USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Китайська компанія купила вкрадену окупантами українську мідь майже на 7,5 млн доларів, – Reuters

Сама компанія заперечує будь-які закупки міді
Мідь
Джерело: відкриті джерела

Китайська компанія купила майже на 7,5 млн доларів зливки мідних сплавів з українського заводу, що на цей момент знаходиться в окупованому Росією регіоні. На нього поширюються санкції Заходу, пише Reuters.

Деталі угоди

Йдеться про китайську торгово-виробничу фірму Quzhou Nova, що базується в місті Цюйчжоу у східній провінції Чжецзян. Вона здійснила таку закупку у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування в період з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року. Співрозмовник агентства зазначив, що на заводі є ще й цех кольорової металургії, який потенційно може цікавити Китай. 

Відвантаження мідного сплаву із заводу здійснювалося через порт Новоросійськ на півдні Росії.

Офіційно Quzhou Nova спеціалізується на експорті обгорткового паперу. На вебсайті компанії сказано, що вона виробляє та продає товари для тютюнової промисловості, у тому числі папір, алюмінієву фольгу та поліпропіленову плівку.

Видання зазначає, що має у своєму розпорядженні митну інформацію про відповідну угоду щодо купівлі міді, що підтверджує торгівлю Китаю з окупованими Росією регіонами України з початку війни 24 лютого 2022 року.

Новини за темою: Україна знаходить все більше китайських компонентів на полі бою: Що каже Пекін

Однак Quzhou Nova повідомила агентству, що не має жодних імпортних та експортних операцій, пов'язаних з торгівлею мідними сплавами в злитках. Коли ж журналісти показали підтверджуючі документи, у компанії зауважили, що їм важко зрозуміти ці папери, оскільки вони не проштамповані і не підписані. І порадили агентству звернутися з цього питання до митниці. 

Вона своєю чергою не надала детальної інформації щодо імпорту, посилаючись на те, що така інформація публічно не розголошується.

За даними держстату Китаю, у період з жовтня до лютого Пекін імпортував з Росії мідь і мідні сплави на суму 852 млн доларів.

Зазначимо, що Пекін не вводив жодних санкцій проти Росії. Однак США неодноразово заявляли про те, що компанії, які будуть купувати у Москви товари, заборонені американськими правилами експорту, потраплять у чорний список по всьому світу.

Що говорять США про українську мідь

У Держдепартаменті висловили традиційне "стурбування".

"Ми попередили КНР, що допомога військовим зусиллям Росії матиме серйозні наслідки. Ми без вагань виступимо проти організацій, включаючи фірми КНР, які допомагають Росії вести війну проти України або допомагають Росії обходити санкції", – заявили у відомстві.

Про Дебальцевський завод металургійного машбуду

Завод розташований за 70 км від захопленого Росією українського міста Донецька. Він спеціалізується на виробництві обладнання та запасних частин для чорної металургії, гірничодобувної промисловості та цементних заводів, а також займається виробництвом сталі та литтям металів.

Після того, як президент РФ Володимир Путін оголосив, що Донецька та Луганська області є російськими територіями, завод у грудні минулого року внесли до державного податкового реєстру Росії. Однак фінансових даних завод поки ще не надав.

Раніше ми писали, що Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту краденого зерна.

Читайте також:
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ