USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Данія і Норвегія передадуть Україні вісім тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів

Снаряди, ймовірно, передадуть разом з артилерійськими системами CAESAR
снаряд 155-мм
Джерело: Defense Express

Міністерство оборони Данії уклало з Норвегією угоду про спільну передачу Україні 8 тисяч артилерійських снарядів. Про це повідомляє пресслужба Міноборони Данії.

"Збройні сили України, як і раніше, гостро потребують боєприпасів для своєї боротьби за свободу проти Росії. Разом з іншими країнами ЄС і НАТО Данія готує різну військову допомогу. Наша співпраця з Норвегією — важливий приклад цього", – зазначив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен.

Угода передбачає, що данська оборонна промисловість збере корпуси норвезьких 155-міліметрових артилерійських снарядів з сумісними данськими пороховими зарядами та запальними трубками у повноцінні артилерійські боєприпаси. Потім їх передадуть Збройним силам України.

Боєприпаси зможуть використовувати данські артилерійські установки CAESAR, які парламент Данії вирішив передати Україні у лютому. Очікується, що снаряди передадуть разом з артилерійськими системами.

Словаччина готова п'ятикратно збільшити виробництво снарядів, а Франція подвоїть їх постачання

Країни Європи продовжують активно опрацьовувати питання виробництва та збільшення постачання Україні 155-мм снарядів. Зокрема, Словаччина збільшує виробництво, а Франція подвоює поставки.

Словаччина

Словаччина очікує п’ятикратного збільшення виробництва 155-мм снарядів з 30 тисяч до 150 тисяч на рік. Про це заявив міністр оборони країни Ярослав Над, повідомляє Bloomberg.

Виступаючи на конференції зовнішньої та європейської політики в Братиславі міністр зазначив, що Словаччина вже інвестує в розширення потужностей, що має збільшити річний випуск до 100 тисяч снарядів. Цифра в 150 тисяч може бути досягнута за додаткової підтримки ЄС.

Нагадаємо, Словацька компанія MSM, що також виробляє 155-міліметрові снаряди повідомила, що "планує побудувати новий виробничий цех", щоб збільшити випуск артилерії, але відмовилася повідомити часові рамки.

Франція

Країна з кінця березня подвоїть постачання Україні 155-мм снарядів. Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Новини за темою: Україна за два дні використовує місячний запас з виготовлення снарядів у США

"Ми також надаватимемо наземне обладнання, необхідне для контрнаступу України: ми подвоїмо постачання 155-мм снарядів, з кінця березня їх буде надаватися дві тисячі на місяць", – розповів він.

У чому є проблема

Заяви про збільшення виробництва снарядів – це чудово, однак тут є один суттєвий нюанс. Річ у тому, що у Європі спостерігається серйозна нестача пороху, пластичної вибухівки та тротилу для виробництва зброї. Тому європейська промисловість, незалежно від кількості коштів, фізично не в змозі виробляти ті об'єми зброї, які здатні задовольнити нинішні потреби України.

Тому всі країни Європи, в яких є заводи з виготовлення снарядів заявляють, що розширюють географію пошуків вибухівки. Адже якщо раніше ЄС вистачало внутрішніх потужностей для власного виробництва пороху, нітроцелюлози, то зараз – ні.

Тож виробники зброї ведуть активні переговори з представниками Індії, Китаю, США та Південної Кореї для налагодження поставок вибухівки.

І ще одне: підвищений попит на снаряди призвів до їх здорожчання. Так, якщо раніше, до вторгнення Росії в Україну типовий снаряд коштував 850 євро, то зараз – мінімум на 20% дорожче. І виробники, керівники галузі та офіційні особи Євросоюзу попереджають, що підвищений попит може ще більше підштовхнути ціни.

Нагадаємо, ми писали, що Болгарія може передати Україні колосальну кількість боєприпасів, що можуть переломити хід війни. Однак є нюанси.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії