USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чорнобильська катастрофа була значно потужнішою, ніж можлива аварія на ЗАЕС, – ядерний експерт

"Росіяни навряд чи підуть на підрив ядерного реактора"
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Можлива аварія на Запорізькій АЕС через дії Росії не буде потужнішою, ніж трагедія на Чорнобильській атомній електростанції. Про це в ефірі медіапроєкту UWN заявив професор, експерт з ядерної енергетики Людвіг Литвинський.

"Та інформація, що аварія, ймовірна, на Запорізькій атомній станції буде такою ж, як у Чорнобилі, – це не так. Катастрофа на Чорнобильській атомній станції мала на порядок більшу потужність, ніж катастрофи на аналогічних за потужністю станціях іншого типу. Оскільки наші генералблоки, генералблоки типу ВВЕР – це водоводяні реактори під тиском – вони принципово не допускають таких аварій, як Чорнобильська", – зазначив він.

За словами експерта, можлива аварія на Запорізькій АЕС буде порівнянна з аварією на японській атомній електростанції "Фукусіма-1" 2011 року.

Чи можуть росіяни підірвати реактори ЗАЕС?

Як сказав Литвинський, окупанти замінували майданчик Запорізької атомної електростанції, зокрема і пристанційний сховище відпрацьованого ядерного палива, який містить достатню кількість збагаченого урану.

Аналізуючи ситуацію, експерт уточнив, що найгірший сценарій буде, якщо вибух станеться безпосередньо в реакторному відділенні.

Водночас він додав, що також є варіант із більш щадними наслідками. Такий варіант можна розглядати, якщо росіяни зруйнують турбінне відділення.

"Я впевнений, що просто так росіяни звідти не підуть. Вони підуть за принципом "не залишайся ти нікому". Чесно кажучи, це найімовірніша ситуація", – вважає Литвинський.

Водночас він наголосив, що російські війська навряд чи підуть на підрив ядерного реактора, і, найімовірніше, вдадуться до підриву турбінного відділення, тобто енергетичного спорядження, без якого енергоблок працювати не може.

Нагадаємо, раніше начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, зокрема заміновано водойму-охолоджувач.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням