USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

РФ спеціально створювала умови для голоду в Україні: Прокурори вже готують докази, – The Guardian

Прокурори і правозахисники готують досьє в МКС про воєнні злочини Росії в Україні
російські солдати
Джерело: відкриті джерела

Західні юристи та правозахисники з'ясували, що РФ навмисно створювала умови для голоду в Україні в три етапи. Про це повідомляє британська газета The Guardian.

Зібрані матеріали хочуть скерувати до Міжнародного кримінального суду (МКС). Українські прокурори хочуть задокументувати випадки, коли ЗС РФ використовували голод як зброю війни. Це дасть змогу висунути нові звинувачення президенту Росії Володимиру Путіну.

Старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан сказав, що РФ використовувала в Україні голод як зброю в три етапи. Усе почалося зі вторгнення і блокування ланцюжків постачання продовольства, додав фахівець.

Як приклад юристи наводять загибель 20 мирних жителів у Чернігові вранці 16 березня 2022 року. Цього дня осколкові бомби військ РФ вибухнули в супермаркеті, де українці стояли в черзі за хлібом.

Ще один приклад – облога Маріуполя. Продовольство в місто взагалі не доставляли, а коридори з гуманітарною допомогою були заблоковані або розбомблені. Усе це ускладнило або унеможливило виїзд мирних жителів.

Миколаїв від початку війни залишився без питної води, оскільки війська РФ захопили насосну станцію, яка її забезпечувала.

Друга фаза використання голоду як зброї, за словами Хана, – це знищення об'єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Сюди входить знищення запасів продовольства, води та джерел енергії по Україні.

"Якщо знищуються необхідні цивільному населенню об'єкти, наприклад, руйнування енергоінфраструктури взимку, такі дії явно сплановані", – повідомив юрист.

До третього етапу входять спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування. ЗС Росії атакували зернові об'єкти на Дунаї та створювали небезпечні умови в Чорному морі. Наприкінці липня і на початку серпня окупанти знищили 270 тисяч тонн продовольства, зазначає газета.

Доказова база

Компанія Global Rights Compliance до кінця 2024 року працюватиме з українськими прокурорами щодо формування досьє. Мета полягає в тому, щоб подати заяву згідно зі статтею 15 Римського статуту, що дає змогу третім особам надсилати відомості про передбачувані воєнні злочини прокурору МКС, саме він і вирішуватиме, чи продовжувати справу.

"Путін може нести відповідальність за вчинення цих злочинів безпосередньо разом з іншими або через інших і за нездатність здійснювати належний контроль над російськими військовими або іншими особами, обвинуваченими в конкретних злочинних діях", – стверджує Хан.

Частину зусиль юристи спрямують на виявлення винних, зокрема й щодо того, чи слід вимагати пред'явлення обвинувачення Путіну, як це сталося в березні, коли МКС видав ордер на арешт президента через нагляд за "незаконною депортацією" українських дітей до Росії з окупованих територій упродовж війни.

Видання зазначає, що юристи працюють з фахівцями з ведення розвідки з відкритих джерел, щоб деталізувати приклади воєнних злочинів і брати участь в аналізі збитків.

Нагадаємо, Комітет із закордонних справ Європарламенту закликав Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську