USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Пенсії, тарифи, соціальна допомога, ліки: Що зміниться для українців навесні

Вперше будуть проіндексовані найнижчі пенсії
гривні гроші

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Весна цього року принесе українцям певні зміни у сфері соціальних виплат. Детальніше – у матеріалі UWN.

Зміна розміру пенсій

У березні відбудеться індексація пенсій. Вона складе 19,7%, і доплата становитиме не менше ніж 100 гривень.

За даними Мінсоцполітики, підвищення пенсій з 1 березня відбудеться для 10,5 млн пенсіонерів. А всього станом на 1 січня 2023 року, пенсії в Україні отримували 11,7 млн осіб.

Кому індексують пенсії

З 1 березня будуть індексовані пенсії для:

– 5,2 млн цивільних пенсіонерів, яким пенсію призначено за Законом №1058 до 2020 р.; для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.  

– 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у звʼязку зі збільшенням на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Зокрема, мінімальні пенсії, розмір яких вже містить в собі державну доплату до гарантованого державою мінімального розміру. 

Вперше буде проіндексовано такий гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для таких пенсій зростання становитиме від 420 до 520 гривень (порівняно з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року)

– 0,5 млн пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%. 

– 94,5 тисячі осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Також будуть далі виплачуватись щомісячні компенсаційні виплати (призначені за ініціативою президента) для пенсіонерів віком старше 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів не досягає 10 340 гривень: 

– 570 гривень – людям старше 80 років; 

– 456 гривень – людям віком від 75–80 років; 

– 300 гривень – людям віком від 70–75 років.

Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані на 19,7% щомісячні страхові виплати для 166,5 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

З 1 квітня буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для 0,6 млн працюючих пенсіонерів, з урахуванням оновленого (збільшеного) страхового стажу. 

З 1 липня також буде проіндексовано на 19,7% спеціальні пенсії для 22,7 тисячі науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. 

Кому пенсії не будуть індексувати

0,5 млн одержувачів пенсій, яким пенсії були призначені у 2020–2022 роках, отримають підвищення в 100 гривень. Самі пенсії для них НЕ індексуватимуться, оскільки вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті громадяни, хто мають такий саме стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні  роки. Максимально встановлений законом рівень у 2023 році – 20 930 гривень.

За даними Мінсоцполітики, це зумовлено тим, що пенсії для тих, хто досяг пенсійного віку, починаючи з 2020 року, обраховані з вищої, ніж в попередні роки, середньої заробітної плати.

"Відтак індексація пенсійних виплат для них призвела б до збільшення розриву між розміром пенсії для людей, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в різні роки", – йдеться у повідомленні. 

На скільки будуть підвищені пенсії

– для пенсіонерів із неповним страховим стажем – з 2100 гривень до 2520 гривень;

– для осіб віком до 70 років зі стажем 30/35 років відповідно у жінок/чоловіків – з 2300 гривень до 2760 гривень;

- для непрацюючих пенсіонерів віком від 65 до 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 2600 гривень до 3000 гривень;

- для пенсіонерів віком від 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 3000 гривень до 3120 гривень.

Для пенсіонерів із повним стажем і пенсією вищою за мінімальну в середньому розмір доплати складе 750 гривень.

Заробітна плата і соціальна допомога

Збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, на підставі якого розраховуються розміри різних видів грошової допомоги від держави, аліментів, пенсій та інших соцвиплат, не буде. Це не передбачено держбюджетом на 2023 рік.

Тобто розмір мінімальної заробітної плати так і буде сягати 6700 гривень, середній прожитковий мінімум – 2589 гривень, мінімальний розмір аліментів – 1416 гривень.

У березні автоматично буде продовжено виплати соціальної допомоги для таких категорій громадян:

– ВПО;

– дітей у складних життєвих обставинах;

– дітей під опікою чи піклуванням;

– тяжкохворих дітей;

– громадян, які не мають права на пенсію та/або осіб з інвалідністю;

– громадян, які мають інвалідність з дитинства або доглядають таких осіб.

Однак все ж з'явитись в органи соцзахисту для підтвердження свого статусу потрібно:

– малозабезпеченим родинам;

– самотнім матерям, які одержують виплати на дітей;

– особам, які досягли пенсійного віку, але не отримали права на пенсію на підставі оцінки фінансово-майнового стану сім'ї.

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на газ, тепло, гарячу воду, водопостачання та водовідведення, електроенергію залишаться без змін. Вони рішенням уряду заморожені до кінця воєнного стану.

Нагадаємо, що 1 кВт-год коштує 1,44 грн при споживанні на місяць до 250 кВт, або 1,68 грн/кВт-год при споживанні від 250 кВт на місяць.

Розширення електронного рецепту на ліки

Міністерство охорони здоров'я з березня розширить перелік ліків, які можна буде придбати в аптеці за е-рецептом. У відомстві зазначили, що електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти.

"Зауважимо, що до цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Важливо, що ряд деяких звичних для нас ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря", – зазначили в МОЗ.

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. В той же час пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ. Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. І для цього необовʼязково мати договір з НСЗУ.

Читайте також:
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, - Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, - Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку
ВДК ВДК "Костянтин Ольшанський" міг бути уражений модернізованою ракетою "Нептун", – ЗМІ