USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Буде декілька етапів: Стало відомо, як у Білорусь доставлять ядерну зброю з РФ

28.06.2023 11:56 247
Раніше Лукашенко заявляв, що його країна має численні ядерні сховища, що залишилися з радянських часів
ядерна зброя
Ядерна ракета РФ
Джерело: відкриті джерела

Ядерну зброю з РФ в Білорусь будуть доставляти у декілька етапів. Перевозити тактичну ядерну зброю планують залізницею. Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Сообщество железнодорожников Беларуси".

Так, журналісти проаналізували документи білоруської залізниці та склали ймовірний план транспортування ядерної зброї з Росії до Білорусі. Згідно з розслідуванням, завозити ядерку планують у декілька етапів. Спочатку зброю привезуть на залізничну станцію Прудок у Вітебській області, а після чого розвезуть регіонами.

Перший етап транспортування призначений на червень 2023 року. На станцію Прудок заплановані три відправки з РФ:

  • зі станції Потапине (Південно-Уральська залізниця) – 4 криті вагони та 1 вагон супроводу;
  • зі станції Ложок (Західно-Сибірська залізниця) – 2 криті вагони та вагон супроводу;
  • зі станції Чебоксари (Горьківська залізниця) – 10 критих вагонів та вагон супроводу.

На другому етапі заплановані аналогічні відправки з тих самих станцій. Проте вони мають відбутися вже у листопаді 2023 року.

Крім того, на жовтень – листопад заплановані відправки допоміжного та захисного обладнання для ядерних боєприпасів. Його, ймовірно, будуть транспортувати до Барановичів, де розташована авіаційна база.

Білорусь має численні ядерні сховища, що залишилися з радянських часів

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю – деякі одиниці, за його словами, втричі потужніші за атомні бомби, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що розгортання боєголовок менш потужної ядерної зброї меншої дальності, яка потенційно може бути використана на полі бою, є першим переміщенням Москвою таких боєголовок за межі Росії з часів розпаду Радянського Союзу.

"У нас є ракети і бомби, які ми отримали від Росії. Бомби втричі потужніші, ніж ті, що були скинуті на Хіросіму і Нагасакі", – сказав Лукашенко в інтерв'ю росЗМІ.

Також він заявив, що його країна має численні ядерні сховища, що залишилися з радянських часів, і відновила п'ять або шість з них. При цьому заперечив те, що російський контроль над зброєю є перешкодою для її швидкого застосування, якщо він відчує, що такий крок буде необхідним, зазначивши, що він і Путін можуть зателефонувати один одному "в будь-який момент".

Самопроголошений президент уточнює, що розгортання ядерної зброї слугуватиме стримуючим фактором проти потенційних агресорів.

Разом з тим Білорусь передумала розміщувати ядерну зброю на кордоні з Польщею.

"Білорусь вся розташована біля західних кордонів. Це західний форпост Союзної держави. Не обов'язково розміщувати їх біля кордонів Польщі, Литви та Латвії. Можна розмістити будь-де. Відстань і протяжність Білорусі – 600 км. Вона дозволяє розмістити будь-де", – стверджує держсекретар Ради безпеки Білорусі Олександр Вольфович.

Білорусь отримала авіацію та "Іскандери", здатні завдавати тактичних ядерних ударів

Диктатор Володимир Путін заявив, що Росія 1 липня закінчить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі. 

4 квітня глава міноборони Росії Сергій Шойгу повідомив, що Білорусь вже має у своєму розпорядженні штурмові літаки та комплекси "Іскандер-М", які здатні завдати тактичних ядерних ударів. Про це Шойгу сказав на тематичній селекторній нараді з керівним складом збройних сил Росії.

"Частина білоруських літаків штурмової авіації отримали здатність завдавати ударів по об'єктах супротивника засобами ураження в ядерному оснащенні. Крім того, збройним силам Білорусі передано оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер-М". Він може використовувати ракети як у звичайному, так і в ядерному виконанні", – заявив Шойгу.

До того ж, за словами глави міноборони Росії, з 3 квітня на одному з російських полігонів почали навчання білоруських розрахунків порядку застосування "Іскандер-М".

Реакція США

У Сполучених Штатах Америки відреагували на заяву диктатора Володимира Путіна про плани розмістити ядерну зброю на території Білорусі. Про це передає Reuters.

Високопоставлений представник адміністрації зазначив, що Росія і Білорусь обговорювали подібну угоду торік. Він додав, що немає жодних ознак того, що Кремль планує застосувати свою ядерну зброю.

"Ми не бачимо ні причин для коригування нашої власної стратегічної ядерної позиції, ні будь-яких ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю. Ми, як і раніше, віддані колективній обороні альянсу НАТО", – уточнив чиновник.

Реакція Китаю

У МЗС Китаю відреагували на плани Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі, зазначимо, що сторони повинні зосередити зусилля на дипломатичному врегулюванні війни в Україні. Про це сказала речниця МЗС Китаю Мао Нін, передає портал Sohu.

"5 січня минулого року лідери держав, що мають ядерну зброю, виступили зі спільною заявою, в якій йшлося про те, що неможливо виграти або вести ядерну війну. У заяві зазначалося, що слід уникати воєн між державами, які мають ядерну зброю, і знижувати стратегічні ризики", – сказала вона.

Мао Нін наголосила, що за нинішніх обставин "усі сторони мають зосередити зусилля на дипломатичному врегулюванні української кризи" і "спільно сприяти розрядці ситуації".

Що кажуть аналітики ISW?

Аналітики Американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Путін, ймовірно, пообіцяв своєму політичному "другу" Олександру Лукашенку розмістити на території Білорусі ядерну зброю ще до початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Проте він, швидше за все, не змінював своїх планів про ядерне озброєння Білорусі, однак з урахуванням вторгнення в Україну вирішив скористатися ситуацією й зробив відповідний анонс в рамках нової інформаційної кампанії з залякування Києва та його партнерів. 

У ISW звертають увагу на те, що лідер Білорусі Олександр Лукашенко просив у Путіна ядерні боєголовки ще 30 листопада 2021 року – фактично за кілька місяців до початку вторгнення військ РФ. Також у лютому 2022-го Білорусь офіційно скасувала конституційну норму щодо нейтрального статусу країни щодо володіння ядерною зброєю.

Однак тоді, на думку аналітиків, Путін утримався від розгортання боєголовок, щоб зберегти для себе цей козир на майбутнє.

А нещодавно український президент Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін не застосує ядерну зброю, оскільки боїться смерті.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ