USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Повернення в 90-ті: Чому автомобілі західних марок стали розкішшю для росіян, та як у РФ нині заповнюють свій авторинок?

Вірменія за рік наростила експорт автомобілів до Росії з 800 тис. доларів до 180 млн доларів
авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Росії, де через санкції, запроваджені через повномасштабне вторгнення Москви в Україну, автомобілі західних марок стало важко знайти. Про це у своєму матеріалі розповідає Financial Times.

"У Росії закрилися всі автосалони, BMW, Audi, все. Будь-яка заможна людина, яка раніше пішла б в автосалон і купила б машину, більше не може цього зробити. Тому вони звертаються до нас, або до когось іншого і отримують машину", – сказав виданню молодик, який скуповує биті авто за кордоном та переправляє їх до РФ.

Авто з відсутніми бамперами, розчавленими крилами або дверима, що заклеєні поліетиленовими пакетами, – все це тепер реекспортується до Росії. А ціни на ринку вживаних автомобілів різко зросли.

Так, за даними FT, кількість нових автомобілів, проданих у Росії минулого року, знизилась на 60%, а внутрішнє виробництво після виходу західних автовиробників впало до найнижчого рівня з 1991 року, тобто з часів розпаду Радянського Союзу.

"Обмежена пропозиція та скорочення бюджетів домогосподарств призвели до того, що минулого року росіяни купили набагато менше автомобілів – як нових, так і вживаних. Нові автомобілі, які були продані, переважно вітчизняного бренду Lada, класичного радянського автомобіля. Її частка на ринку зросла до 37% у першому кварталі цього року", – додає ЗМІ.

Зараз також продається більше китайських нових автомобілів: частка ринку державного бренду Chery зросла на 165% у першому кварталі цього року порівняно з попереднім роком. А тому Росія стала найбільшим імпортером китайських автомобілів.

Та все ж більшість росіян переключилися на купівлю вживаних автомобілів. Минулого року вживані автомобілі становили майже три чверті продажів. Але навіть на цьому ринку стає тісно – ціни високі, а хороших вживаних автомобілів все менше.

Співрозмовник американського видання розповів, що продав свій Ford Focus в Росії, отримавши за нього більше грошей, ніж заплатив за нього новим у 2009 році, "хоча він постарів, пробіг збільшився, а стан погіршився". За його словами, він вирішив використати ці кошти, щоб знайти машину на Кавказі, тому що "росіяни вже викупили всі напівпристойні вживані автомобілі з Німеччини".

В чому ж причина?

Після того як США заборонили весь експорт легкових автомобілів до Росії – як нових, так і вживаних, іноземні авто стали особливою "мішенню" для росіян. ЄС також швидко заборонив експорт автомобілів вартістю понад 50 тисяч євро, а нещодавно розширив цю заборону, включивши до неї всі великі автомобілі з об'ємом двигуна близько двох літрів і більше.

До того ж багато іноземних автомобільних компаній продали свої заводи і закрили дилерські центри в Росії. Деякі з них також пішли з ринку, навіть якщо вони не підпадають під прямий експортний контроль. Так, до прикладу, південнокорейська Hyundai призупинила діяльність і планує продати свої російські заводи. Китайські моделі доступні, але непопулярні.

Вітчизняних моделей небагато і їхнє виробництво сильно постраждало від санкцій, які відрізали автовиробників від високотехнологічних інструментів виробництва.

Як зараз у РФ заповнюють свій авторинок?

За словами брокерів і покупців, спочатку автомобілі прибувають переважно зі США через чорноморський порт Поті в Грузії. Багато з них потім везуть до Вірменії для розмитнення, оскільки країна перебуває в зоні вільної торгівлі з Росією. Звідти автомобілі прямують на північ до Росії, знову перетинаючи Грузію.

"Ця схема США – Грузія – Вірменія – Грузія – Росія – не єдина. Їх дуже багато", – сказав американському ЗМІ один з торговців вживаних авто.

Багато інших трейдерів також обирають американські автомобілі. За словами покупців і брокерів, більшість з них купуються в Сполучених Штатах задешево на страхових аукціонах, де автомобілі вважаються списаними страховиками. Потім автомобілі ремонтують на автомайстернях у Грузії чи Вірменії. Це зберігає високу норму прибутку. Відремонтовані вживані автомобілі можуть бути продані в Росії набагато дорожче, ніж їхня вартість, незважаючи на довгий шлях, який їм доводиться долати, пояснює FT.

"На російському ринку все погано. Люди купуватимуть його (відремонтоване авто, – ред.), тому що у них немає іншого вибору через обставини, що склалися", – додав співрозмовник.

Російських покупців вживаних автомобілів можна знайти і на ринку Еребуні на околиці Єревана, над яким височіє засніжена вершина гори Арарат. Ринок в Еребуні існує десятиліттями, але зараз росіян приїжджає набагато більше, сказав один з працівників ринку. 

"Цей бізнес (перепродаж вживаних авто, – ред.) існує вже давно. Він був дуже популярним у 1990-х роках, тому що офіційний ринок ще не розвинувся, дилери і бренди ще не зайшли в Росію", – сказав він, маючи на увазі період одразу після розпаду Радянського Союзу, коли торгівля часто була тіньовою і підпільною.

"Зараз ми повертаємося до цього. Повертаються 1990-ті", – додав співрозмовник видання.

Джерело: Financial Times

Чи справді РФ скуповує багато вживаних авто?

Так.

До прикладу, Вірменія не є виробником автомобілів. Але експорт автомобілів з цієї крихітної країни до Росії різко зріс після минулорічного вторгнення в Україну – з 800 тисяч доларів у січні 2022-го до трохи більше ніж 180 млн доларів у січні цього року.

Джерело: Financial Times

Автомобілі є найяскравішим прикладом, але експорт інших товарів з Вірменії до Росії також різко зріс, що призвело до майже дворазового збільшення торгівлі між двома країнами у 2022 році. Російські споживачі звернулися до третіх країн у пошуках  того, чого їм бракує внаслідок західних санкцій і виходу компаній з ринку, поставивши такі країни, як Вірменія, Туреччина і Казахстан, в центр нового жвавого торгового маршруту для споживчих товарів.

Для Вірменії це сприяло величезному буму: її валовий внутрішній продукт у 2022 році зріс на рекордні 13%, що більш ніж удвічі перевищило показник попереднього року.

Реакція світу

Така торгівля викликала розчарування в західних столицях. У березні офіційні особи США внесли Вірменію до списку країн, які використовуються "для контрабанди заборонених товарів" до Росії. В останньому пакеті санкцій ЄС, спрямованому на запобігання обходу третіх країн, серед винуватців також перераховані організації у Вірменії. Вірменський уряд рішуче заперечує ці звинувачення. Повідомлення про обхід санкцій – "не більше ніж чутки", заявив у березні прем'єр-міністр Нікол Пашинян. 

Нині ж Сполучені Штати готуються до введення обмежень проти Киргизстану

"Фірми отримують прибуток від стрімкого зростання продажів китайських і європейських товарів, які перебувають під санкціями, – від безпілотників і частин літаків до прицілів для гвинтівок і передових схем бомб, більшість з яких перевозяться або доставляються сухопутним транспортом компаніям у Росії", – сказав американський високопосадовець.

Тож адміністрація Байдена готує нові економічні заходи, щоб натиснути на країну і вона припинила торгівлю з Росією санкційною продукцією.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ