USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Повернення в 90-ті: Чому автомобілі західних марок стали розкішшю для росіян, та як у РФ нині заповнюють свій авторинок?

Вірменія за рік наростила експорт автомобілів до Росії з 800 тис. доларів до 180 млн доларів
авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Росії, де через санкції, запроваджені через повномасштабне вторгнення Москви в Україну, автомобілі західних марок стало важко знайти. Про це у своєму матеріалі розповідає Financial Times.

"У Росії закрилися всі автосалони, BMW, Audi, все. Будь-яка заможна людина, яка раніше пішла б в автосалон і купила б машину, більше не може цього зробити. Тому вони звертаються до нас, або до когось іншого і отримують машину", – сказав виданню молодик, який скуповує биті авто за кордоном та переправляє їх до РФ.

Авто з відсутніми бамперами, розчавленими крилами або дверима, що заклеєні поліетиленовими пакетами, – все це тепер реекспортується до Росії. А ціни на ринку вживаних автомобілів різко зросли.

Так, за даними FT, кількість нових автомобілів, проданих у Росії минулого року, знизилась на 60%, а внутрішнє виробництво після виходу західних автовиробників впало до найнижчого рівня з 1991 року, тобто з часів розпаду Радянського Союзу.

"Обмежена пропозиція та скорочення бюджетів домогосподарств призвели до того, що минулого року росіяни купили набагато менше автомобілів – як нових, так і вживаних. Нові автомобілі, які були продані, переважно вітчизняного бренду Lada, класичного радянського автомобіля. Її частка на ринку зросла до 37% у першому кварталі цього року", – додає ЗМІ.

Зараз також продається більше китайських нових автомобілів: частка ринку державного бренду Chery зросла на 165% у першому кварталі цього року порівняно з попереднім роком. А тому Росія стала найбільшим імпортером китайських автомобілів.

Та все ж більшість росіян переключилися на купівлю вживаних автомобілів. Минулого року вживані автомобілі становили майже три чверті продажів. Але навіть на цьому ринку стає тісно – ціни високі, а хороших вживаних автомобілів все менше.

Співрозмовник американського видання розповів, що продав свій Ford Focus в Росії, отримавши за нього більше грошей, ніж заплатив за нього новим у 2009 році, "хоча він постарів, пробіг збільшився, а стан погіршився". За його словами, він вирішив використати ці кошти, щоб знайти машину на Кавказі, тому що "росіяни вже викупили всі напівпристойні вживані автомобілі з Німеччини".

В чому ж причина?

Після того як США заборонили весь експорт легкових автомобілів до Росії – як нових, так і вживаних, іноземні авто стали особливою "мішенню" для росіян. ЄС також швидко заборонив експорт автомобілів вартістю понад 50 тисяч євро, а нещодавно розширив цю заборону, включивши до неї всі великі автомобілі з об'ємом двигуна близько двох літрів і більше.

До того ж багато іноземних автомобільних компаній продали свої заводи і закрили дилерські центри в Росії. Деякі з них також пішли з ринку, навіть якщо вони не підпадають під прямий експортний контроль. Так, до прикладу, південнокорейська Hyundai призупинила діяльність і планує продати свої російські заводи. Китайські моделі доступні, але непопулярні.

Вітчизняних моделей небагато і їхнє виробництво сильно постраждало від санкцій, які відрізали автовиробників від високотехнологічних інструментів виробництва.

Як зараз у РФ заповнюють свій авторинок?

За словами брокерів і покупців, спочатку автомобілі прибувають переважно зі США через чорноморський порт Поті в Грузії. Багато з них потім везуть до Вірменії для розмитнення, оскільки країна перебуває в зоні вільної торгівлі з Росією. Звідти автомобілі прямують на північ до Росії, знову перетинаючи Грузію.

"Ця схема США – Грузія – Вірменія – Грузія – Росія – не єдина. Їх дуже багато", – сказав американському ЗМІ один з торговців вживаних авто.

Багато інших трейдерів також обирають американські автомобілі. За словами покупців і брокерів, більшість з них купуються в Сполучених Штатах задешево на страхових аукціонах, де автомобілі вважаються списаними страховиками. Потім автомобілі ремонтують на автомайстернях у Грузії чи Вірменії. Це зберігає високу норму прибутку. Відремонтовані вживані автомобілі можуть бути продані в Росії набагато дорожче, ніж їхня вартість, незважаючи на довгий шлях, який їм доводиться долати, пояснює FT.

"На російському ринку все погано. Люди купуватимуть його (відремонтоване авто, – ред.), тому що у них немає іншого вибору через обставини, що склалися", – додав співрозмовник.

Російських покупців вживаних автомобілів можна знайти і на ринку Еребуні на околиці Єревана, над яким височіє засніжена вершина гори Арарат. Ринок в Еребуні існує десятиліттями, але зараз росіян приїжджає набагато більше, сказав один з працівників ринку. 

"Цей бізнес (перепродаж вживаних авто, – ред.) існує вже давно. Він був дуже популярним у 1990-х роках, тому що офіційний ринок ще не розвинувся, дилери і бренди ще не зайшли в Росію", – сказав він, маючи на увазі період одразу після розпаду Радянського Союзу, коли торгівля часто була тіньовою і підпільною.

"Зараз ми повертаємося до цього. Повертаються 1990-ті", – додав співрозмовник видання.

Джерело: Financial Times

Чи справді РФ скуповує багато вживаних авто?

Так.

До прикладу, Вірменія не є виробником автомобілів. Але експорт автомобілів з цієї крихітної країни до Росії різко зріс після минулорічного вторгнення в Україну – з 800 тисяч доларів у січні 2022-го до трохи більше ніж 180 млн доларів у січні цього року.

Джерело: Financial Times

Автомобілі є найяскравішим прикладом, але експорт інших товарів з Вірменії до Росії також різко зріс, що призвело до майже дворазового збільшення торгівлі між двома країнами у 2022 році. Російські споживачі звернулися до третіх країн у пошуках  того, чого їм бракує внаслідок західних санкцій і виходу компаній з ринку, поставивши такі країни, як Вірменія, Туреччина і Казахстан, в центр нового жвавого торгового маршруту для споживчих товарів.

Для Вірменії це сприяло величезному буму: її валовий внутрішній продукт у 2022 році зріс на рекордні 13%, що більш ніж удвічі перевищило показник попереднього року.

Реакція світу

Така торгівля викликала розчарування в західних столицях. У березні офіційні особи США внесли Вірменію до списку країн, які використовуються "для контрабанди заборонених товарів" до Росії. В останньому пакеті санкцій ЄС, спрямованому на запобігання обходу третіх країн, серед винуватців також перераховані організації у Вірменії. Вірменський уряд рішуче заперечує ці звинувачення. Повідомлення про обхід санкцій – "не більше ніж чутки", заявив у березні прем'єр-міністр Нікол Пашинян. 

Нині ж Сполучені Штати готуються до введення обмежень проти Киргизстану

"Фірми отримують прибуток від стрімкого зростання продажів китайських і європейських товарів, які перебувають під санкціями, – від безпілотників і частин літаків до прицілів для гвинтівок і передових схем бомб, більшість з яких перевозяться або доставляються сухопутним транспортом компаніям у Росії", – сказав американський високопосадовець.

Тож адміністрація Байдена готує нові економічні заходи, щоб натиснути на країну і вона припинила торгівлю з Росією санкційною продукцією.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму