командуванні України з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог