USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Одну з найбільших нафтогазових компаній Німеччини підозрюють у постачанні пального армії РФ, – розслідування

Йдеться про компанію Wintershall
wintershall dea
Джерело: wintershall

Родовища найбільшої німецької нафтогазової компанії Wintershall в її спільних із "Газпромом" підприємствах можуть бути пов'язані з постачанням палива для російської армії. Про це йдеться в розслідуванні Global Witness та Radio Free Europe.

Зазначається, що в Західному Сибіру триває буріння газу компанії, якими спільно володіють німецька фірма Wintershall Dea і російський "Газпром". Ці родовища виробляють так званий конденсат, який можна використовувати для виробництва низки видів палива, включно з дизелем.

Минулого року німецькі ЗМІ заявили, що з газового конденсату Wintershall могло вироблятися паливо, яке використовували під час російських реактивних бомбардувань, жертвами яких стали українці.

Компанія Wintershall своєю чергою заперечувала ці заяви і звинуватила медіа в ненаданні конкретних доказів.

При цьому в новому розслідуванні Global Witness з використанням даних про залізничні вантажні перевезення розкривають ланцюги поставок, що з'єднують сибірські газові родовища німецького нафтогазового гіганта з російською армією.

"Неможливо визначити, чи містить будь-яка бочка дизеля із Салавата газовий конденсат спільного підприємства Wintershall. Але одержувачами цього дизеля є постачальники військової частини Федеральної служби охорони (ФСО), що відповідає за особисту охорону Володимира Путіна", – йдеться в розслідуванні.

Також аналіз журналістів російських державних закупівель показує, що нафтопереробний завод у Салаваті у 2022 році відправляв дизпаливо безпосередньо компаніям, які мають історію військових контрактів.

Крім того, у Wintershall є кілька спільних підприємств у Росії з "Газпромом", зокрема "Ачімгаз" і "Ачім Девелопмент".

При цьому на початку цього року компанія обіцяла вийти з російського ринку. Однак річний звіт Wintershall від лютого показує, що німецький нафтогазовий гігант все ще володіє 50% і 25% акцій цих російських компаній відповідно.

У розслідуванні наведено низку інших доказів зв'язків військових із мережею постачання газового конденсату Wintershall. Компанія їх відкидає.

Раніше

Китайська компанія купила майже на 7,5 млн доларів зливки мідних сплавів з українського заводу, що на цей момент знаходиться в окупованому Росією регіоні.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Снаряди до танків і артилерії, дрони і гранатомети. Німеччина передала Україні великий пакет допомоги Снаряди до танків і артилерії, дрони і гранатомети. Німеччина передала Україні великий пакет допомоги
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters