USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

РФ, Китай та Іран становлять загрозу для безпеки Європи, - чеська розвідка

А світ загалом перебуває на межі глобального конфлікту
Куделка
Голова Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Куделка
Джерело: відкриті джерела

У чеській розвідці заявили, що Росія Китай та Іран становлять загрозу для безпеки Європи. А світ балансує на межі глобального конфлікту, повідомив в інтерв'ю ČTK голова Служби безпеки та інформації Чехії (BIS) Міхал Куделка. 

Серед поточних загроз для Європи голова контррозвідки Чехії назвав загрозу з боку російського імперіалізму, диверсії та розвідувальні операції Росії, Китаю та Ірану.

Оскільки з цих країн йде ворожа пропаганда та міграція. З-поміж загроз також - загроза ісламського тероризму, зокрема зростання правого екстремізму, незаконна торгівля зброєю, кібератаки чи можливе зловживання штучним інтелектом.

"Світ кипить і небезпечно рухається на межі глобального зіткнення. Працюємо над тим, щоб Чехія залишалася однією з найбезпечніших країн Європи та світу. Але справа не лише в безпеці та її компонентах, а й усвідомленні кожного чеського громадянина, що ми в небезпеці на одному кораблі, в одній країні", - наголосив Куделка.

Новини за темою: Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed

Чехія підтримує Україну у війні з РФ

Додамо, Чехія постійно підтримує Україну в боротьбі з країною-агресоркою.

Наприклад, в середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Йшлося про "чеську снарядну ініціативу", де Прага виконує роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України.

А вже на початку березня стало відомо, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії. Завдяки такому фінансуванню для поставки в Україну 500 тис. боєприпасів до кінця року буде достатньо, казали політики.

До того ж у липні та серпні в межах цієї програми Україна отримає ще 100 тисяч боєприпасів.

Крім того, днями Чехія оголосила про початок другого проєкту із закупівлі боєприпасів для України під робочою назвою "Ініціатива-2025". Країна знову виступить посередником між донорами – європейськими країнами та п'ятьма компаніями, які вже постачали снаряди в межах першої ініціативи з боєприпасів. Компанії продовжать постачання наступного року.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео
Чим небезпечні балістичні ракети, які Іран передав Росії, – британська розвідка Чим небезпечні балістичні ракети, які Іран передав Росії, – британська розвідка