USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Литва хоче перейменувати Росію

Один із варіантів – Московія
сейм Литви

Сейм Литви

Джерело: відкриті джерела

Голова комітету майбутнього в Сеймі Литви Раймундас Лопата заявив, що наразі ведеться дискусія щодо перейменування Росії на Московію. Про це повідомляє Verslo zinios.

"З історичної точки зору Великого князівства Литовського, ми шукатимемо більш прийнятну та точну оцінку історичної ролі цієї країни для Литви та Заходу", – зазначив Лопата.

За його словами, литовські політики шукатимуть рішення на основі висновків історика Альфреда Бумблаускаса, який представить у Сеймі свою доповідь з приводу історії РФ.

"Ми називаємо Росію Росією, тому що вона так називає насамперед себе. З історичної точки зору Великого князівства Литовського, ми шукатимемо більш прийнятну і точну оцінку історичної ролі країни для Литви та Заходу, ніж укорінений у західній свідомості великоросійський наратив. Відповідно, ми з'ясовуватимемо, як краще називати країну, яку ми традиційно називаємо Росією: чи називати її Росією, чи якось інакше", – додав він.

Перейменування Калінінграда

Експертна мовна комісія Латвії рекомендує використовувати у латиській мові історичну назву Калінінграда – балтійську Караляучі або ж німецьку версію Кенігсберг. Про це повідомив голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс.

"Отже, Караляучі", – написав посадовець.

Експертна мовна комісія Латвії при Державному мовному центрі радить використовувати у латиській мові традиційну балтійську назву Караляучі або ж історичну німецьку назву Кенігсберг замість російської назви Калінінград на позначення відповідного російського ексклаву.

Рішення Литви

13 травня литовські депутати заявили, що вони солідарні з Польщею, а тому хочуть перейменувати російський анклав у Європі.

Депутати Віліус Семашка та Пауле Кузьміцкене звернулися до Комісії з литовської мови. Вони заявили, що потрібно припинити використовувати назву Калінінград щодо міста, оскільки воно просуває російський наратив.

У повідомленні народних депутатів йдеться, що в контексті російського вторгнення в Україну потрібно переглянути існуючі назви населених пунктів, щоб припинити використовувати чужі назви для литовської мови.

"Регіон названий на честь старого більшовика-революціонера Михайла Калініна. Після смерті Калініна кілька міст було названо його ім'ям", – йдеться у зверненні депутатів.

За їхніми словами, Литві давно настав час відмовитися від спадщини Радянського Союзу, щоб припинити забруднювати литовську мову такими назвами.

"Ми солідарні з нашими сусідами-поляками і закликаємо більше не використовувати нав'язані нам штучні назви литовською мовою", – заявив депутат Семашка.

Калінінград у Польщі тепер офіційно називатимуть Крулевець

Польща змінила офіційну назву російського міста Калінінград на Крулевець. Відповідне рішення ухвалила Комісія стандартизації географічних найменувань, передає Rmf24.

"Для міста з російською назвою Калінінград рекомендується тільки польська назва Królewiec (Крулевец) і не рекомендується використовувати назву Калінінград польською мовою", – йдеться в повідомленні.

Крім того, Калінінградську область рекомендують називати obwód królewiecki, а не obwód kaliningradzki.

У рішенні комісії наголошується, що місто, яке нині носить російську назву Калінінград, відоме в Польщі під традиційною назвою Крулевець.

"Факт назви великого міста, розташованого недалеко від польських кордонів, ім'ям Михайла Івановича Калініна... має в Польщі емоційний, негативний характер", – пояснює комісія.

Також автори рішення зауважили, що "події, пов'язані з нападом Росії на Україну, нав'язуванням так званого "русского мира", веденням Росією інформаційної війни, змушують звернутися до проблеми нав'язуваних імен, що спричиняють великі суперечки, не зустрічаючи схвалення в Польщі".

Варто зазначити, що відносини між Польщею та РФ продовжують погіршуватися.

Зокрема, раніше російського посла у Варшаві Сергія Андрєєва викликали до польського МЗС через заяву колишнього омбудсмена з прав дитини Росії Павла Астахова через заклики до вбивства посла Польщі в Москві.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби