USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нова дата, обмеження святкування в містах та поради від правоохоронців: Все, що потрібно знати українцям напередодні Водохреща-2024

Нагадуємо дату святкування Йордана за новим календарем, звичаї наших предків та обмеження, що діють через війну в країні
Водохреща
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Водохреща, також відоме як Хрещення Господнє або Богоявлення, є одним із важливих християнських свят, яке відзначають у православній, католицькій та деяких інших християнських традиціях.

Водохреще є третім і останнім великим святом у різдвяно-новорічному циклі. Коли і як його правильно відсвяткувати в умовах воєнного стану – розповідаємо далі.

Нова дата

Нагадаємо, ПЦУ перейшла на новий календар і у 2024 році Водохреща в Україні святкують 6 січня (за новоюліанським календарем). За старим стилем Хрещення було 19 січня.

Пірнання в ополонку чи обмеження:

як відзначають свято в регіонах

Київ та область

Мешканців Києва просять відмовитись від купання у водоймах на Водохреща 6 січня. У столиці, як і раніше, є небезпека масових зібрань, які може використовувати Росія для нових провокацій.

"Напередодні Водохреща міська влада нагадує про необхідність дотримуватися заходів безпеки та обмежень, які діють в умовах воєнного стану, та просить утриматися від проведення масових зібрань і заходів. Зокрема закликаємо цьогоріч відмовитися від купання у водоймах на Водохреще", – закликали в  КМВА.

При цьому у КП "Плесо" зазначили, що санітарні нормативи щодо стану водойм у Києві придатні для купання.

За словами пресофіцера Держслужби з надзвичайних ситуацій Олександра Хорунжого, у Києві та області на водних об'єктах організують 33 рятувальні пости, на яких чергуватимуть 156 рятувальників.

Волинь

На Водохреще на території Волині розгорнуть шість рятувальних постів. Їх розмістять поблизу водойм, де відбуватиметься освячення води, розповів "Суспільному" речник Держслужби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров.

Рятувальні пости діятимуть 6 січня упродовж дня, зокрема чергуватимуть 24 рятувальники та залучать сім одиниць спецтехніки.

Усі рятувальні пости діятимуть у масових місцях пірнання: п'ять – у містах, один – у селищі. Локації з міркувань безпеки в ДСНС цьогоріч не розголошують.

Дніпропетровщина

Цьогоріч в районах Дніпропетровщини через воєнний стан у регіоні не облаштовували офіційні місця для купань. Передбачени лише богослужіння і церемонії освячення води. Воно відбуватиметься у різний час – з 8:00 до 13:30, повідомили в обласній військовій адміністрації. 

Мешканців закликають уникати масових скупчень людей. Тих же, хто все ж вирішить приєднатися до церемонії, просять бути максимально обачними. Й переходити у безпечне місце в разі повітряної тривоги.

Локації для проведення заходів обирали так, щоб поряд знаходилося укриття.

Не облаштовуватимуть місця для купання і в Кривому Розі. Очільниця Центрально-Міської районної в місті ради Катерина Білоусова повідомила, що 6 січня не планується проведення заходів обряду Хрещення на всій території Центрально-Міського району міста Кривого Рогу.

Не будуть також облаштовувати спеціальні місця для освячення води на відкритих водоймах у Кам'янському, – повідомили в Кам'янській міській раді.

Запорізька область

В Запорізькій області, на жаль, купатися цьогоріч або занурюватися у відкриті водойми заборонено, як і минулого року. Про це нагадав голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

"Відповідно до рішення Ради оборони Запорізької області через потенційні загрози, які несуть дії військ країни-окупанта, в цей день встановлено обмеження на проведення масових заходів та заборону на купання у відкритих водоймах", – наголосив він.

Це означає, що спеціальних локацій для купання цього року на річці Дніпро не буде, а поліцейські та рятувальники не чергуватимуть поблизу.

"Відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень режиму воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках", – пояснює чиновник.

Відтак, Малашко звернувся до місцевих жителів із проханням відповідально підходити до святкування, щоб не наражати себе та близьких на небезпеку.

Івано-Франківська область

За його словами, 4 січня водолази перевірили дно водойм.

Для пірнальників на Бистриці Надвірнянській 6 січня розгорнуть два намети, де люди зможуть зігрітися гарячим чаєм. На водоймах чергуватимуть рятувальники, муніципальні інспектори, поліцейські, нацгвардійці, а також бригади швидкої допомоги.

Загалом на Прикарпатті на Йордана до охорони порядку біля храмів та біля місць освячення води залучать понад 400 правоохоронців та військових, кажуть в пресслужбі обласної поліції.

Такі заходи будуть проводити у 784-х населених пунктах області. Також групи реагування патрульної поліції будуть забезпечувати правопорядок на дорогах і вулицях Франківщини й допомагатимуть мешканцям в разі потреби.

Кіровоградська область

У Кіровоградській області визначили 27 місць для купання на Водохреще. Усі пости рятувальників забезпечать рятувальними жилетами, кругами, дерев’яними баграми, мотузками, засобами зв’язку та гучномовцями.

Львівщина

Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА та очільник області закликають громадян утриматися від купань в ополонці.

"У країні, де триває повномасштабна війна, є багато інших способів проявити силу духу. Життя і здоров'я – Божий дар. Користуйтеся ним мудро", – зауважив очільник ОВА.

Миколаївська область

У Миколаєві цього дня, як і у 2023 році, не буде облаштованих місць для хрещенських купань. Про це під час пресконференції розповів міський голова Олександр Сєнкевич.

"Минулого року, коли була така історія, не було офіційно визначених місць. Минулого року було заборонене це пірнання, і рятувальники були в режимі чергування. Я думаю, в цьому році також буде заборонено це робити", – сказав Сєнкевич.

За інформацією Головного управління ДСНС у Миколаївській області, на Водохреще для забезпечення безпеки у регіоні чергуватимуть 35 рятувальників та вісім спецавтомобілів. Це необхідно на випадок, якщо, попри відсутність облаштованих місць, люди все одно прийдуть пірнати у крижану воду.

"Попри обстеження та розмінування водойм, які проводили водолазні розрахунки ДСНС протягом року, підводна течія могла перенести вибухонебезпечні предмети з однієї ділянки на іншу. А з урахуванням того, що ворог продовжує обстріли населених пунктів області, у воду могли потрапити й нові боєприпаси", – йдеться у повідомленні ДСНС.

Полтавська область

Для тих, хто планує занурюватися у річку, у Полтаві облаштують одне місце – на першому міському пляжі, розповів Євген Савчук.

"Ми напередодні почистили дно акваторії річки Ворскла, а зараз готуємо сходинки, щоб людям було краще заходити у воду і безпечно можна було зануритися. Фахівці нашої комунальної організації будуть чергувати з 6:00 до 21:00. Ми будемо чергувати і 19 січня. Минулого року людей було не так багато, як до війни (повномасштабної, – ред.), але все одно люди купалися", – повідомив начальник КУ "Рятувально-водолазна служба" Євген Савчук.

А от на Полтавщині загалом визначили 14 місць для занурення у водойми. Біля них чергуватимуть майже пів сотні рятувальників.

Рівненська область

Наразі є два встановлених місця, де рятувальники будуть чергувати на водних об’єктах.

"Це поблизу Рівного, але в цілях безпеки через можливу ракетну небезпеку та обстріли їх не оголошуємо. У самому місті та області рятувальних постів не буде, також  на тих місцях не будуть чергувати наші співробітники", – зауважив Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС у Рівненській області.

Тому для тих, хто все-таки наважиться пірнати, це буде на власний страх та ризик. Також пан Дмитро, зауважує, щоб не наражати себе на небезпеку, купатися у водоймах у цей день не рекомендується. 

Харківська область

У Чугуївській громаді ухвалили рішення заборонити людям відвідувати пляжі та занурюватися у воду.

"У день Хрещення Господнього зазвичай мешканці нашої громади здійснюють обряд омивання у воді на місцевих пляжах. Але збройна агресія проти України несе загрозу життю і здоров’ю населення, відвідуючи пляжі, водойми, можна натрапити на вибухонебезпечний предмет, до того ж поблизу водойм немає укриттів", – повідомили у громаді.

Заборонили відвідування пляжів і у Балаклійській громаді Харківської області – відповідне повідомлення оприлюднила місцева військова адміністрація.

У МВА зазначили, що у водоймах Харківщини чимало вибухонебезпечних предметів, тому перебувати на пляжах небезпечно.

Хмельницька область

У Хмельницькому місця для занурення у воду традиційно облаштують на обох берегах річки Південний Буг. Хмельничан, які мають бажання зануритись у воду, закликають робити це лише у спеціально відведених місцях – задля їхньої ж безпеки. У суботу чергові пункти на Південному Бузі працюватимуть з 7-ї до 19-ї години.

Також 6 січня на одній з водонасосних станцій міста відбудеться традиційний обряд освячення резервуарів чистої води, машинного залу та хлораторної водоканалу, повідомили у комунальників. Тож на Водохреща у Хмельницькому з кранів тектиме освячена вода.

Черкаська область

Опісля, як пояснив митрополит, хресною ходою священники і парафіяни підуть до Дніпра у районі Долини Троянд на пляж, де зазвичай відбувається освячення.

"Є попередня домовленість із рятівниками, що вони влаштують два намети, чоловічий і жіночий, і, відповідно, будуть допомагати дотримуватися безпеки. Там буде звершене свячення води. Після цього, відповідно, буде купання для всіх охочих", – пояснює він.

Утім, за вимогами воєнного часу, у разі оголошення повітряної тривоги, усі церемонії скасують до відбою.

Також, за словами священника, в Черкасах вода освячуватиметься у всіх церквах, які належать до Православної церкви України.

У церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка також перейшла до ПЦУ, всі обряди відбуватимуться по старому стилю, тобто 6 січня там відбудеться Різдвяний молебень.

А от у Черкаській області організували 20 місць для купання на Водохреще, повідомили в ГУ ДСНС у Черкаській області.

На місцях для купання чергуватимуть 72 рятувальники та 17 одиниць техніки.

Чернівецька область

У Чернівцях особливих святкувань не відбудеться.

Як і минулого року в місті скасували масове освячення води на площі Пресвятої Марії через безпекову ситуацію в країні під час війни. З цієї ж причини у Чернівцях не облаштовували спеціальних місць для йорданських купань. Священнослужителі вирішили освячувати воду тільки у храмах, повідомили у пресслужбі ЧМР.

Чернігівщина

Цьогорічне богослужіння на Водохреще в Чернігові буде виключно в храмах, святити водоймища священники ПЦУ не будуть.

"Ще минулого року ми спілкувалися з місцевою владою і просили, щоб священники не виходили на водоймища, бо, знову ж таки, це є певна кількість людей, які збираються. Потрібно також пам’ятати, що занурення у воду не має жодного духовного значення і не змиває гріхів, як інколи можна почути", – розповів настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини Роман Кіник.

Зі слів начальника міського управління з питань надзвичайних ситуацій Олега Шамрука, заходи на водоймищах організовувати не планують, оскільки до них не зверталися релігійні громади. А у пресслужбі Головного управління ДСНС також зазначили, що не відправлятимуть чергувати рятувальників, оскільки до них не надходило звернення з міськради.

Не буде богослужінь на водоймах і в громадах області.

"Повідомлення про заходи богослужінь на водоймах на адресу міської ради не надходили. Отже, служба на Водохреще буде відбуватися безпосередньо лише в церквах", – зазначив Ратан Ахметов, корюківський міський голова.

Офіційних заходів не передбачено, зокрема, і в Ніжинській громаді та в Іванівській сільській громаді.

Загалом на Водохреща по всій країні на місцях святкування буде організовано 218 рятувальних постів, чергуватимуть 1055 рятувальників та 200 одиниць техніки. Зокрема, 30 одиниць всюдиходів "Богун", повідомив пресофіцер Держслужби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

Поради

Правоохоронці не радять пірнати у водойми на Водохреще. Водночас дали кілька порад для тих, хто все ж таки вирішить порушити заборону.

Тож:

  • Перед зануренням в крижану воду слід порадитись з вашим лікарем, оскільки зимове плавання може спричинити проблеми зі здоров'ям.
  • Перед зануренням у воду слід зробити енергійну розминку. Перш ніж пірнути, змочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь. Пірнати з головою не варто, адже це може призвести до різкого охолодження організму. Безпечне перебування у крижаній воді – 3–5 секунд.
  • Після купання якнайшвидше зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться в сухий та теплий одяг.
  • Вживати алкоголь та курити перед зануренням у крижану воду дуже небезпечно. Алкоголь розширює периферичні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння суттєво порушує кровообіг, збільшуючи охолодження.
  • Купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях з перевіреним дном.

А от не варто брати участь у купаннях вагітним жінкам та дітям до шести років. Старші діти можуть купатися лише під наглядом дорослих.

Традиції

Завдяки українським фольклористам та етнографам нині нам багато відомо про звичаї наших предків під час святкування Йордану.

Водосвяття – це основна і найважливіша традиція свята, що полягає в освячуванні води. Для цього на річці із льоду потрібно вирубати хрест і полити його буряковим чи калиновим соком. Біля хреста також з льоду слід побудувати престол, оздобивши все аркою з ялинкових або соснових гілок, які нагадували "царські врата". Після короткої служби священник освячує воду, опускаючи в неї срібного хреста. 

Християни вірять, що така вода має багато корисних, лікувальних властивостей. Наші предки зберігали її впродовж року і вживали при різних потребах, наприклад, окроплювали домівки чи зрошували поля під час посіву.

Найбільш яскравою традицією Водохреща залишається, звісно ж, купання в ополонці. Багато людей переконані, що на Йордана вода набуває особливих властивостей, відбувається очищення душі і тіла. І хоча священники попереджають, що в освяченій воді не можна "змити гріхи", люди все ж дотримуються вже вкоріненої традиції. 

Також однією з українських традицій була стрілянина. У Запорізькій Січі козаки під час освячення води робили постріли з рушниць, щоб прогнати нечисту силу. Такий звичай фіксували і на Київщині, де селяни після освячення води стріляли кілька разів у повітря. 

Разом з цим наші предки вірили й у багато забобонів, пов’язаних зі святом Йордана. 

До прикладу, жінкам не дозволяли прати білизну протягом цілого тижня після Водохреща. Також на Водохреще не прийнято виконувати складну роботу, ворожити, дарувати дорогі подарунки тощо.

Читайте також:
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
Світлий Великдень 2024: Що варто знати про свято та що необхідно покласти до великоднього кошика Світлий Великдень 2024: Що варто знати про свято та що необхідно покласти до великоднього кошика
"Не я б'ю, верба б'є...": Коли святкуємо цьогоріч Вербну неділю та що варто знати про свято
Не Не "Масляная", а українська Масниця. Традиції останнього тижня перед Великим постом