USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Польща запроваджує буферну зону на кордоні з Білоруссю

Буферна зона становитиме кілька десятків кілометрів та 200 метрів углиб
кордон Польщі й Білорусі
Кордон Польщі й Білорусі. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уряд Польщі ухвалив постанову про створення буферної зони на кордоні з Білоруссю. Зробили це через потрапляння до країни нелегальних мігрантів, пише PAP з посиланням на заяву прем'єр-міністра Дональда Туска.

За словами посадовця, ідея полягає в тому, щоб ускладнити переправу нелегальних мігрантів через польсько-білоруський кордон і створити кращі умови як для Прикордонної служби, так і для військових і поліції.

Буферна зона становитиме кілька десятків кілометрів та 200 метрів углиб.

"Консультувалися із зацікавленими сторонами щодо елементів цього розпорядження. У заповідниках є місця, де ця зона сягатиме близько двох кілометрів улибину, але це недовгі ділянки. Це пов’язано з присутністю контрабандистів, які діють переважно в лісових масивах і не безпосередньо на кордоні, а лише за кілометр, півтора-два кілометри від нього. У тих місцях зона буде ширшою", – пояснив Туск.

Крім того, він заявив, що завдання Польщі – убезпечити кордон. А це означає "не пропускати нелегальних мігрантів і групи, організовані білоруською та російською владою".

Водночас поки невідомо, коли почне діяти буферна зона.

Ситуація з нелегальними мігрантами

Разом з тим Туск повідомив, що польські прикордонники та військові за останні пів року "понад тисячу разів" застосовували вогнепальну зброю для відлякування нелегальних мігрантів. Останні намагалися силою через загорожу проникнути до Польщі. Приміром, у травні таких випадків було 770.

Також, за його словами, міністр національної оборони підготував проєкт закону щодо особливостей застосування вогнепальної зброї на кордоні, аби військові, прикордонники і поліцейські не притягувалися до можливої відповідальності за перевищення повноважень у контексті застосування вогнепальної зброї.

До того ж раніше помер військовий, якого кілька днів тому поранив ножем нелегальний мігрант, – він намагався потрапити до Польщі з території Білорусі.

Після кількох інцидентів з пораненням військових і прикордонників уряд країни вирішив направити на кордон з Білоруссю додаткові сили.

Разом з тим у Польщі застосують нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у країні.

Від впровадження системи перевірок і зупинки виплати пільг порушникам в країні очікують великої економії.

Читайте також:
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України
Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення
Заяви Білорусі про Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД
Польща може повністю закрити кордон із Білоруссю Польща може повністю закрити кордон із Білоруссю