USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Польща почала екстрадувати до України чоловіків, які незаконно виїхали із країни

Щоб повернути таких чоловіків в країну, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них
Українсько-польський кордон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які незаконно виїхали з країни. В тому числі втекли від мобілізації. Про це повідомляє Rzeczospolita.

Згідно з даними Штабу прикордонної служби, з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 млн українців у віці 18–60 років, а виїхало – майже 2,8 млн. А 80 тис. українських чоловіків призовного віку в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та зникли.

"Це важлива цифра для України, тому що ці люди могли б бути мобілізовані і збільшити лави наших Збройних сил, тим самим зміцнити нашу обороноздатність і безпеку", – сказав Федір Веніславський, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Він не виключає, що за кримінальними справами українська прокуратура може переслідувати своїх громадян за кордоном. Деякі з них нелегально втекли через т. зв. зелений кордон, а на Дніпрі регулярно затримують посередників, які займаються такою практикою.

Щоб повернути таких чоловіків в країну, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них.

"Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша система KSIP покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу та повідомляємо прокуратуру. Чи її екстрадують, вирішує польський суд", – зазначив речник поліції Польщі.

Згідно з даними Rzeczpospolita, Варшава вже висилає громадян згідно з угодою про боротьбу з нелегальною міграцією.

Раніше

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що імена всі ухилянтів, які виїхали з України за підробленими довідками й лікарів, які фальсифікували документи про непридатність до служби, будуть відомі через два-три тижні.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров