USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Обвал на Курахівській ТЕС: Вдалося запустити один блок

Коваленко закликав українців ощадливо ставитися до споживання електроенергії, особливо у вечірні години
обвал Курахово ТЕС
Джерело: Донецька обласна прокуратура

На Курахівській теплоелектростанції (ТЕС) Донецької області, яка 7 липня припинила роботу після обвалу в будівлі станції, вдалося запустити в роботу один блок. Про це повідомив генеральний директор Yasno (група ДТЕК - ред.) Сергій Коваленко.

"Через обстріли в будівлі порушилася тримальна конструкція, згодом обвалилося бетонне перекриття. Постраждали працівники станції та ремонтного підприємства, є загиблі. Але вже сьогодні, 11 липня, один блок запрацював", - розповів Коваленко.

І нагадав, якою ціною дається робота енергосистеми. А також очільник закликав українців ощадливо ставитися до споживання електроенергії, особливо у вечірні години.

"Зараз у нас немає відключень, але ми мусимо пам'ятати: внаслідок обстрілів енергетична інфраструктура є дуже пошкодженою. Енергетики тримають її у робочому стані неймовірними зусиллями, часом навіть ціною власних життів. Наразі важливо обмежувати споживання електроенергії у вечірній пік: економніше використовувати кондиціонери та інші потужні прилади", - зазначив очільник енергокомпанії.

Що передувало?

Увечері, 7 липня о 21:20, на Курахівській ТЕС через порушення несучої конструкції будівлі внаслідок постійних обстрілів, сталося обвалення стаціонарного залізобетонного перекриття.

Станція тимчасово припинила роботу.

Було смертельно травмовано двох працівників, ще троє працівників отримали травми різних ступенів важкості.

Експорт української електроенергії

До 24 лютого українська енергетична система складалася з двох незалежних частин. Основна частина охоплювала більшість електростанцій та інших об'єктів електроенергетики, працювала синхронізовано із системами РФ і Білорусі та передбачала експорт-імпорт електроенергії звідти й туди.

Друга частина української енергосистеми – так званий Бурштинський енергоострів — не залежав від основної частини ОЕС і працював на потужностях Бурштинської ТЕС і кількох невеликих електростанцій. Це давало змогу експортувати електроенергію до Європи та забезпечувати частину Львівщини, Закарпатську та Івано-Франківську області.

У день початку війни з Росією Україна остаточно від’єдналася від енергетичної системи РФ і Білорусі. Нині в Україні єдина енергосистема на всій території країни (більше немає Бурштинського острова), розірвано електричні зв'язки з Білоруссю та Росією, система працює синхронно з європейською. Україна може постачати електроенергію до Європи (що вона й робить) та отримувати її звідти.

Що втратила енергосистема Україна під час війни

Офіційно повідомлялося, що загалом Україна втратила 27 середніх і великих електростанцій. 17 із них Росія окупувала протягом цього року, а 10 – ще у 2014 – 2015 роках.

Зараз на окупованій території перебувають Запорізька АЕС і Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Вуглегірська та Луганська ТЕС, Приморська та Ботіївська ВЕС, вісім місцевих виробників тепла, як-от Херсонська та Сєвєродонецька ТЕЦ. Пошкоджено не менш як 12 ТЕС і ТЕЦ.

Чи реальною є енергетична стратегія уряду до 2050 року? Чи реально децентралізувати нашу велику енергетичну систему? Чи проривною є новина про домовленість шодо будівництва дев'яти ядерних енергоблоків? Що робити з тарифами на електроенергію для населення та бізнесу? Колишній міністр енергетики України, голова Української асоціації відновлювальної енергетики Олексій Оржель в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на медіапроєкті Ukraine World News відповів на ці та інші питання. 

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б "вирішального значення"
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"