USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Розікрав на свої інтереси майже пів мільярда гривень: Одному з екскерівників АТ "Банк "Фінанси та Кредит" оголосили підозру

Колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять кошти, отримані в межах рефінансування від Нацбанку
ДБР

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому заступнику голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", який розікрав в інтересах власника – ексолігарха майже пів мільярда гривень. Про це інформує пресслужба ДБР.

За даними слідства, ексвласник установи ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку вкрали гроші банку, підриваючи українську економіку.

"До виведення коштів та подальшої їхньої легалізації керівник залучив серед інших й службову особу АТ "Банк "Фінанси та Кредит" – заступника голови правління, який також обіймав посаду члена кредитного комітету банку. За його допомогою вкрали майже 560,5 млн грн. Колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять банківські депозити фізичних та юридичних осіб та кошти, отримані в межах рефінансування від Національного банку", – йдеться в повідомленні.

Тоді ексвласник банку через підставних осіб отримав контроль над приватним товариством, яке штучно отримувало кредитні кошти від банку. Рішення приймались кредитним комітетом установи, до якого входили залучені ексолігархом голова та члени правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", у тому числі й заступник голови правління.

"Після перерахування грошей на комерційну структуру гроші перенаправлялись у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для їх подальшої легалізації. Колишньому заступнику голови правління банку повідомили про підозру в розтраті майна в особливо великих розмірах у складі злочинної організації. Його затримали, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", – додали правоохоронці.

Раніше

У межах розслідування кримінального провадження ексолігарху повідомляли про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

Наразі наклали арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб.

Зокрема, заарештовані акції його підприємств на сотні мільйонів гривень та корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи вартістю понад 300 млн гривень передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Махінації в цій справі

У травні Державне бюро розслідувань спільно з АРМА працювали над поверненням зі Швейцарської Конфедерації арештованих понад 113 млн доларів на рахунках компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є екснардеп, акціонер банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго. Про це інформував пресцентр ДБР.

"Кошти арештували на підставі відповідної ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 жовтня 2022 року за запитом Державного бюро розслідувань. Компетентні органи Швейцарської Конфедерації повідомили ДБР про те, що сума активів, наявна на заморожених рахунках, перевищує 113 млн доларів", – йдеться в повідомленні.

Наразі французький суд відхилив апеляцію українського уряду і постановив, що бізнесмен Костянтин Жеваго не підлягає екстрадиції у зв'язку зі звинуваченнями в розкраданнях, пише Reuters.

"(Суд) доходить висновку, що держава-заявник не в змозі гарантувати, що Жеваго буде судимий судом, який може забезпечити фундаментальні процесуальні гарантії та захист прав захисту", – йдеться у вердикті суду, отриманому Reuters.

Ордер на міжнародний арешт Жеваго, який працював у парламенті з 1999-го по 2019 рік, Україна видала 2021 року.

Детальніше про справу Жеваго, читайте тут.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики