USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Працювали на РФ, продавали зброю і дитячу порнографію: З початку повномасштабного вторгнення викрито понад 60 кліриків УПЦ (МП)

26 фігурантам – представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру. Ще 19 зловмисників отримали судові вироки
СБУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 14 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресорці. Про це повідомили в Службі безпеки України.

"Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії", – кажуть у відомстві.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам – представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки. Зазначається, що завдяки цьому двох засуджених кліриків-колаборантів вдалося обміняти на українських воїнів, які перебували в російському полоні.

"Зокрема, йдеться про настоятеля Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП), який у квітні 2022 року "здавав" російським окупантам учасників руху опору на території громади. За "наводкою" колаборанта в рясі загарбники викрадали потерпілих та ув’язнювали їх у застінках російських катівень", – розповіли у спецслужбі.

Завдяки доказовій базі СБУ суд призначив йому 12 років тюрми. У подальшому його разом з полоненими російськими військовими вдалося обміняти на 63 українських захисників, кажуть у відомстві.

"Також співробітники СБУ затримали клірика Горлівської єпархії УПЦ (МП), який після захоплення Лимана організував збори мешканців громади для "обрання" керівництва місцевої окупаційної адміністрації", – повідомляють у Службі безпеки.

Зазначається, що він отримав сім років позбавлення волі, а потім його обміняли на українських захисників, які потрапили в полон рашистів.

"Крім того, до п'яти років тюрми засуджено керуючого Тульчинською єпархією УПЦ (МП) на Вінниччині. Зловмисник пропагував збройну агресію РФ серед прихожан та виправдовував тимчасову окупацію частини території України", – додають в СБУ.

Разом з цим за ініціативою Служби безпеки припинено громадянство України 19 представникам УПЦ (МП), які мають російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи про війну в Україні. Серед них – митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також з тимчасово окупованого Криму.

"Також за матеріалами СБУ заборонено в’їзд в Україну понад 177 клірикам РПЦ, у тому числі колишньому митрополиту Роменському і Буринському УПЦ (МП) у Сумській області", – уточнили у спецслужбі.

За викритими фактами тривають комплексні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до підривної діяльності в релігійному середовищі України в умовах війни.

Раніше ми писали, що Служба безпеки України розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму УПЦ (МП) у селищі Бородянка Віктора Талька.

Зазначалося, що перевіряють дані про його можливе сприяння рашистам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону.

Крім того, розслідувалися обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько.

Також ми повідомляли, що Служба безпеки України викрила нові факти протиправної діяльності настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя). Задокументовано, що за день до оголошення йому першої підозри від СБУ митрополит дав відеоінтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ, де заперечив існування України як суверенної держави.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали