USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Путін збожеволів, РФ вийде з війни другорядною державою": Китай розуміє, що Росія навряд чи переможе Україну

Тепер КНР усвідомлює, що, ймовірно, Росія не переможе Україну і вийде з війни ослабленою
Сі Цзіньпін
Джерело: DW

П'ять високопосадовців, знайомих із цим питанням, у різний час за останні дев'ять місяців повідомили Financial Times, що Москва нібито не інформувала Пекін про намір повномасштабно вторгнутися в Україну до того, як російський диктатор Володимир Путін віддав наказ про напад.

Це, наголошують у виданні, "розходиться із враженням, створеним спільною заявою Китаю та Росії про 4 лютого" – після зустрічі голови КНР Сі Цзіньпіна з Путіним у Пекіні, тобто за 20 днів до вторгнення. У заяві йдеться про те, що "китайсько-російська співпраця не знає меж... заборонених зон немає".

Журналісти нагадали, що стенограма розмови лідерів не було оприлюднено – тому неясно, що саме сталося між Сі та Путіним.

"Однак один чиновник повідомив FT, що найближче Путін підійшов до того, щоб поінформувати Сі (про вторгнення), коли він сказав, що Росія "не виключає використання будь-яких можливих заходів, якщо східноукраїнські сепаратисти нападуть на російську територію та викличуть гуманітарні катастрофи", – наводить видання цитату. Про який напад яких "східноукраїнських сепаратистів" на Росію йдеться, невідомо.

За словами чиновника, це було сприйнято китайською стороною "як сигнал про можливість певного обмеженого військового втручання, а не тотального вторгнення".

Також, за словами інших китайських офіційних осіб, ще одним свідченням на підтримку нерозуміння Китаю намірів Путіна перед 24 лютого 2022 року є пониження на посаді у червні Ле Юйчена, на той момент заступника голови МЗС КНР і головного експерта відомства щодо Росії. Раніше йому пророкували крісло глави Міністерства закордонних справ, а зараз він обіймає посаду заступника голови Нацадміністрації радіо та ТБ.

"Ле було понижено на посаді на два рівні старшинства. Його було визнано винним у провалі розвідувальних даних про вторгнення Росії", – сказав співрозмовник, знайомий із цим питанням.

Інший анонімний китайський чиновник заявив, що "Путін збожеволів... Рішення про вторгнення було ухвалено дуже невеликою групою людей. Китай не повинен просто йти за Росією".

FT пише: Пекін "тепер розуміє ймовірність того, що Росії не вдасться здолати Україну" і РФ вийде з війни "другорядною державою", яка, за словами китайських офіційних осіб, значно ослабла в економічному та дипломатичному значенні на світовій арені.

Новини за темою: Через вторгнення РФ в Україну індекс середніх цін продовольчої агенції ООН піднявся до найвищого рівня за всю історію

"Крім того, попри всі публічні заяви про двосторонню дружбу, у приватних бесідах деякі китайські офіційні особи висловлюють принаймні деяку недовіру до самого Путіна", – зазначили у виданні.

Зараз Китай має намір дотримуватися стратегії, спрямованої на ослаблення почуття ізоляції та запобігання дедалі більшому зближенню Європи зі США, пишуть журналісти з посиланням на експертів та джерела.

"За словами китайських і європейських офіційних осіб, головна хитрість Пекіна полягає в тому, щоб спробувати переконати євроколег у тому, що він готовий використати тісні відносини з Москвою, щоб утримати Путіна від застосування ядерної зброї", – йдеться у статті.

За словами китайських чиновників, ще один аспект цієї стратегії Пекіна – позиціювання себе не лише як потенційного миротворця, а і як країну, яка готова докладати зусиль до повоєнного відновлення України.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського