USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Польський омбудсмен пояснив, чому українських біженців помилково позбавляють статусу UKR

У Польщі виявили одразу кілька причин, через які українці втрачають статус UKR
Біженці

Біженці, ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Польський омбудсмен Марчін В'єнцек назвав причини, через які українських біженців позбавляють статусу UKR у Польщі. Він уже звернувся до уряду, щоб вирішити це питання. Про це повідомляють в Офісі омбудсмена.

Там зазначили, що до відомства надходять численні скарги від громадян України щодо безпідставної втрати статусу UKR. Українці розповідають, що після перетину кордону поверталися до Польщі з України протягом 30 днів, але все одно втрачали право на безоплатну медицину та соцвиплати.

Крім того, непоодинокими є випадки, коли статус UKR анулювали, незважаючи на те, що людина постійно перебувала в Польщі.

У чому справа

За даними омбудсмена, одна з найпоширеніших проблем у тому, що прикордонна служба реєструє дату виїзду громадян України з Польщі, а дату повернення – ні.

Щоб відновити статус UKR, потрібно підтвердити, що перебування за кордоном тривало менше ніж 30 днів. І тут виникає друга неузгодженість. В Офісі омбудсмена зазначають, що поширеною практикою є те, що прикордонники не ставлять штампи в паспортах громадян України, які мають електронний документ diia.pl. Через це важко довести, що вони не покидали Польщу більш ніж на 30 днів.

Новини за темою: Польща і країни Балтії надали Україні найбільшу допомогу щодо власного ВВП

Ще однією проблемою є відновлення статусу UKR, коли замість цього потрібно просто відновлювати наданий раніше. У результаті людина знову отримує статус UKR, але вже на дату подачі заяви, і в цьому випадку вона не отримує соцдопомоги за період, коли статус UKR не був чинним, хоча це і було помилково.

Також в Офісі омбудсмена звернули увагу на тривалі затримки із внесенням прикордонною службою інформації до бази даних про перетин кордону громадянами України. Є випадки, коли дата виїзду впроваджується в базу через кілька місяців, тож людина може вже давно повернутися до Польщі, вклавшись у 30 днів, продовжувати отримувати тут соцдопомогу і раптом дізнається про втрату статусу UKR, а ZUS починає вимагати повернути кошти назад.

На тлі нагромаджених проблем зі статусом UKR польський омбудсмен направив офіційне звернення до уповноваженого уряду Польщі з питань біженців з України Павла Шефернакера з проханням втрутитися в ситуацію та навести лад. Він просить внести необхідні зміни до нормативних актів з метою стандартизації практики відновлення статусу UKR.

Як звернутися до омбудсмена Польщі, якщо ви зіткнулися з проблемами

– e-mail: [email protected];
– письмово: Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich, al. Solidarności 77, 00-090 Warszawa;
– через онлайн-форму.

У зверненні необхідно вказати ім'я та прізвище особи, яка подає звернення, адресу, опис проблеми, відповідні документи.

Читайте також:
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів