USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Організовував видачу фальшивих довідок для ухилянтів: У Запоріжжі підозрюють колишнього військкома

Зловмисники встигли надати "послуги" щонайменше 40 особам
ДБР
Джерело: ДБР

У Запоріжжі викрили злочинну схему ухилення від мобілізації. Її організував екскерівник Терцентру комплектування та соцпідтримки регіону через своїх колишніх підлеглих. Схему вдалося викрити під час розслідування іншого провадження щодо незаконних дій фігуранта. Про це поінформували на офіційному сайті Державного бюро розслідувань.

"Зокрема, у кардіологічному відділенні міської лікарні швидкої екстреної допомоги "клієнтам" видавали підроблені документи про нібито проведення операції. На підставі цього ВЛК ухвалювала "потрібний" для ухилення від мобілізації висновок", – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що цю схему вдалося виявити під час розслідування іншого провадження щодо колишнього запорізького військкома, якого підозрюють ще й в організації схеми збагачення для свого оточення та допомоги кримінальним елементам переховуватись від суду.

"Як встановило слідство, колишній керівник військкомату через своїх колишніх підлеглих, які залишились працювати у Запорізькому ТЦК, вирішив заробити ще й на питанні мобілізації. До свого "бізнесу" вони залучили посадових осіб ВЛК, МСЕК та медичних закладів Запоріжжя", – розповіли в ДБР.

Встановлено, що зловмисники встигли надати "послуги" щонайменше 40 особам, яким тепер доведеться довести свої "захворювання" на повторних ВЛК, згідно з Указом президента. Тим більше, що дехто з них встиг оформити у МСЕК різні ступені інвалідності для отримання грошової компенсації, додали у відомстві.

"Працівники ДБР провели близько десяти обшуків у дотичних до схеми працівників ВЛК, МСЕК та медичних закладів за місцями їх роботи та проживання. Зокрема, у Запорізькій міській лікарні екстреної швидкої допомоги, Обласному центрі медико-соціальної експертизи та низці військово-лікарських комісій, посадові особи яких підозрюються у підробці медичних документів для ухилянтів", – зазначили в Державному бюро розслідувань.

Кримінальне провадження ведеться за статтями ухилення від призову на військову службу під час мобілізації та ухилення від військової служби в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ст. 336, ч. 4 ст. 409 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років.

В ДБР наголосили, що слідчі дії щодо встановлення фактів корупції та дотичних до неї осіб продовжуються.

Раніше ми писали, що начальника одного з терцентрів комплектування та соцпідтримки Запоріжжя зловили на підробці документів. Аби завищити службові показники та отримати премію, він складав і видавав постанови, куди вносив неправдиві відомості про адміністративні правопорушення за порушення правил військового обліку.

Загалом керівник ТЦК встиг підробити 18 офіційних документів.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням