USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Пожежа на ЗАЕС припинилась: В МАГАТЕ кажуть, що нібито чули "численні вибухи"

Україна тримає ситуацію на контролі
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилася. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Зазначається, що рівень радіації на Нікопольщині в нормі. Ситуацію тримають на контролі.

З’явилась реакція МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) відреагувало на пожежу на Запорізькій атомній електростанції. Там стверджують, що їхні експерти бачили сильний темний дим на півночі об'єкта, а перед цим нібито чули "численні вибухи".

Крім того, вони кажуть, що ЗАЕС поінформувала представникам агентства про ймовірну атаку дрона на одну з градирень, розташованих на території станції. Не уточнюється, хто саме від станції повідомив про це, але, найімовірніше, йдеться про окупантів.

"Не повідомлялося про вплив на ядерну безпеку", – додали в агентстві.

Передісторія

Нагадаємо, ввечері 11 серпня мешканці Нікополя помітили пожежу на території Запорізької атомної електростанції.

Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко сказав, що, попередньо, росіяни запалили велику кількість шин у градирнях ЗАЕС. І ймовірно, загарбники це зробили з метою провокації або, щоб залякати українців.

Згодом президент України Володимир Зеленський підтвердив це та назвав черговою провокацією окупантів.

За всю ніч радіаційний фон не погіршувався.

Версія РФ

У Росії традиційно заявили, що пожежа на ЗАЕС виникла через нібито "удар ЗСУ". Після чого нібито спалахнули охолоджувальні системи атомної електростанції.

Окупація ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року.

З того часу через російські навмисні обстріли атомна електростанція залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції