USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

"Найбільша сухопутна війна в Європі і ви перемагаєте". Заяви Байдена під час візиту до України

Київ отримає новий пакет військової допомоги на 500 млн доларів
Байден і Зеленський
Джо Байден та Володимир Зеленський в Києві, 20 лютого
Джерело: Офіс Президента

Лідер Сполучених Штатів Америки Джо Байден прибув із робочим візитом до Києва. Це перший візит американського президента до України не лише за час війни, але й за останні 15 років.

Байден вже зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Це підтвердив глава української держави.

"Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців", – написав Зеленський.

Джо Байден та Володимир Зеленський у Києві, 20 лютого
Джерело: Офіс Президента

Глава української держави наголосив, що особисто Джозеф Байден та все американське суспільство із самого початку розв’язаної Росією повномасштабної війни були разом з Україною. Зеленський анонсував, що говоритиме з президентом США про ситуацію на фронті, а також про український народ, який переживає сьогодні надзвичайно важкі часи.

Президент Сполучених Штатів у свою чергу розповів про намір обговорити, як США та союзники можуть найефективніше допомогти Україні в боротьбі за свободу та незалежність. 

Під час візиту Байдена до Києва по всій території України звучали сирени повітряної тривоги. Моніторингові групи повідомляли про зліт носія гіперзвукових ракет "Кинджал".

Про візит не оголошували заздалегідь, але чутки про нього пішли вже від ранку. У Києві помітили великий кортеж, було розгорнуто безпрецедентні заходи безпеки.

Байден пояснив, чому приїхав до України

"Поки світ готується відзначити річницю жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України", – цитує Білий дім Байдена.

Президент США зазначив, що коли Путін розпочав вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід розділений і думав, що зможе пережити Захід. Але він глибоко помилявся.

Новий пакет військової допомоги для України і санкції проти РФ

Байден оголосив про черговий пакет військової допомоги Україні на 500 млн доларів, включаючи артилерійські боєприпаси, протитанкові системи та радари повітряного спостереження.

"Сьогодні в Києві я зустрічаюся з президентом Зеленським та його командою для розширеної дискусії щодо нашої підтримки України. Я оголошу про чергову поставку важливого обладнання, включаючи артилерійські боєприпаси, протитанкові системи та радари повітряного спостереження, щоб допомогти захистити український народ від повітряних бомбардувань", – зазначив він.

Крім цього, американський президент анонсував додатковий пакет санкцій проти еліт і компаній, які "намагаються ухилитися від військової машини Росії або заповнити її". Його оголосять вже цього тижня. 

"Пізніше цього тижня ми оголосимо про нові санкції, які допомагають обійти санкційний механізм і завдяки двопартійній підтримці в Конгресі ми також будемо виділяти мільярди у вигляді прямої бюджетної допомоги, і нею уряд може скористатися негайно для того, щоб задовольнити базові потреби громадян. Адже Україна платить надзвичайно велику ціну, і її жертви є надзвичайно великими", – додав Байден.

Американський лідер під час брифінгу також наголосив, що Росія прагне стерти Україну з лиця землі. За його словами, багато росіян зараз виїжджають з Росії тому, що вони не бачать майбутнього у цій країні. Російська економіка зараз знаходиться у складній ситуації. 

"Пане президенте, я дійсно дуже радий відплатити за ваш візит до Вашингтона – і тоді ви сказали Конгресу, що ми не боїмося і ніхто в світі не має боятися. Ви і всі українці, пане президенте, нагадуєте світу кожного дня, що ж означає мужність та хоробрість, і дійсно це вражає. Нагадуєте нам, що свобода не має ціни, вона безцінна і за неї варто боротися стільки, скільки буде потрібно, і саме стільки ми будемо залишатися з вами", – звернувся Байден до Зеленського.

Війна в Україні – найбільший конфлікт в Європі за три чверті століття, – Байден

Війна в Україні стала найбільшим наземним збройним конфліктом в Європі за останні три чверті століття. В той же час немає сумніву у тому, що українці й надалі здобуватимуть перемоги на полі бою. Про це заявив президент США Джо Байден під час спільного брифінгу з лідером України Володимиром Зеленським.

"Це найбільша наземна війна в Європі за три чверті століття. І ви в ній досягли успіху всупереч усім очікуванням, крім ваших власних. І я впевнений, що ви і далі будете перемагати", – заявив глава США.

За його словами, великим викликом для американської адміністрації стало вибудовування міжнародної коаліції на підтримку України.

"Ми вибудовали коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, по всьому світу, куди входить понад 50 країн", – додав Байден.

На Алеї сміливості встановлено дошку з ім’ям Байдена

На Алеї сміливості у Києві встановили дошку з ім’ям Джо Байдена.

Алея закладена у Києві з ініціативи президента Володимира Зеленського до 31-ї річниці незалежності України. Місце обрано невипадково, адже саме на площі Конституції навпроти Верховної Ради народилася сучасна незалежна Україна.

Джерело: відкриті джерела

Результати візиту Байдена до України, безумовно, будуть відчутними на полі бою, – Зеленський

Рішення Сполучених Штатів щодо Abrams для України вже заклало таку основу для танкової коаліції. Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільному з Джо Байденом брифінгу.

"Результати цих візитів, безумовно, будуть відчутними на полі бою у посиленні наших воїнів та у звільненні наших територій. Історично важливим є наш прогрес в питаннях щодо протиповітряної оборони – і це Patriot для захисту наших міст, це дійсно фундаментальне посилення", – зазначив Зеленський.

При цьому сказав, що проговорив із Байденом питання далекобійної зброї та зброї, яка ще може постачатися в Україну, і до цього її не було.

"Пане президенте, я знаю, що очікується потужний пакет оборонної підтримки для України, і саме зараз такий вагомий пакет є однозначним сигналом, що у російських спроб реваншу не буде шансів, і ми разом захистимо наші українські міста, наших людей від терору Росії і потужно зміцнимо імпульс до нашої перемоги. Сьогодні ми ще раз зафіксували, що маємо спільне бачення щодо подальшого розвитку подій і перспектив у цій війні", – додав глава держави.

Український президент подякував Байдену і заявив, що дуже хотів би, щоб Сполучені Штати Америки були залучені до реалізації "Формули миру".

"Ми скоординували подальший тиск на державу-терориста і працюємо разом із посиленням санкцій як на двосторонньому рівні, так і в рамках "Групи семи" – це також дуже важливо. Фактично маємо спільний погляд на зміст багатьох пунктів нашої "Формули миру" її безпекові елементи, завдання відновити повну силу Статуту ООН і захистити міжнародний порядок, заснований на правах, – це спільне завдання. І я впевнений у всіх країнах, які зацікавлені в міжнародній безпеці. Вкрай важливим є питання відновлення справедливості і для всіх тих, хто постраждав від російського терору, від цієї агресії, від цієї війни. І для нашої держави загалом агресор повинен нести відповідальність за агресію та відшкодувати всі збитки", – додав Зеленський.

Світ готувався до можливого падіння Києва, – Байден про перший день повномасштабної війни

В ту темну ніч один рік тому, 24 лютого, світ готувався до можливого падіння Києва. Тоді говорили про те, що, можливо, Україні скоро настане кінець, але минув рік, а Київ стоїть і Україна стоїть, і демократія стоїть, і Америка стоїть з вами, і весь світ вам допомагає. Про це Джо Байден сказав на брифінгу.

"Дійсно один рік тому буквально майже тиждень в тиждень ми мали розмову тут, це було пізно вночі по часу Сполучених Штатів, і тут рано-вранці тоді російські літаки перетнули кордон, а ви мені сказали що чути вибухи за вікном. Я тоді не міг в це повірити. Я тоді запитав у вас: що відбувається, що я можу для вас зробити, як я можу вам допомогти? Я не пам’ятаю дослівно, що ви сказали, але ви тоді сказали зібрати лідерів усього світу і попросити їх підтримати Україну. Ви тоді сказали, що не знаєте, коли і чи зможемо ми ще поговорити", – розповів Байден.

При цьому зазначив, що його дійсно вражає те, як всі українці стають на допомогу. Як малі діти намагаються хоть щось зробити. У тому числі витягати людей зі знищених будинків внаслідок російських воєнних злочинів.

"І взагалі вражає, що дійсно весь світ зараз спостерігає за цим, і це найбільша сухопутна війна в Європі за три чверті століття і ви перемагаєте. Незважаючи на інші думки, інші прогнози, ви перемагаєте, ви продовжуєте це робити від самого першого моменту. Коли я отримав розвідувальні повідомлення ще понад рік тому, ми тоді зосереджували основну увагу на тому, як нам зібрати весь світ, як виконати ту обіцянку, яку я вам дав, – зібрати весь світ на підтримку України. І як забезпечити ваш успіх. Як зробити так, щоб весь світ відреагував – оці всі процвітаючі економіки, потужні незалежні демократичні країни. Тоді весь народ Америки вирішив, що ми будемо допомагати, що подібна агресія становить загрозу для всіх нас", – додав він.

Президент США нагадав, що понад 50 країн допомагають Україні захищати, надаючи гуманітарну, економічну та військову допомогу. Вони також накладають величезні тягарі на Росію і разом передали Україні понад 700 танків, понад тисячу броньованих машин, понад тисячу артилерійських систем, понад 2 мільйони артилерійських снарядів, понад 15 РСЗВ, системи протиповітряної оборони і все те, що допомагає боронити країну.

"Я не кажу зараз про ту додаткову допомогу на 2,5 млрд доларів, яка ще буде оголошена від Сполучених Штатів на підтримку України", – анонсував американський лідер.

Як Байден дістався України

The New York Times зазначає, що Байден дістався України сьогодні зранку потягом із Польщі.

Після України Байден попрямував до Польщі

Сьогодні президент США, попередньо, також буде з візитом у Польщі. Там він перебуватиме до 22 лютого і обговорить із польським лідером Анджеєм Дудою міжнародну відповідь "на кризу в галузі прав людини, викликану війною РФ проти України".

На середу у Байдена призначена зустріч із лідерами "Бухарестської дев'ятки" – Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Чехії.

Також кажуть, що сьогодні американський лідер звернеться до диктатора Путіна та виступить із посланням до росіян.

Дуда анонсував, що візит Байдена до Польщі є дуже важливим сигналом як для України, так і для країн східного флангу НАТО.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про іноагентів у Грузії