USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Рада Європи обрала нового генсека: Хто такий Берсе і чи підтримує Україну

Берсе очолюватиме РЄ наступні п'ять років
Берсе
Берсе
Джерело: відкриті джерела

Колишнього президента Швейцарії Алена Берсе напередодні обрали генеральним секретарем Ради Європи. Політик вступить на посаду 18 вересня. Одразу після оголошення результатів виборів Берсе зробив першу публічну заяву в Палаці Європи у Страсбурзі – його головні меседжі стосувалися підтримки України, повідомляє "Укрінформ".

Берсе прийме пост від хорватки Марії Пейчинович Бурич, яка на цій посаді була з липня 2019 року. Й очолюватиме Раду наступні п'ять років.

Новий глава у другому турі набрав майже половину голосів (114 із 245). А також обійшов міністра культури Естонії Індрека Саара та чинного єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса.

Інші кандидати – Індрек Саар з Естонії та Дідьє Рейндерс із Бельгії – набрали 85 і 46 голосів відповідно.

Що відомо про Берсе?

Ален Берсе був членом уряду Швейцарії з 2012-го по 2023 рік. Протягом цього часу він зокрема двічі обіймав посаду президента Конфедерації.

Також політик очолював Федеральний департамент внутрішніх справ. У 2003–2011 роках був членом Федерального парламенту Швейцарії, а у 2008–2009 роках очолював Раду штатів (верхню палату парламенту).

Берсе вивчав політологію і економіку в Університеті Невшатель. 1996 року став магістром в галузі політології. 2005 року здобув ступінь доктора економіки. До того ж є автором декількох книг та понад 30 статей з проблем економічного розвитку, міграції та регіонального розвитку.

Політик є членом Ради кантонів парламенту Швейцарії з 2003 року, заступником голови Соціал-демократичної фракції в парламенті з 2006 року. І є член Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Підтримка України

Досить важливо, що новообраний генеральний секретар Ради Європи Ален Берсе наголосив, що його пріоритетним напрямом буде Україна та всі міжнародні ініціативи, пов'язані з її підтримкою та захистом.

"Усі добре розуміємо чому, є Україна. І коли говоримо про Україну, то не просто про країну. А говоримо про українців, їхніх дітей. І Рада Європи дуже активно займається всіма цими питаннями", – сказав Берсе.

Крім іншого, генсек РЄ має намір розширити діяльність, якомога швидше обговорити на рівні Парламентської асамблеї Ради Європи та Комітету міністрів та підготувати пропозиції щодо всіх поточних і майбутніх аспектів підтримки.

"Маємо діяти швидко і щодо механізму компенсацій та Реєстру збитків, і щодо посилення захисту України. Усвідомлюємо, що повинні дотримуватися наших зобов'язань. Обіцяю бути відданим цій справі", – заявив Берсе.

Новини за темою: В Люксембурзі проходять переговори про вступ України до Європейського Союзу

До речі, 25 червня Рада Європейського Союзу схвалила проєкт безпекового договору між Україною та ЄС. Про це під час пресконференції повідомила глава МЗС Бельгії, яка головує в ЄС, Аджа Лябіб. І зазначила, що на минулій зустрічі Ради Євросоюзу, за підсумками якої і була пресконференція, готувалися до наступного саміту Європейської ради, який відбудеться наприкінці тижня в Брюсселі.

Читайте також:
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Новим очільником ДСНС став Андрій Даник Новим очільником ДСНС став Андрій Даник
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії