USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

РФ розгорнула на фронті батальйон з українських військовополонених, – ISW

Такі дії Росії – серйозне порушення Женевської конвенції про військовополонених
окупанти
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російська армія розгорнула на передовій батальйон, сформований з українських полонених, що є серйозним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

У звіті ISW йдеться про те, що 28 грудня росЗМІ поінформували, що поблизу селища Урожайного на заході Донецької області в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону Богдана Хмельницького, що сформований з українських військовополонених і підпорядкований формуванню "Каскад" "МВС" "Донецької народної республіки" ("ДНР").

Днем раніше російські ЗМІ повідомляли, що батальйон завербував близько 70 українських військовополонених із виправних колоній у РФ і відправив їх на навчання, а на початку листопада доставив їх на захід Донецької області.

За оцінкою експертів Інституту вивчення війни, використання українських військовополонених у батальйоні "Богдан Хмельницький" є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Документ забороняє використання полонених у військовій діяльності на боці влади, яка їх захопила, а також стверджує, що "жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у місцях, де він може зазнати впливу вогню в зоні бойових дій".

ГУР сумнівається в цій інформації

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов напередодні заявив, що сумнівається, що батальйон імені Хмельницького – реальний боєздатний підрозділ.

"З одного боку, це спроба відповісти на створення українських підрозділів із російськими громадянами – легіон "Свобода Росії", Російський добровольчий корпус (РДК), які добровільно погодилися протидіяти путінському режиму. З іншого – звичайна тактика країни-агресора, яка ігнорує міжнародне гуманітарне право", – заявив він.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російські солдати використовують українських полонених як живий щит для наступу на позиції Збройних сил України. Зокрема, один із таких епізодів стався під Роботиним у Запорізькій області.

Також повідомлялося, що російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочато розслідування.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"