USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 30 млрд гривень перерахував Нацбанк зі спецрахунку на потреби оборони від початку великої війни

На 1 листопада залишок коштів на спецрахунку становить майже 1,3 мільярда гривень
ЗСУ

Захисники України

Джерело: відкриті джерела

Від початку повномасштабної війни зі спеціального рахунку, який відкрив Національний банк України, на потреби оборони перерахували 31 млрд грн, із них у жовтні – понад 19 млн грн. Про це розповіли в пресслужбі НБУ.

За даними регулятора, з початку великої війни зі спецрахунка на потреби оборони Нацбанк перерахував:

  • Національній гвардії України – понад 1,4 млрд грн;
  • Національній поліції України – усього 1,65 млрд грн;
  • Міністерству оборони України – понад 19,72 млрд грн;
  • Державній прикордонній службі України – усього 1 млрд грн;
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України – понад 5,4 млрд грн;
  • Державній службі України з надзвичайних ситуацій – понад 133,7 млн грн;
  • РНБО України – 40,5 млн грн;
  • Державній спеціальній службі транспорту – понад 207,5 млн грн;
  • Службі безпеки України – понад 318,2 млн грн.

"На 1 листопада залишок коштів на спецрахунку становить майже 1,3 млрд грн. За минулий місяць на спецрахунок надійшло понад 232 млн грн. Усього від 22 лютого 2022 року на спецрахунок надійшло понад 31 млрд грн в еквіваленті", – пояснили в НБУ.

Кошти перераховували як громадяни та підприємства України, так і міжнародна спільнота. З-за кордону в іноземних валютах надійшло майже 12,5 млрд грн в еквіваленті.

Спецфонд Держбюджету

У вересні радник заступника керівника Офісу президента України Олексій Рябикін в ефірі UWN розповів, що Мінфін планує, що 100% ПДФО з зарплат військових будуть надходити у спецфонд Держбюджету і направлятися на потреби оборони.

Передбачається, що ці кошти використовуватимуть за двома напрямками: на виробництво боєприпасів і на забезпечення армії безпілотними літальними апаратами.

"Важливо вказати, що податок на доходи фізичних осіб, який збирається з військових, в такому об’ємі виник саме внаслідок воєнної агресії і воєнного стану, в якому ми зараз знаходимось. Зараз просто торкнуся конкретних цифр. За 2023 рік планується зібрати податку на доходи фізичних осіб, сплачених саме військовими, близько 89 мільярдів гривень. Цілком зрозуміло, ці гроші будуть витрачатися перш за все на оборону воюючої країни. В наступному році пропонується, що ці гроші йтимуть для того, аби зі спеціального фонду Державного бюджету відбувалися витрати за двома напрямками: на виробництво боєприпасів і на забезпечення армії безпілотними літальними апаратами", – пояснив Рябикін.

Новини за темою: Нацбанк оприлюднив Стратегію розвитку фінансового сектора України

Додамо, торік витрати на оборону в усьому світі зросли майже на 4% у реальному вираженні до понад два трильйони доларів. Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що багато союзників по НАТО, зокрема Німеччина, планують досягти або перевищити витрати на оборону в розмірі 2% ВВП. Японія ж планує збільшити витрати на оборону на дві третини до 2027 року, посівши третє місце у світі за величиною витрат.

Цього року Польща прагне досягти 4% і зрештою подвоїти чисельність своєї армії. Франція говорить про перехід до "воєнної економіки".

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується