USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Річниця вторгнення Росії у цифрах. Що втратила і що здобула Україна

Пам’ятаєте, як цього дня рік тому Україна ставила собі за мету протриматися тиждень, зірвати бліцкриг ворога, а далі нібито мало б стати легше? Це було надскладне завдання. Але ми впоралися. Вже рік, як сказав Байден, стоїть Україна, стоїть Київ – гордо і міцно. 365 днів триває війна, якої Європа не бачила 83 роки. Важко осягнути ті страждання, яких вона завдала Україні, але дещо можна виміряти. Для того, щоб зрозуміти – який подвиг здійснила наша держава за цей рік
Річниця війни_1
Джерело: UWN

Війна. 95% українців вірять у перемогу

106,9 тис. кв. км, або 17,7% української території окуповано ворогом, за даними проекту Deep State. Рік назад ця цифра складала 43 тис. кв км, або 7,1%. Росія утримує території розміром з такі країни, як Болгарія та Ісландія, більші за площу Угорщини та Португалії.

43 тис. кв км нашої землі звільнили ЗСУ за цей рік. Це стільки ж, як Росія окупувала у 2014–2015 роках. Це розмір території Данії, Швейцарії чи Нідерландів. На піку російського вторгнення у березні було окуповано 150 тис. кв. км, або 24,8% української території.

Близько 1,9 тис. населених пунктів звільнили ЗСУ за рік війни. Проте ще майже стільки ж досі під окупацією.

3786 км – довжина лінії фронту, яку змушені прикривати ЗСУ. Активні бойові дії зараз ведуться на відрізку у 1500 км. У Силах оборони України служить понад мільйон осіб.

10–11 млн артилерійських боєприпасів використала Росія в Україні за рік війни, за середніми підрахунками. Найбільше навесні минулого року – до 50–60 тисяч пострілів на добу. Зараз – близько 10–20 тисяч. Середня ціна одного радянського артилерійського снаряду складає 1 тис. доларів, тож тільки у вирвах Донбасу та Херсонщини Росія залишила близько 10 млрд доларів.

Джерело: UWN

2 млн артилерійських боєприпасів вистрілили ЗСУ – близько 5–6 тисяч щодня. Зараз Україна отримує більше високоточних снарядів, і партнери по НАТО навчають українську армію стріляти менше, але точніше.

Майже 5 тисяч ракетних і майже 3,5 тисячі авіаційних ударів нанесла Росія по території України за рік війни, повідомили у Генштабі. Також загарбники завдали майже 1,1 тисячі ударів із застосуванням БПЛА.

146,8 тисяч окупантів віддали свої життя в Україні, за даними Генштабу. Згідно з американськими джерелами, під час війни з Україною було вбито та поранено 200 тисяч росіян. Такі ж цифри наводить і Міноборони Британії.

3363 танки втратила Росія за рік війни в Україні. Також, за даними Генштабу ЗСУ, втрачено 6600 бронемашин, 2363 артсистеми, 299 літаків та 287 вертольотів. Нідерландський портал Oryx за допомогою фото і відео підтвердив "мінус" російського танкового парку у розмірі понад 1700 одиниць. Сукупні російські втрати у техніці за повний рік війни перевищили позначку 9 тисяч одиниць, за оцінкою Oryx. 

Понад 500 іранських дронів "Шахед" збили в Україні за перший рік війни. Загалом Росія запустила їх понад 660 одиниць. Зараз ефективність ППО проти "Шахедів" значно вища порівняно з вереснем–жовтнем, коли їх застосування лише починалося.

Понад 20 тисяч військовослужбовців ЗСУ вже пройшли підготовку за кордоном. З них половина – у Британії. На фоні поставок дедалі більшої кількості зброї масштаби навчань зростають. Військовослужбовців ЗСУ тренують майже два десятки країн. Польща та Німеччина до весни планують навчити ще 15 тисяч бійців.

37,6% державного бюджету, або 1,14 трлн гривень, витратила Україна на фінансування потреб оборони. Це у 9 разів більше, аніж було до вторгнення.

5–6 млрд доларів – стільки грошей щомісяця з’їдає війна в Україні. Половина з цієї суми надходить нам від західних партнерів у вигляді зброї, снарядів, техніки та прямого фінансування.

120 млрд доларів складає сума допомоги різних типів, в тому числі зброї, яка надійшла нам від країн НАТО, заявив генсек Столтенберг. Зокрема понад 45 млрд надійшло від США, 13 млрд – від Німеччини, 7 – від Британії.

Джерело: UWN

Близько 700 танків передали або передадуть найближчими тижнями західні союзники Україні. Ще близько 550 російських танків були захоплені українськими силами. Таким чином, Україна сьогодні має більше танків, аніж до вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

95% українців вірять у перемогу у цій війні, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг". У січні 2022 року таких було 56%. Головна емоція, яка у респондентів асоціюється з Україною, – гордість. До вторгнення її відчували 34% українців, зараз – 75%.

Жертви. Чверть населення – за кордоном

Понад 7,2 тисячі цивільних осіб в Україні загинули, 11,75 тисячі отримали поранення з початку вторгнення, за даними Управління верховного комісара ООН з прав людини. З них – 478 дітей. Це мінімальні дані. МВС дає майже 10 тисяч підтверджених загиблих. Окрім того, нема розуміння, скільки людей було вбито під час облоги Маріуполя. Мер міста Вадим Бойченко говорить – у кращому випадку це 22 тисячі.

15 журналістів загинули в Україні минулого року під час виконання своїх обов’язків. Серед жертв – француз Фредерік Леклер-Імоф, американець Брент Рено, ірландець П'єр Закжевскі, литовець Мантас Кведаравічюс, українець Макс Левін.

98 енергетиків загинули з початку повномасштабного російського вторгнення в Україні при виконанні службових обов'язків, поранено – вдвічі більше.

86 атак було здійснено на медичних працівників за рік війни, внаслідок яких було вбито щонайменше 62 працівники та 52 — поранено, за даними спільного дослідження західних та українських організацій.

8,1 млн українців перебувають у Європі, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Загалом з 24 лютого кордон у бік сусідніх країн ЄС українці перетинали понад 18,6 млн разів.

Джерело: UWN

Щонайменше 2,8 млн українців були вимушені виїхати до країни-агресора або були депортовані окупантами, повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Росія не надає дані про людей, частина з них виїхала потім до Європи, частина досі перебуває у РФ.

Понад 5,3 мільйона внутрішніх переселенців зареєстровано в Україні за рік, за даними Міжнародної організації з міграції. Частина з них вже повернулися у рідні міста після деокупації. 700 тисяч осіб не планують повертатися назад і мають намір жити у нових громадах України.

Близько 150 тисяч українських дітей могла вивезти Росія з України за рік війни, повідомляє Дмитро Лубінець. Офіційно верифіковано лише трохи більше ніж 16 тисяч. У самій РФ говорять про 733 тисячі українських дітей, яких вони тримають на своїй території. Деяких вже всиновлюють російські чиновники, а пропагандисти потім знімають відповідні сюжети. 

4,1 млн користувачів з України втратили Instagram за рік війни – чверть від загального числа. З Facebook пішли 2,05 мільйона українців, йдеться в дослідженні агенції Plusone social impact. Це – наслідки міграції, спричиненої війною.

Суспільство. Задонатили за рік 1 млрд доларів

87% українців підтримують вступ України в Європейський Союз, 86% – в НАТО, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг". Ці цифри значно виросли після вторгнення Росії в Україну: у лютому 2022 року до ЄС хотіли 68% українців, а до НАТО – 62%.

97% українців довіряють ЗСУ – армія найшановніша інституція України. Рік назад рівень довіри до ЗСУ складав 65%, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

95% громадян України пов’язують себе із українською національністю, менш як 2% – російською, свідчать дані опитування КМІС. Зокрема з українською національністю навіть на півдні та сході пов'язують себе аж 90%, тоді як п'ять років тому було 64%.

57% українців стали спілкуватися тільки українською мовою, або переважно українською, свідчать дані опитування КМІС. При цьому тільки російською говорять 6%, а переважно російською – 9%. Ще майже чверть опитаних кажуть, що вживають обидві мови "рівною мірою". Таким чином, за п'ять років частка україномовних збільшилася на 8%, а частка російськомовних зменшилася на 11%.

33% киян, які раніше спілкувалися російською, перейшли на українську мову, свідчать результати опитування, проведеного у застосунку "Київ Цифровий". Українську мову назвали рідною 86% опитаних, російську – лише 12%.

74,1% громадян України називають себе віруючими. Рік назад показник складав 67,8%, свідчать дані соціологічного дослідження Центру Разумкова. Найбільше відсоток віруючих зріс у центрі країни – з 63,5 до 75,9%.

Понад 34 млрд гривень задонатили за рік українці та іноземці у United24, "Повернись живим" та Фонд Притули, порахував Опендатабот. З урахуванням менших фондів та особистих зборів сума донатів перевищує 1 млрд доларів.

Джерело: UWN

352 млн гривень на закупівлю ударних дронів-камікадзе RAM ІІ UAV для потреб Збройних сил України задонатили українці Фонду Притули за одну добу – після першого ракетного удару Росії по українській енергетиці 10 жовтня.

57% українців з центру та заходу країни долучилися до волонтерства чи благодійності, а 11% ще планують це зробити, повідомляє фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.  

670 тисяч генераторів завезли в Україну у 2022 році. Майже половину – 309 тисяч – у грудні.

На 40–90% скоротили використання пластикових пакетів за минулий рік, залежно від їх видів. В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13–15 разів, повідомили в Мінекономіки.

105 випадків гомофобії та інших проявів дискримінації щодо ЛГБТ-спільноти зафіксували в Україні протягом 2022 року, йдеться у звіті правозахисної організації "Наш світ". 31 випадок вчинили російські окупанти на тимчасово окупованих територіях України. У 2021 році було зафіксовано 141 такий випадок.

В 1,5 рази зросла кількість викрадень авто в Україні у 2022 році – до 4194. Експерти зазначають, що це наслідки падіння рівня життя – авто йде на розбір і продаж деталей.

24% – саме на стільки зменшилася кількість ДТП в Україні у 2022 році. Загалом їх зафіксовано 18,6 тисячі. Також у порівнянні з 2021 роком смертей на дорогах поменшало майже на 14%, а травми отримало на 22% менше.

На 43% зменшилися продажі квитків до кінотеатрів України минулого року. Загалом у кіно українці сходили 9 млн разів, а 2021 року – майже 16 млн разів. Заробітки кінотеатрів від прокату зменшилися приблизно на такий же відсоток.

50,5% – на стільки менше книжок видали в Україні в 2022 році – лише 8716 одиниць. Тираж впав у 2,5 рази – до 9,2 млн примірників. Загальний тираж російськомовних видань скоротився на 74%: з понад 1,9 млн примірників у 2021 році до 488 тисяч у 2022-му, порахували у Книжковій палаті України.

Джерело: UWN

17 893 розлучення подружніх пар зафіксували минулого року в Україні, що на 39,5% менше, ніж у 2021-му. У перший рік пандемії коронавірусу кількість розлучень була приблизно у 6,7 рази вищою, ніж під час війни. А кількість нових шлюбів після вторгнення Росії виросла на 3%.

195 тисяч немовлят народилися в Україні з лютого по грудень минулого року. Це на 30% менше, ніж за аналогічний період 2021-го. Частина маленьких українців з’явилася на світ за кордоном.

Втрати. Хто компенсує 750 млрд доларів?

750 млрд доларів складають прямі і непрямі збитки України за рік війни, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. На грудень 2022 року прямі збитки інфраструктурі України через розв’язану Росією повномасштабну війну сягали 137,8 млрд доларів, порахували у KSE Institute. Згідно з усередненими показниками, станом на зараз ця цифра, вочевидь, перевалила за 140 млрд доларів.

Понад 1200 разів Росія атакувала медичні установи України, за даними МОЗ. Майже 200 медзакладів зруйновано. За попередніми оцінками, для відбудови зруйнованої та пошкодженої медінфраструктури до того стану, в якому вона була до війни, державі необхідно близько 1 млрд доларів.

3 тисячі освітніх закладів України пошкоджено, або зруйновано повністю. Сума збитків цієї сфери досягла майже 9 млрд доларів. Ще 2,2 млрд доларів потрібно на відбудову постраждалих закладів культури, спорту і релігії.

52 млрд доларів – це збитки, які за рік завдані екології України. Державна екологічна інспекція України з початку повномасштабної війни зафіксувала понад 2,3 тис. випадків завдання шкоди довкіллю. Сума збитків через забруднення та засмічення земель становить понад 845 млрд гривень, атмосферного повітря – 998 млрд гривень, водних об’єктів – 56 млрд гривень.

55 млрд доларів потрібно, щоб відбудувати знищене війною житло українців. За рік війни загалом пошкоджено або зруйновано 150 тисяч житлових будинків. А от енергетика постраждала на суму приблизно 7 млрд доларів. Ще на 3 млрд було знищено транспорту.

Джерело: UWN

12,4 трлн доларів – на таку суму захопила родовищ корисних копалин Росія в Україні, за даними канадської компанії з оцінки геополітичних ризиків SecDev. Це 62 довоєнних ВВП України. Окуповано 63% вугільних покладів, 11% – покладів нафти, 20% – газу, 42% – металів і 33% – рідкісноземельних та інших важливих мінералів, серед яких літій.

131 млрд доларів склав номінальний ВВП за 2022 рік, це на 30,3% менше, аніж за підсумками 2021-го. За один рік ми втратили річний ВВП таких країн, як Хорватія, Узбекистан, Уругвай. Безробітними в України є чверть працездатного населення, а інфляція склала 26,6%, за даними НБУ.

36,1% склало зростання цін на харчові продукти в Україні у 2022 році. За даними Держстату, ціни на яйця зросли на 81,4%, на фрукти – на 62,6%, на овочі – на 78,8%.

На 34% знецінилася гривня за рік війни. Втім, українці не побігли знімати гроші і міняти їх на долари. За рік готівкова маса збільшилася лише на 14%, до 716 млрд гривень, і головна причина цього у вимкненнях світла і неможливісті розрахуватися карткою.

На 28,5% впав експорт зерна з України у 2022–2023 маркетинговому році. З липня по середину лютого за кордон продано 30 млн тонн зернових, тоді як за такий же період минулого року було майже 42 млн тонн. Станом на лютий 2023 року в Україні залишається приблизно 33 млн тонн зерна, яке має бути експортоване.

На 71% зменшилося виробництво сталі в Україні минулого року. Країна випала з клубу провідних сталеливарних країн світу. Провідне підприємство цієї галузі – "Азовсталь" – було знищене. Виробництво чавуну впало на 69,8%. Коксу у 2022 році виробили на 59% менше.

90% вітрової та до 50% сонячної енергетики України втрачено за рік війни. Одна з найбільших сонячних електростанцій "Грін Енереджі Токмак" зруйнована.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців