USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 0 2 6 0 (+730)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

Президент Молдови запропонувала створити в країні Центр протидії російській дезінформації

На думку Санду, брехня, що транслюється на телеканалах та в інтернеті, стала найнебезпечнішою зброєю
Майя Санду

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

Президент Молдови Мая Санду запропонувала парламенту створити державне відомство для протидії дезінформації і пропаганді, зокрема російській. Про це повідомляє Newsmaker.

Так, Санду подасть парламенту відповідну пропозицію. 30 травня текст проєкту опублікують для громадських консультацій, а до кінця червня передадуть на розгляд парламенту. На думку глави молдовської держави, брехня, що транслюється на телеканалах та в інтернеті, стала найнебезпечнішою зброєю.

"Щодня Кремль та злочинні угруповання здійснюють гібридні атаки, використовуючи зброю пропаганди, щоб сіяти ненависть у Молдові, ослаблювати нашу взаємну довіру і довіру до держави. Оскільки Росія не може дістатися до нас своїми танками, то спонсорує поширення брехні у ЗМІ та соцмережах, вкладаючи у це велетенські гроші, фінансує злочинні угруповання брудними грошима", – сказала Санду.

І додала, що центр матиме дві основні функції – виявляти поширювану дезінформацію, протидіяти цим кампаніям і повідомляти громадськості достовірну інформацію, а також працювати з іншими урядовими структурами для підвищення стійкості країни до дезінформації.

Новини за темою: Росія з усіх сил генерує істеричні фейки, однак вони не дають потрібних Кремлю результатів, – експерт

Мая Санду додала, що право на свободу слова є беззаперечною цінністю для демократичної країни, але свобода слова "не має бути прикриттям для брехні та інтоксикації".

"Не можемо дозволити їм (росіянам, – ред.) розколоти нас і ослабити країну. Це залежить від нас, від усього суспільства. Тому що це і є їхній план – ослаблена країна з озлобленими людьми, які не заважають їм красти і залишати Молдову бідною і корумпованою", – зазначила президент.

Нагадаємо, Санду раніше говорила, що правоохоронні органи Молдови відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду (МКС) заарештують президента Росії Володимира Путіна у разі його візиту до республіки.

Новини за темою: Як розпізнати фейковий новинний сайт. Розповідає аналітик ЦПД

Що таке ЦПД?

Центр протидії дезінформації (англ. Center for Countering Disinformation) – робочий орган Ради національної безпеки і оборони України, утворений відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про створення Центру протидії дезінформації", уведеного в дію указом президента України від 19 березня 2021 року.

Центр забезпечує здійснення заходів щодо протидії поточним і прогнозованим загрозам національній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері.

А також:

  • забезпечення інформаційної безпеки України;
  • виявлення та протидії дезінформації;
  • ефективної протидії пропаганді;
  • деструктивним інформаційним впливам і кампаніям;
  • запобігання спробам маніпулювання громадською думкою.
Читайте також:
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії
Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"
Трамп у рамках свого Трамп у рамках свого "плану миру за 24 години" пропонує віддати РФ Крим і частину Донбасу, – WP