USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60
Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Патріарх Кирило був радянським шпигуном у Швейцарії, – ЗМІ

Радянське керівництво хотіло, щоб Всесвітня рада церков не критикувала релігійну несвободу у СРСР
патріарх Кирило
Джерело: відкриті джерела
Глава Російської православної церкви патріарх Кирило у 1970-х роках працював на Комітет державної безпеки СРСР у швейцарській Женеві. Про це написала газета Le Matin Dimanche з посиланням на Швейцарський федеральний архів.

Агент впливу з позивним "Михайлов"

На початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом "Михайлов". Там він мав офіційно представляти Московський патріархат у Всесвітній раді церков (ВРЦ). Кажуть, що завдання Кирила полягало, зокрема, у тому, щоб впливати на Вселенську раду церков, що була пронизана агентами впливу КДБ. Метою радянського керівництва в той час, згідно з повідомленнями ЗМІ, було змусити цю релігійну інституцію засуджувати США та їхніх союзників, а також пом'якшити їхню критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР.

За даними двох газет, РПЦ поки відмовляється коментувати ймовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві. В той же час ВРЦ заявила, що не має "жодної інформації" щодо цього питання.

Небіж Кирила Гундяєва все заперечує

Тим часом племінник Кирила і наступник на посаді в Женеві Михайло Гундяєв заперечив у коментарі Le Matin Dimanche, що його дядько був агентом. Кирило "ніколи не був агентом", попри "суворий контроль" з боку КДБ. На "щирість його прихильності до екуменічної роботи з іншими церквами не вплинув" тиск з боку радянських спецслужб, сказав Гундяєв в інтерв'ю газеті.

Новини за темою: Комітет Ради підтримав законопроєкти про заборону УПЦ МП: Лаври планують передати ПЦУ

Тим часом у посольстві РФ у Берні цю інформацію назвали черговим прикладом "русофобії", що поширюється й у Швейцарії, повідомляє видання Tagesanzeiger.

Підтримка патріархом Кирилом війни

Відомо, що патріарх РПЦ Кирило є палким прихильником російського лідера Володимира Путіна та його політики. Він підтримує повномасштабну війну Росії проти України, а в 2012 році назвав Путіна "дивом".

14 березня Кирило взагалі подарував командувачу Росгвардії Віктору Золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні.

Через підтримку очільником РПЦ агресії РФ проти України він опинився в санкційних списках України та Великої Британії. Накласти обмеження на Кирила мали намір і в ЄС, однак ця спроба провалилася через позицію Угорщини. 

Читайте також:
СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
США оголосили про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР США оголосили про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року