USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

РФ розгорнула на фронті батальйон з українських військовополонених, – ISW

Такі дії Росії – серйозне порушення Женевської конвенції про військовополонених
окупанти
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російська армія розгорнула на передовій батальйон, сформований з українських полонених, що є серйозним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

У звіті ISW йдеться про те, що 28 грудня росЗМІ поінформували, що поблизу селища Урожайного на заході Донецької області в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону Богдана Хмельницького, що сформований з українських військовополонених і підпорядкований формуванню "Каскад" "МВС" "Донецької народної республіки" ("ДНР").

Днем раніше російські ЗМІ повідомляли, що батальйон завербував близько 70 українських військовополонених із виправних колоній у РФ і відправив їх на навчання, а на початку листопада доставив їх на захід Донецької області.

За оцінкою експертів Інституту вивчення війни, використання українських військовополонених у батальйоні "Богдан Хмельницький" є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Документ забороняє використання полонених у військовій діяльності на боці влади, яка їх захопила, а також стверджує, що "жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у місцях, де він може зазнати впливу вогню в зоні бойових дій".

ГУР сумнівається в цій інформації

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов напередодні заявив, що сумнівається, що батальйон імені Хмельницького – реальний боєздатний підрозділ.

"З одного боку, це спроба відповісти на створення українських підрозділів із російськими громадянами – легіон "Свобода Росії", Російський добровольчий корпус (РДК), які добровільно погодилися протидіяти путінському режиму. З іншого – звичайна тактика країни-агресора, яка ігнорує міжнародне гуманітарне право", – заявив він.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російські солдати використовують українських полонених як живий щит для наступу на позиції Збройних сил України. Зокрема, один із таких епізодів стався під Роботиним у Запорізькій області.

Також повідомлялося, що російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочато розслідування.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону