USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

РФ може бути причетною до спроби відділення Каталонії від Іспанії, Мадрид проводить розслідування

Росія надавала підтримку сепаратистам
поліція іспанії
Джерело: відкриті джерела

Оперативники розпочали розслідування справи, пов'язаної з імовірним втручанням Росії в події навколо Каталонії, де 2017 року було зроблено спробу проголошення незалежності від Іспанії. Про це пише Deutsche Welle.

Підставою для відкриття справи стали численні факти, зібрані останніми роками спецслужбами Іспанії. Керівник слідчого суду №1 Барселони Хоакін Агірре вважає, що РФ надавала підтримку сепаратистам.

Підозрюваними у справі проходять 11 каталонських політиків і чиновників, зокрема колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і його найближчі соратники.

Агірре додав, що РФ бажає дестабілізувати політично й економічно країни Європейського союзу, адже Кремль здійснював аналогічні спроби щодо інших держав.

Що цьому передувало

У 2017 році Каталонія провела референдум про незалежність, який іспанський уряд визнав незаконним. Попри це, каталонський парламент проголосив незалежність, що призвело до втручання іспанської влади.

Мадрид узяв прямий контроль над регіоном, розпустивши каталонський уряд. Лідерів сепаратистів заарештували, а деякі, включно з Карлесом Пучдемоном, втекли за кордон, щоб уникнути судового переслідування.

Кремль весь час займається зловмисною діяльністю і намагається впливати на країни Європи. Наприклад цьогоріч агенти російського ГРУ могли впливати на американських дипломатів і розвідників секретною зброєю, що викликає так званий "гаванський синдром". 

Тим часом Варшава ввела обмеження на пересування російських дипломатів по території країни, які стосуватимуться усіх, крім посла РФ.

Читайте також:
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН
Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова