USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Реєстрація шлюбу нині коштує лише 85 копійок: В Україні хочуть зробити платними і підвищити вартість адмінпослуг

Вартість послуг у ЦНАПах хочуть врегулювати на рівні законодавства
Адмінпослуги, ЦНАП
Джерело: відкриті джерела

Центри надання адміністративних послуг в Україні сьогодні надають людям від 200 до 400 адміністративних послуг, і їх кількість постійно зростає. Останнім часом додалися, наприклад, такі послуги, як облік внутрішньо переміщених осіб, єВідновлення, послуги ветеранам та членам їхніх сімей. За словами парламентарів, при збільшенні навантаження на ЦНАП не враховується їх "пропускна спроможність", а також те, що до 90% адмінпослуг надаються безплатно. Ті ж послуги, які визначені платними, на сьогодні є економічно необґрунтованими. Тож в профільному комітеті Верховної Ради пропонують підвищити вартість адміністративних послуг. Про це йшлося на брифінгу.

За словами голови підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариси Білозір, нині державне мито за реєстрацію шлюбу складає лише 85 копійок, а повторна видача свідоцтва коштує 51 копійку. Аркуш паперу формату А4 сьогодні коштує в середньому 2–2,5 гривні. Щобільше, щоб сплатити копійчане держмито, банківська комісія складатиме від 30 до 50 гривень.

"Це ті розцінки та вартість, яка може покрити витрати ЦНАПів. Насправді вони не є самоокупними від слова "взагалі", деколи ці збори, які просто смішні, – 0,85 копійкі за шлюб, посвідчення підпису, сільський нотаріат – 0,34 копійки, 0,17 копійки. Вони не покривають навіть вартість паперу", – говорить Білозір.

Така ситуація склалася через відсутність чіткого законодавчого регулювання питань адміністративного збору, розміри якого не переглядалися щонайменше 20 років. Ситуація ускладнилася ще й вимушеним скороченням фінансування ЦНАПів із місцевих бюджетів, спричиненим війною.

"Сфера реєстрації актів цивільного стану – 0,85 копійки, реєстрація бізнесу – безплатно, реєстрація землі – безплатно, сільський нотаріат – копійки, вклеювання фото в паспорт – безплатно і це можна продовжувати. За ці послуги можна було б брати 100–200 гривень, помірні платежі і це серйозний ресурс. Причому одразу наголошую, цей законопроєкт передбачає, що соціальні послуги і далі залишаються безоплатними для людей, а це насправді в ЦНАПах 50% послуг від загального масиву або буває і більше", – розповідає заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

За його словами, коли вартість послуги визначається в копійках, ЦНАПи часто навіть не покривають своїх затрат, не кажучи вже про дохід до місцевого бюджету чи кошти на розвиток. Тимощук навів цифри: ЦНАПи надають близько 330 послуг, 90% з яких безплатні. В середньому за рік ЦНАПи покривають лише 30% своїх видатків. Якщо в ЦНАПі немає паспортних послуг, він приносить близько 200 тисяч гривень бюджету України за рік. Прийняття Закону "Про адміністративний збір" №4380 може допомогти розв'язати це питання.

"ФОПів зареєстровано 300 тисяч в рік, навіть більше. Якби за цю послугу брали хоча б 100–150 гривень – це вже було б надходження в бюджет від 30 до 45 мільйонів гривень. Шлюби – близько 200 тисяч шлюбів реєструється в рік, навіть якби не говорилося про прискорену реєстрацію шлюбу за добу, де беруться ті страшні гроші, а брали б помірний платіж, – це 40 мільйонів плюс у бюджет. Місце проживання – наймасовіша послуга станом на зараз з тих, що обліковуються нормально. За минулий рік реєстрації місця проживання – 2 мільйони 100 тисяч, якби був збір 100 гривень хоча б – це плюс 120 мільйонів гривень в бюджет. Якби 150 за одночасним зняттям з реєстрації, ще додаємо 50 мільйонів. По реєстрації земельних ділянок – безплатна реєстрація земельних ділянок (за минулий рік 684 тисячі реєстрації), це плюс 135 мільйонів гривень у бюджет. Нормативно грошова оцінка, з колегами із ЦНАПу дискутували, тут треба думати, коли вона може бути платною, коли ні, але 4,8 мільйона наданих послуг за рік, тобто це теж великий обсяг, якби брали б 100 гривень за цю послугу, це плюс майже пів мільярда", – заявив заступник голови правління Центру політико-правових реформ.

Він додав, що якби зробити платними 5 зі 150 вище названих послуг, бюджет України отримає 820 мільйонів гривень за рік. Віктор Тимощук наголосив, що при цьому закон не передбачає зміни у вартості соціальних послуг – вони і далі залишаються безплатними.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня зросли тарифи на оформлення паспорта громадянина у вигляді ID-картки, а також деяких інших документів. Окрім паспорта подорожчало оформлення посвідки на тимчасове або постійне проживання в Україні, а також посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон.