USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Одну з найбільших нафтогазових компаній Німеччини підозрюють у постачанні пального армії РФ, – розслідування

Йдеться про компанію Wintershall
wintershall dea
Джерело: wintershall

Родовища найбільшої німецької нафтогазової компанії Wintershall в її спільних із "Газпромом" підприємствах можуть бути пов'язані з постачанням палива для російської армії. Про це йдеться в розслідуванні Global Witness та Radio Free Europe.

Зазначається, що в Західному Сибіру триває буріння газу компанії, якими спільно володіють німецька фірма Wintershall Dea і російський "Газпром". Ці родовища виробляють так званий конденсат, який можна використовувати для виробництва низки видів палива, включно з дизелем.

Минулого року німецькі ЗМІ заявили, що з газового конденсату Wintershall могло вироблятися паливо, яке використовували під час російських реактивних бомбардувань, жертвами яких стали українці.

Компанія Wintershall своєю чергою заперечувала ці заяви і звинуватила медіа в ненаданні конкретних доказів.

При цьому в новому розслідуванні Global Witness з використанням даних про залізничні вантажні перевезення розкривають ланцюги поставок, що з'єднують сибірські газові родовища німецького нафтогазового гіганта з російською армією.

"Неможливо визначити, чи містить будь-яка бочка дизеля із Салавата газовий конденсат спільного підприємства Wintershall. Але одержувачами цього дизеля є постачальники військової частини Федеральної служби охорони (ФСО), що відповідає за особисту охорону Володимира Путіна", – йдеться в розслідуванні.

Також аналіз журналістів російських державних закупівель показує, що нафтопереробний завод у Салаваті у 2022 році відправляв дизпаливо безпосередньо компаніям, які мають історію військових контрактів.

Крім того, у Wintershall є кілька спільних підприємств у Росії з "Газпромом", зокрема "Ачімгаз" і "Ачім Девелопмент".

При цьому на початку цього року компанія обіцяла вийти з російського ринку. Однак річний звіт Wintershall від лютого показує, що німецький нафтогазовий гігант все ще володіє 50% і 25% акцій цих російських компаній відповідно.

У розслідуванні наведено низку інших доказів зв'язків військових із мережею постачання газового конденсату Wintershall. Компанія їх відкидає.

Раніше

Китайська компанія купила майже на 7,5 млн доларів зливки мідних сплавів з українського заводу, що на цей момент знаходиться в окупованому Росією регіоні.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації