USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Патріарх Кирило був радянським шпигуном у Швейцарії, – ЗМІ

Радянське керівництво хотіло, щоб Всесвітня рада церков не критикувала релігійну несвободу у СРСР
патріарх Кирило
Джерело: відкриті джерела
Глава Російської православної церкви патріарх Кирило у 1970-х роках працював на Комітет державної безпеки СРСР у швейцарській Женеві. Про це написала газета Le Matin Dimanche з посиланням на Швейцарський федеральний архів.

Агент впливу з позивним "Михайлов"

На початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом "Михайлов". Там він мав офіційно представляти Московський патріархат у Всесвітній раді церков (ВРЦ). Кажуть, що завдання Кирила полягало, зокрема, у тому, щоб впливати на Вселенську раду церков, що була пронизана агентами впливу КДБ. Метою радянського керівництва в той час, згідно з повідомленнями ЗМІ, було змусити цю релігійну інституцію засуджувати США та їхніх союзників, а також пом'якшити їхню критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР.

За даними двох газет, РПЦ поки відмовляється коментувати ймовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві. В той же час ВРЦ заявила, що не має "жодної інформації" щодо цього питання.

Небіж Кирила Гундяєва все заперечує

Тим часом племінник Кирила і наступник на посаді в Женеві Михайло Гундяєв заперечив у коментарі Le Matin Dimanche, що його дядько був агентом. Кирило "ніколи не був агентом", попри "суворий контроль" з боку КДБ. На "щирість його прихильності до екуменічної роботи з іншими церквами не вплинув" тиск з боку радянських спецслужб, сказав Гундяєв в інтерв'ю газеті.

Новини за темою: Комітет Ради підтримав законопроєкти про заборону УПЦ МП: Лаври планують передати ПЦУ

Тим часом у посольстві РФ у Берні цю інформацію назвали черговим прикладом "русофобії", що поширюється й у Швейцарії, повідомляє видання Tagesanzeiger.

Підтримка патріархом Кирилом війни

Відомо, що патріарх РПЦ Кирило є палким прихильником російського лідера Володимира Путіна та його політики. Він підтримує повномасштабну війну Росії проти України, а в 2012 році назвав Путіна "дивом".

14 березня Кирило взагалі подарував командувачу Росгвардії Віктору Золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні.

Через підтримку очільником РПЦ агресії РФ проти України він опинився в санкційних списках України та Великої Британії. Накласти обмеження на Кирила мали намір і в ЄС, однак ця спроба провалилася через позицію Угорщини. 

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ