USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Путін перетворив відхід великих західних компаній з Росії на "золоту жилу", – ЗМІ

Путін, зокрема, обклав виходи західних компаній постійно зростаючими податками, що минулого року принесло щонайменше 1,25 мільярда доларів до військової скарбниці РФ
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Президент Росії Володимир Путін зміг перетворити відхід західних компаній з російського ринку на "золоту жилу". Якщо компанії хочуть піти з РФ, він ставить умови, які вигідні його уряду, його елітам і його війні. Про це повідомляє The New York Times.

У виданні зазначають, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року сотні компаній почали оголошувати про вихід із РФ. Політики та активісти прогнозували, що це допоможе "придушити" російську економіку та підірвати воєнні зусилля Кремля.

Однак, за словами авторів, Володимир Путін мав інші плани.

"Він перетворив відхід великих західних компаній з РФ на надприбутки для лояльної до нього російської еліти та самої держави. Він змушував компанії, які бажали продати російський бізнес, виставляти знижений цінник, а іноді цілком захоплював фірми", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що західні компанії, які оголосили про відхід із Росії, задекларували понад 103 мільярди доларів збитків із початку повномасштабної війни. Про це свідчить аналіз фінансових звітів, який провело видання.

"Путін вичавлює з компаній якомога більшу частку цих коштів, диктуючи умови їхнього відходу. Він також обклав ці виходи постійно зростаючими податками, що принесло щонайменше 1,25 мільярда доларів за минулий рік до військової скарбниці Росії", – додають у публікації.

Також автори зауважують, що жодна приватна угода не є безпечною.

Так, нідерландська пивна компанія Heineken навесні знайшла покупця і встановила ціну. Але, за словами джерел видання, російський уряд в односторонньому порядку відхилив угоду і передав російські активи місцевому лояльному виробнику.

"Загалом Путін проконтролював один із найбільших перерозподілів багатства в Росії з часів розпаду Радянського Союзу. Величезні галузі промисловості – ліфти, шини, промислові покриття тощо – зараз перебувають у руках російських гравців, які дедалі більше домінують", – кажуть у The New York Times.

У деяких випадках цим гравцем є держава. Державні підприємства придбали активи таких гігантів, як ІКЕА і Toyota. У багатьох випадках Путін особисто підписує угоди про продаж, додають у матеріалі.

"Це, безперечно, хороші угоди для нас", – сказав Антон Пінський, відомий ресторатор, який об’єднався з пропутінським репером і соратниками впливового сенатора, щоб придбати Starbucks. В інтерв’ю в Москві він применшив значення власної угоди, але чітко сказав про наслідки відходу Заходу.

"Ви облажалися, залишили наш ринок. Ми підібрали ваш бізнес недорого. Спасибі вам", – цитують Пінського у публікації.

За даними видання, зараз Москва регулює практично кожен вихід західної компанії з російського ринку. Компанії повинні орієнтуватися в непрозорій системі, щоб отримати дозвіл на продаж. У деяких випадках друзі Путіна зверталися безпосередньо до нього з проханням втрутитися.

"Ті, хто йде, втрачають свої позиції. І, звичайно, їхнє майно купується з серйозною знижкою і переходить у власність наших компаній, які роблять це із задоволенням", – заявив речник Кремля Пєсков.

У The New York Times зазначають, що над процесом виходу західних фірм нависає загроза залякування та застосування сили. Російська влада розслідує діяльність компаній, що виходять з ринку, допитує співробітників і заарештовує місцевих керівників.

"Минулого літа Путін захопив російський підрозділ данської пивоварної компанії Carlsberg разом із приблизно пів мільярда доларів і передав їх під тимчасовий контроль одного зі своїх друзів. Щонайменше чотири інші компанії цього року також втратили контроль над своєю діяльністю через державне захоплення", – йдеться у матеріалі.

Автори наголошують, що після того як компанія уклала угоду з покупцем, переговори часто починаються знову – цього разу таємно між покупцем і одним із російських міністерств. Продавець при цьому значною мірою виключений.

"Цей процес, кажуть юристи, часто закінчується зниженням ціни продажу, а часом і появою нового покупця. Потім угода переходить до підкомісії. Іноді угоди провалюються після місяців мовчання", – уточнюють у The New York Times.

При цьому у виданні додають, що масовий відхід західних компаній став сигналом усьому світу про те, що Росія є небезпечним місцем для ведення бізнесу. Крім того, за словами авторів, навіть деякі високопосадовці Росії визнають, що зниження конкуренції та іноземних інвестицій завдасть шкоди пересічним росіянам та економіці в довгостроковій перспективі.

Раніше ми повідомляли, що внаслідок виходу міжнародних компаній з російського ринку після початку повномасштабного вторгнення в Україну у Росії виникла група впливових бізнесменів, які скористалися цією нішею після стрімкого виходу західних брендів. Так, суму угод виходу західного бізнесу з Росії минулого року оцінили у понад 20 мільярдів доларів.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії