USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

Польща і країни Балтії надали Україні найбільшу допомогу щодо власного ВВП

Найбільшими донорами країни є США, Велика Британія, Німеччина, Канада, Польща, Франція, Нідерланди та Норвегія
допомога Україні
Джерело: відкриті джерела

Найбільше України з початку повномасштабного вторгення РФ допомагають Сполучені Штати Америки, за ними слідує Європа. При цьому Захід виділяє на допомогу Києву набагато менше, ніж для подолання власних економічних проблем. Про це йдеться у проєкті Ukraine Support Tracker Кільського інституту світової економіки.

Зазначається, що у грудні американці виділили на підтримку України загалом трохи більш як 73,1 млрд євро, з яких військова складова сягає 44,3 млрд. На другому місці – структури ЄС із 30,3 млрд, з яких 3,1 – військова допомога. При цьому загальна допомога, воєнна, гуманітарна та фінансова від країн Євросоюзу і євроструктур сягає 54,9 млрд євро. Тоді як всі інші держави надали або зобов’язалися допомогти на 15,5 млрд доларів.

Окрім США найбільшими донорами є Велика Британія, Німеччина, Канада, Польща, Франція, Нідерланди, Норвегія. Загалом у списку 39 країн.

З точки зору частки допомоги до власного ВВП, лідерами залишаються держави Балтії і Польща. Зокрема, Естонія лише на військову допомогу Україні витрачає 1,1% свого валового внутрішнього продукту, Латвія – 1%, Литва – 0,7%, Польща – 0,6%.

Якщо обіцянки гуманітарної допомоги залишалися відносно незмінними впродовж року, частка обіцянок фінансової та військової підтримки зросла. Після значного скорочення нових обіцянок влітку зобов’язання побили рекорди до кінця року.

На двосторонній основі допомогу на державному рівні (схвалену урядом) надали США, на другому місці – Німеччина, на третьому – Велика Британія.

Крім того, зазначається, що вартість підтримки України набагато нижча, ніж витрати західних союзників у попередніх конфліктах. Зокрема, Сполучені Штати витрачали втричі більше на рік порівняно з їхніми витратами на війну в Афганістані після 2001 року (вимірюється у відсотках ВВП). Зобов’язання Німеччини перед союзникам під час війни в Перській затоці 1990–1991 років було у три рази більшим, ніж перед Україною.

Постачання танків європейськими країнами та США, анонсовані після зустрічі Контактної групи Україна – НАТО у Рамштайні 20 січня не включені в статистику Ukraine Support Tracker.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва
Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги
МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку