USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Ракети Х-59, якими РФ б'є по Україні: Що про них відомо

Росіяни використовували ракети типу Х-59 для ударів по цивільній інфраструктурі України ще з перших тижнів повномасштабного вторгнення
ракета Х-59_1
Ракета Х-59
Джерело: Defense Express

Напередодні Повітряні сили України інформували, що росіяни застосували для ударів по Україні одразу п’ять крилатих ракет Х-59, із яких вдалося збити дві. Ця ситуація відрізняється від попередніх одразу двома моментами: поєднання удару ракетами та нальоту "Шахедів" і те, що окупанти дуже рідко використовують настільки багато ракет Х-59 "в одному залпі", пише DEFENSE EXPRESS.

Х-59 – це крилата ракета саме для тактичної авіації, яку можуть використовувати на Су-24 М, Су-30, Су-34, Су-35 та Су-57. Ймовірніше, вороги для ударів по Україні випускають саме варіант Х-59 МК2 не тільки через достатньо високу дальність пуску, але й також тому, що її система наведення може бути позбавлена тих недоліків, як у варіантів Х-59 та Х-59 М, котрі буквально бояться туману та дощу.

"Якщо вказувати інші характеристики саме по Х-59 МК2, то там довжина фюзеляжу складає всього 4,2 метра, розмах крила – 2,45 метра, стартова маса – 770 кг, бойова частина – 310 кг, у проникаючому чи касетному виконанні. А як силову установку на такій ракеті використовують двигун ТРДД-50Б, варіант двигуна ТРДД-50, котрий ставлять на далекобійні крилаті ракети росіян типів Х-101 та 3М-14 "Калібр", – повідомляє видання.

До прикладу, окупанти використовували ракети типу Х-59 для ударів по цивільній інфраструктурі України ще з перших тижнів і місяців повномасштабного вторгнення.

Зокрема, в середині квітня 2022 року було відомо вже про два епізоди застосування Су-57, із яких відбувались пуски Х-59 по об'єктах на території Одеського порту та в Кіровоградській області. Або ж – що у березні 2022 року для ударів по нафтобазах у Рівненській області окупанти використовували Су-35 з ракетами Х-59, і ці обстріли принесли значних збитків.

"Х-59 – це мала за розміром повітряна ціль, за довжиною фюзеляжу навіть менша, аніж Х-101 (4,2 метра та 7,45 метра у Х-101 відповідно, - ред.). Ця обставина суттєво ускладнює збиття КАР типу Х-59, тому кожне ураження такої повітряної цілі є видатним результатом воїнів Протиповітряної оборони України", – йдеться у повідомленні.

Раніше

Ворог припинив активне використання ракет та перейшов на масоване використання дронів-камікадзе типу Shahed-136 для того, щоб атакувати Україну взимку. Про це пише Defense Express.

На основі оприлюднених командуванням Повітряних сил ЗСУ даних щодо атак ворога далекобійним озброєнням видання порахувало кількість запущених ракет та порівняло їх з приблизними даними щодо їхнього виробництва.

Відправною точкою для цього можна визначити 9 березня 2023 року як день, коли ворог завершив свою масовану ракетну кампанію проти України, метою якої мало стати повне знищення енергоінфраструктури України. Саме тоді ворог загалом випустив 48 крилатих ракет, а наступна атака з їхнім застосуванням відбулася лише 1 травня.

По Україні з 1 травня по 16 жовтня ворог випустив орієнтовно 596 крилатих ракет наземного, морського та повітряного базування типу Х-101, Х-555, Х-55, "Калібр" та Р-500 для ОТРК "Іскандер".

Новини за темою: "Вінегрет із ППО": У Повітряних силах розповіли, чи готова Україна до масованих ударів
Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон