USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Після бухгалтерської помилки Пентагона: США додатково передадуть Україні зброю на 200 млн доларів

До пакета серед іншого увійдуть боєприпаси до систем ППО Patriot та обладнання для розмінування
США Україна прапор
Джерело: відкриті джерела

Адміністрація президента Джо Байдена оголосить про надання Україні нового озброєння на суму 200 мільйонів доларів. Про це повідомили Reuters офіційні особи Сполучених Штатів.

Даний пакет допомоги був сформований за кошти, виявлені після бухгалтерської помилки Пентагона. Відтак, очікуване оголошення про виділення Україні 200 мільйонів доларів стане першим траншем непередбачуваних доходів у розмірі 6,2 мільярда доларів, раніше санкціонованих президентським управлінням з вибірки коштів.

Цей пакет допомоги включатиме обладнання для розмінування, протитанкову зброю TOW і AT4, боєприпаси, перехоплювачі ППО виробництва Lockheed Martin Corp для системи Patriot, ракети керованої реактивної системи залпового вогню (GMLRS), протитанкові ракети Javelin та інше обладнання.

Що за бухгалтерська помилка Пентагона?

У травні Пентагон повідомив, що внаслідок бухгалтерської помилки було завищено вартість поставлених Україні у 2022–2023 роках озброєнь. Тоді, за попередніми підрахунками, йшлося про 3 млрд доларів. 

Втім, в червні після перерахунку справжня цифра виявилася удвічі більшою – 6,2 млрд доларів.

Тоді заступник прессекретаря Пентагона Сабріна Сінгх пояснила цю ситуацію тим, що служби Пентагона використовували вартість обладнання, яке заміняє передану техніку, а не так звану залишкову вартість. Виходило, що вартість обладнання, яке було вилучено з американських запасів та надано Україні, завищувалася.

Сінгх також додала, що виявлена "переоцінка" ніяк не вплине на розмір допомоги Україні та її фінансування, схваленого Конгресом. Однак це означає, що США зможуть виділити Києву додаткову військову допомогу на цю суму до кінця фінансового року.

Допомога від Штатів

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Сполучені Штати вже виділили Україні понад 66 млрд доларів допомоги, більша частина якої – військова підтримка. Це більше ніж Вашингтон виділяє на допомогу будь-якій іншій країні.

Загальне фінансування США для України включає окрім зброї також медичне приладдя, генератори, засоби для відновлення тощо. Експерти вважають цю суму величезною інвестицією в союзника, якої не було принаймні з часів Другої світової війни.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову